Parasta juuri nyt (14.7.2020): Console Wars, Masterchef Australia, Kadonnut Manner, Humans of New York

14.07.2020
HumansOfNew

Ihmisiä New Yorkista. Kuvakaappaus.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä on sukeltanut muun muassa pelikonsolien historiaan, maailman suosituimpaan kokkikilpailuun ja alkukantaiseen kitaramusiikkiin.

1

Vuonna 1985 myyntiin tullut Nintendo Entertainment System teki Nintendosta kotikonsolien kiistattoman kuninkaan koko 1980-luvun lopuksi. Lukuisten haastajien joukosta varteenotettavimmaksi kilpailijaksi nousi lopulta 1990-luvun alussa Sega, jonka Mega Drive (Yhdysvalloissa Genesis) onnistui profiloitumaan etenkin myöhäisteinien ja nuorten aikuisten särmikkäänä vaihtoehtona.

Tietokirjailija Blake J. Harris julkaisi vuonna 2014 pelijättien mittelöstä pohjattoman kiinnostavan 550-sivuisen Console Wars -järkäleen, joka on taidokkaasti kirjoitettu yhdistelmä historiaa, pelimaailman toimintamekanismien kuvailua ja kiivasta juonittelua, jota Sega ja Nintendo toisiaan vastaan kävivät. Jotkin kriitikot ovat moittineet teosta liiasta proosallisuudesta, mutta tätä lukijaa tyyli ei kuitenkaan kiusannut. Pakollista luettavaa videopelien historiasta kiinnostuneille!

2

Maailman kovatasoisin ja lämminhenkisin tv-kokkikilpailu Masterchef Australia on täällä taas! Sarjan 12. kaudella kisailevat aiempien kausien kovimmat haastajat, joten taso on naurettavan kova. Lisämausteensa soppaan tuo uudistunut tuomarikaarti ja Katy Perryn kaltaiset yllättävät vierailijat.

Tämä(kin) maailmanaika kaipaa itkua, naurua, vilpitöntä tsemppailua ja herkullisia ruokalajeja telkkarin välityksellä kotisohville.

3

Nimestään huolimatta American Primitive Guitar -genreä edustava musiikki ei ole peräisin kivikaudelta tai edes esiteolliselta ajalta. Tyylin isänä pidetään 1950-luvun lopulla uraansa käynnistellyttä John Faheyta, jonka minimalistis-avantgardistinen akustisen kitaran käsittely oli jotain aivan muuta kuin myyntilistoilla tuolloin juhlinut laulelma- ja rock’n’roll-musiikki.

Faheyn jäljissä ovat kulkeneet sittemmin esimerkiksi Leo Kottke, Robbie Basho, Gwenifer Raymond ja viime vuosina primitiivistä suomalaista kitaraa esittelevä Kadonnut Manner (oik. Lauri Manner), joka julkaisi hiljattain maistiaisen elokuussa ilmestyvältä Finnish Primitive Guitar vol 3 -albumiltaan. Ihanata!

4

Humans of New Yorkin tapa esitellä tavallisten newyorkilaisten kaduntallaajien elämää ja tarinoita humaanin dokumentaarisella otteella on hurmannut internetin käyttäjiä jo vuosia.

Ilmiön lukuisista parodioista kenties hulvattomin on Bots of New York, joka generoi tekoälyn ja neuroverkkojen voimin täysin keksittyjä kasvoja ja seinähulluja kertomuksia näiden kuvitteellisten ihmisten elämästä. 50-prosenttisesti hauskaa ja älyvapaata, 50-prosenttisesti täysin karmivaa!

5

Pizza ja olut on makuyhdistelmä, joka maistuu etenkin kesällä, talvella, syksyllä ja keväällä. Tänä kesänä se on maistunut vähintään yhtä hyvin kuin aiempinakin kesinä. Ei lisättävää.

Arttu Rantakärkkä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua