Parasta juuri nyt (14.9.2021): Leonardo da Vinci, VB-valokuvakeskus, Tiramisu, Eva Vikman, Clickbait

14.09.2021

Leonardo da Vincin Mona Lisaa pääsee ihailemaan Kuopiossa. Kuva: Sirpa Pääkkönen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen matkusti Kuopioon, kahvitteli kissojen kanssa ja ihastui uuteen Netflix-sarjaan.

1

Kuopio on kaunis ja historiallinen kaupunki, jossa on monia matkailunähtävyyksiä. Nyt erityinen syy matkustaa Kuopioon on renessanssinero Leonardo da Vinci (1452–1519). Taidemaalarin, keksijän ja ajattelijan elämäntyötä esitellään Kuopion museossa ja Kuopion taidemuseossa.

Näyttelyissä on mukana uusinta teknologiaa, lisättyä todellisuutta, hologrammeja ja immersiivistä tarinankerrontaa.

Leonardo da Vincin kekseliäisyys ja kiinnostuksen kohteet ylsivät uskomattoman laajalle. Hän oli keksijä, insinööri, anatomian tutkija, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti ja kasvitieteilijä. Näyttelyissä saa tuntuman hänen teknisiin keksintöihinsä. Häntä kiinnosti esimerkiksi lentäminen. Hän tarkkaili lintuja ja teki tutkielmia siitä, kuinka ihminen voisi päästä liihottelemaan taivaalla.

Tunnetuimmat da Vincin maalaukset ovat Mona Lisa, Luolamadonna ja Viimeinen ehtoollinen, joita pääsee tutkimaan videoprojisoinnin ja kuvajäljennösten avulla. Näyttelyn huipennus on Kuopion museoon rakennettu immersiivinen huone, jossa da Vincin teokset heijastuvat rytmisesti neljälle seinälle. Värit ja kuviot leikkivät myös katossa ja lattialla. Näyttelyvieras on sisällä upeaa taideteosta. Taustalla soi maalauksiin hienosti sopiva musiikki.

2

Viehättävä tuttavuus Kuopiossa on valokuvausta esittelevä VB-valokuvakeskus. Jo itse rakennus on näkemisen arvoinen. Vanhassa puutalossa sijaitsi aikoinaan valokuvaaja Victor Barsokevitschin (1863–1933) ateljee. Hämyisissä huoneissa on nyt esillä näyttely, jossa nykyvalokuvaajat käyvät dialogia taidehistorian tunnettujen maalareiden kanssa. Keskiössä ovat hämärä valo, asetelmallisuus sekä valon ja varjon draama.

Teknologian avulla valokuvaajat saavat kuvansa muistuttamaan jännittävällä tavalla maalauksia. Lux/Pictura-näyttelyssä mukana ovat Kreetta Järvenpää (s. 1974), Sandra Kantanen (s. 1974), Antti Karppinen (s. 1975), Timo Kelaranta (s. 1951) ja Miikka Vaskola (s. 1975),

3

Kissafanina poikkean matkoillani kissakahvilassa, jos sellainen matkakohteessa sattuu olemaan. Kuopion Tiramisu sulatti heti sydämen. Kissakahvila on hauskasti sisustettu kissa-aiheisella kuvastolla. Kissoille on rakennettu kattoon yltäviä kiipeilypuita ja korkeuksissa keinuvia riippusiltoja. Kahvi kulkee nimellä kissacappucino ja kahvin pintaan muotoillaan kissan kuva.

Suloisia mirrejä Tiramisussa on nyt seitsemän. Vierailuni aikana viime lauantaina sinne oli juuri tuotu kaksi viime keväänä syntynyttä puolivuotiasta pentua. Toinen juoksi pitkin kahvilaa, tutki uteliaana jokaisen nurkan ja leikki leluhiirillä. Toinen pentu oli ujompi ja nukkui. Yksi kissa-asukas istahti syliini sen kummemmin ujostelematta.

Kissakahvilassa voi myös yöpyä. Sen seikkailun jätin seuraavaan kertaan.

kissakahvila3

Kissat viihtyvät Kuopion kissakahvila Tiramisussa. Kuva: Sirpa Pääkkönen

4

Loikoilin hotellihuoneessa ja kuuntelin nuoren laulajan Eva Vikmanin konserttia suorana livelähetyksenä Vuotalolta Helsingistä. Koronapandemian aikana sai tottua konserttien striimaukseen. Se tuntui korvikkeelta silloin, kun konsertteihin ei päässyt ja monet konsertit järjestettiin ilman yleisöä.

Nyt tuo livelähetys Rajaton-festivaalilta tuntui oikein mukavalta, kun matkan takia en olisi pystynyt osallistumaan siihen. Kolmekymppinen laulaja esitti vanhoja suomalaisia iskelmiä ja ikivihreitä, joihin oli tehty jazzsovituksia. Hänellä on vahva, kaunis ja ilmeikäs ääni ja mukava tapa lähestyä yleisöä.

Yksi illan kauneimmista hetkistä oli Vikmanin tulkinta Kaj Chydeniuksen Aulikki Oksasen sanoihin säveltämästä laulusta Sinua, sinua rakastan. Se on useita kertoja valittu kauneimmaksi suomalaiseksi rakkauslauluksi.

5

Netflix tarjoaa mukavia yllätyksiä, kun etsii sarjoja katsottavaksi. Yhdysvaltalainen Clickbait on tuore, tänä vuonna julkaistu jännityssarja, jossa selvitetään kadonneen perheenisän mysteeriä. Perhe ei täysin luota poliisin toimintaan, vaan neuvokkaat sukulaiset lähtevät itse etsimään isän jälkiä. Jäljitysmatka vie netin deittisivustoille ja tietotekniikan mahdollisuuksiin väärentää totuutta.

Sarja on ohjattu tiivistunnelmaisesti, ja näyttelijät ovat paljon parempia kuin keskivertopoliisisarjoissa. Heissä on temperamenttia, räiskettä ja omaa tahtoa astua vaikka virkavallan varpaille. Erityisen hyvän roolityön tekee kadonneen perheenisän sisarta näyttelevä Zoe Kazan, jota ei pidättele mikään, kun hän metsästää totuutta.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua