Parasta juuri nyt (17.1.2021): Yle Areenan lyhytelokuvat, talviuinti, Vegaanihaaste, Laulu rakkaudelle

17.01.2021

Teemu Niukkasen Saatanan kanit on lyhytelokuvan moderni klassikko.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Terhi Skaniakos on vähentänyt lihan syöntiä, pulahtanut kylmään veteen ja katsellut Yle Areenasta kotimaisia lyhäreitä.

1

Yle Areenan valikoimassa on mahtavia lyhytelokuvia, joita luultavasti tunnetaan aivan liian vähän. Uusimpia kotimaisia ovat mm. Zaida Bergrothin Kristal, Anna Paavilaisen Kaksi ruumista rannalla, Antti Holman Kill Anneli ja Sofie Häkkisen Anonyymit rakkaustyöntekijät. Teemu Niukkasen Saatanan kanit (2018) lienee jo jonkinlainen klassikko.

Tarjonnassa on toki myös muita kuin suomalaisia tai fiktiivisiä kertomuksia, vaihtoehtoja löytyy. Ilmaisumuotona lyhytelokuvat ovat ilmaisultaan kiinnostavia ja haastaviakin, mutta katsojalleen armollisia. Hyvän ”lyhärin” nimittäin jaksaa katsoa vaikka useamman kerran uudestaan.

2

Talviuinti luonnonvesissä on nyt suositumpaa kuin koskaan. Korona-elämän rajoitukset ovat saaneet ihmiset etsimään uusia harrastuksia, joista avantouinti ollut talven hitti. Olen aikaisemmin ollut juuri se arka tyyppi, joka kesälläkin lilluttelee varpaitaan vain lämpimässä rantavedessä, kun muut ovat jo uimassa.

Viime kesänä Lapin tunturipurossa uiminen valoi minuun rohkeutta ja opin syvähengityksen avulla menemään kylmään veteen. Sillä tiellä ollaan ja talviuinti on erittäin koukuttavaa! Paikkoja löytyy jokaisesta kaupungista.

Terveysvaikutuksista voi lukea vaikka Turun avantouimareiden sivulta.

3

Tammikuinen vegaanihaaste on taas täällä. Monia sekasyöjiä ja kasvissyöjiä kiinnostaa vegaaninen ruokavalio ja haasteen kautta saa tietoa ja vinkkejä vegaaniseen syömiseen. Itsekin sekasyöjänä olen radikaalisti vähentänyt lihan syöntiä ja kokeilen mielellään myös vegaanisia ruokavaihtoehtoja.

Haasteeseen voi toki osallistua, vaikka ei ”kokovegaaniksi” ryhtyisikään. Sivulta löytyy tietopaketti ja reseptipankki.

4

Päivä pitenee! Kaamos ja pimeä vuodenaika voi tuoda mukanaan kaamosrasituksen tai jopa -masennuksen ja silloin on hyvä ottaa vähän rennommin. Loppuvuodesta uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan muinaiset ihmisen sukulaiset olisivat mahdollisesti nukkuneet talviunta. Ajatus on houkutteleva ja talvella pieni ihmishibernaatio olisi aivan paikallaan, mutta siihen ei useinkaan ole mahdollisuutta, koska töitäkin on tehtävä. Suurin osa ihmisistä elääkin luonnonrytmin sijaan konerytmistä elämää.

Hämärästä vuodenajasta voi myös nauttia monella tavalla. Näin tammikuussa huomaa kuitenkin jo päivän pidentyvän ja lumikin tuo lisää valoa. Utsjoella kaamos loppuu 18.1.2021, keskisessä Suomessa päivä pitenee jo lähes puolen tunnin viikkovauhtia. Luminen talvikin tuntuu mukavalta, kun taivaan rannassa kajoaa jo toivo keväästä.

5

Musiikin tunnevoima on suuri ja erilaisista musiikkiohjelmaformaateista on tullut valtavan suosittuja. Laulu rakkaudelle – Secret Song Suomi on uusin tulokas kyynelkanavia avaavien musiikkiohjelmien joukossa.

MTV 3:lla alkuvuodesta käynnistynyt ohjelma perustuu ranskalaiseen formaattiin, jossa julkisuuden henkilöt istutetaan lavalla olevalle tuolille ja heille järjestetään henkilökohtainen musiikkiyllätys; kappaleen esittäjillä on joku syy esittää heille henkilökohtainen kunnianosoitus tai kiitos. Hetki on yleensä todella koskettava ja lähikuva todistaa, miten vahva nähdyksi tulemisen ja huomioimisen voima on. Kuivin silmin ei kotisohvalla selviä.

Kolme jaksoa takana, kaksi edessä. Kaikki katsottavissa mtv-palvelussa.

Terhi Skaniakos

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This