KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Parasta juuri nyt (16.6.2022): George Gentlyn tutkimukset ja muut brittiläiset rikossarjat

16.06.2022
george gentlyn tutki 629a47e11628f

Lee Ingleby (vas.) ja Martin Shaw sarjassa George Gentlyn tutkimukset. Kuva All3Media

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Päivi Vasara on seurannut brittiläisiä rikossarjoja – kauan.

1

Ukrainan sodan aikana ei kestä katsoa raakoja rikossarjoja, koska jo uutisissa ja A-studiossa on kestämistä. Todellisuuspakoon löytyi ratkaisuksi George Gentlyn tutkimukset. Se on Yle Areenassa reilusti ensi vuoden puolelle, joten hyvin ehtii ja katsottavaa riittää, sillä kausia on kahdeksan. Rikossarjoissa brittiläisyys saa odottamaan laatua näyttelijäntyössä ja käsikirjoituksissa. Harvoin tarvitsee pettyä.

George Gentlyn äreää hahmoa esittää Martin Shaw. Hänen alaisenaan John Bacchusina on Lee Ingleby. Jos haluaa ylevöittää hinkuaan rikossarjojen seuraamiseen, voi selittää, että seuraa Gentlyn ja Bacchusin hahmojen syvenevän ja Bacchusin kasvavan poliisina, joskaan ei kauheasti ihmisenä.

Käsikirjoitus perustuu Alan Hunterin dekkareihin. Mielenkiintoa lisää se, että tarinassa puututaan poliisiväkivaltaan ja korruptioon. Aikakausi on 1960-luku, ja se lisää viehätystä.

George Gentlyn tutkimukset Yle Areenassa.

2

Harvoista asioista voin sanoa, että minulla on jonkinlaista näkemystä. Brittirikossarjoista ehkä jonkin verran. Alkaen vaikka 1980-luvulla tehdystä Bergeracista.

Nimiroolissa oli John Nettles. Ja toisessa pääosassa Jerseyn saarten maisemat. Se oli sitä aikaa, kun sarjoja piti seurata olemalla kotona määrätyllä kellonlyömällä lauantaisin. Ajatella millaisia television orjia sillä aikakaudella oltiin.

Samainen John Nettles on ollut myöhemmin Midsommerin murhien päähenkilö. Hyvinkin viihdyttävä sarja, ja kevyt, kuten Bergerackin.

3

Ylikomisario Morse on monella tapaa ylittämätön. John Thaw oli Morse niin, ettei se jättänyt yhtään kysymysmerkkiä. Thaw istui rooliinsa kuin hyvä hansikas. Kaikki, mitä tiedän Oxfordista perustuu aika lailla Morsen seuraamiseen.

Kiva ja kevyempi jatkosarja Komisario Lewis antoi pääroolin Morsen apulaiselle, jota näyttelee Kevin Whately.

Komisario Lewis Yle Areenassa.

4

Kun aloin muistella vaikuttavaa näyttelijäntyötä, niin mainittakoon vielä: Fitz ratkaisee ja Robbie Coltrane, Yorkshiren etsivät ja Andy Dalziel sekä Shetlandsaarten murhat ja Douglas Henshall. Yksi loistava näyttelijäsuoritus on Martin Clunes sarjassa Murhaajajahti.

Kun on iso maa, niin on varaa valita näyttelijät parhaasta päästä. Moni mainitsemani ja lyhyessä tekstissä mainitsematta jäänyt brittisarja ansaitsisi uusinnan Yle Areenassa. Monesti käy niin, että vuosikymmenten takainen ohjelma on nykypäivän katsojalle liian hidas. En usko, että se vaivaisi näitä laatubrittisarjoja.

Murhaajajahti Yle Areenassa.

5

On vaarallista sanoa sellaisia arvioita kuin kaikkien aikojen paras, mutta oma mielipiteeni on, että Happy Valley, varjojen laakso on aivan huippuhyvä. Sarah Lancashire on näyttelijänä vailla vertaa ja hänellä on esitettävänään päärooli, jossa hän voi olla välillä kova ja välillä haavoittuva – siis ihminen.

Sarjan on luonut Sally Wainwright ja sekin sijoittuu Yorkshireen. Sarjasta on esitetty kaksi ensimmäistä kautta. Sarjasta on tulossa kolmas kausi tänä vuonna. Voin kunpa Yle esittäisi sen oikein äkkiä meille Sarah Lancashiren faneille!

Päivi Vasara

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua