Parasta juuri nyt (17.1.2020): Kersti Juva ja suomentajat, Tampere Chamber Music, Mältinrannan uimahuone

17.01.2020

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kikka Holmberg kiittää kaunokirjallisuuden suomentajia, joita ilman lukukokemuksistamme puuttuisi värejä ja vivahteita, täsmällisyyttä, oivalluksia ja elämyksiä.

1

Hanna Arvonen, Kaisa Haatanen, Taina Helkamo, Laura Jänisniemi, Helinä Kangas, Sari Karhulahti, Tapani Kärkkäinen, Jaana Nikula, Helvi Nurminen, Pirkko Peltonen, Sampsa Peltonen, Tarja Roinila, Titia Schuurman, Kaijamari Sivill, Lotta Toivanen ja Inkeri Tuomikoski ovat viime kuukausien aikana tuottaneet elämääni lukuisia hyviä hetkiä.

Olen opiskellut neljäätoista kieltä – joitakin perusteellisesti, toisia pinnallisesti – mutta ilman kaunokirjallisuuden suomentajia lukukokemuksistani puuttuisi värejä ja vivahteita, täsmällisyyttä, oivalluksia ja elämyksiä.

2

Suomentamisesta kun puhutaan, täytyy tietenkin mainita Kersti Juvan moneen kertaan ylistetty Löytöretki suomeen (SKS). Teoksen matkassa pääsee hahmottamaan ja ihmettelemään suomen kielen rikkautta, moninaisia ominaispiirteitä, vivahde-eroja ja limittyviä kerroksia. Samalla kirja havainnollistaa kääntäjän työn syvyyttä ja laajuutta. Kiinnostavassa ja innoittavassa teoksessa riittää nautiskeltavaa vuosiksi.

3

Yksi viime vuoden hienoimmista elokuvista oli Levan Akinin And Then We Danced. Elokuva sai minut kiinnostumaan georgian kielestä, johon en ollut aiemmin perehtynyt sen vertaa, että olisin tiennyt sen kirjaimiston ja kirjoitusjärjestelmän ainutlaatuisuudesta.

Sivusto nimeltä memrise.com osoittautui taannoin tehokkaaksi arabian aakkosten ja sanaston pänttäämisessä. Siellä on mahdollisuus opiskella ilmaiseksi myös georgian kiehtovaa ja koristeellista kirjaimistoa, josta saa käsityksen myös katsomalla tämän pätkän:

4

Pulahtaminen koskeen Mältinrannassa keskellä Tampereen kaunista kansallismaisemaa pelastaa kaamoksen haitoilta paremmin kuin mikään. Loppiaisen tietämillä uimapaikan veden lämpötila laski nollan alapuolelle, ja niissä tuntumissa se pysyttelee vielä viikkokausia, vaikkei jäitä tai avantoa tänä talvena toistaiseksi ole nähty. Puolen minuutin pulikoinnin luvataan riittävän talviuinnin hyvien vaikutusten piiriin pääsemiseksi, mutta monet viihtyvät virrassa pitempäänkin. Jääkylmässä vedessä kirkastuu myös mieli.

Mältinrannan uimahuonetta ylläpitää Avantouintiseura Norppa ry

5

Neljättä kertaa järjestettävä Tampere Chamber Music (23.–26.1.2020) tuo jälleen yhteen musiikin ja hyvinvoinnin. Tapahtuma tarjoaa kansainvälisen tason kamarimusiikkielämyksiä sekä pureutuu musiikin ja empatian voimaan, painovoimaan, lihasvoimaan ja mielen voimaan.

Asiantuntijoina luennoivat muun muassa aivotutkija Katri Saarikivi ja uni- ja musiikkilääkäri Miikka Peltomaa. Musiikkinautinnoista puolestaan vastaavat esimerkiksi Robert Cohen, Ilya Gringolts, Anu Komsi, Heini Kärkkäinen, Marzi Nyman ja Minna Pensola.

 

Kikka Holmberg

Pin It on Pinterest

Share This