KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Parasta juuri nyt (10.8.2022): Teatterikesä, Sommarpratare, Mäkikupla, Laura Laakso, kirjastot

10.08.2022
52050125175 0744a82364 k

Helsingin Kaupunginteatterin Bolla nähtiin Teatterikesässä. Kuva: Ilkka Saastamoinen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anna Hollingsworth toipuu Teatterikesästä ja syö Suomen parasta pizzaa.

1

On julmaa hehkuttaa tapahtumia, jotka ovat jo tapahtuneet, mutta olenpa julma: viime viikon Teatterikesä oli loistava kokonaisuus. Alku keskikohta loppu oli ironisuudessaan viiltävän hauska ja tuskallisen osuva, All Inclusive niin ikään pakotti epämukavuusalueelle mutta parhaalla mahdollisella tavalla ja Bolla oli, no, Bolla ja siksi hyvä.

Koska en kuitenkaan ole täysin julma, ottakaa lohtuna tämä: Näyttelijän kuolema kiertää Suomea pituussuunnassa loppukesän ja syksyn. All Inclusive on lavalla seuraavaksi Sloveniassa, Belgiassa ja Puolassa ja on ehdottomasti teatterimatkan arvoinen.

Lue Kulttuuritoimituksessa julkaistut arviot All Inclusivesta, Bollasta ja Alku keskikohta lopusta.

2

Joidenkin mielestä elokuu on jo syksyä, mutta minusta se on vakaasti kesäkuukausi. Yksi todiste tästä on, että Yle Vegan mainio Sommarpratare-sarja jatkuu. ”Sekoitus onnellisia lapsuusmuistoja ja syvää surua, yhteiskunnallisia huomioita ja henkilökohtaisia kertomuksia”, sanotaan ohjelman sivuilla. Vajaan tunnin ajan eri tavoin kiinnostavat henkilöt — kirjailijat, tutkijat, urheilijat ja muut — puhuvat juuri noista asioista ja soittavat asiaan liittyviä kappaleita välissä. Tärppeinä mainittakoon viestinnän tutkija Mats Bergman, joka kertoo, kuinka kuka tahansa voi levittää propagandaa, ja kirjailija Monika Fagerholm, joka puhuu ruotsinkielisen Suomen hiljaisuuskulttuurista.

3

Merkittävin tämän kesän löytöni on kuitenkin Suomen paras pizza (jonka olen uskonut löytäneeni pari kertaa aiemminkin, mutta mikään ei ole ikuista). Nyt uusi paras on Helsingin Kallion Ravintola Mäkikuplassa, joka näyttää lähiöbaarilta, jonne kannattaa mennä jo valmiiksi humalassa: sisällä tupakkahuone ja muutaman lukijan nähneet lehdet täydentävät tunnelmaa. Pizzat ovat kuitenkin täydellisen ohutpohjaisia ja runsastäytteisiä ja… en tiedä, mikä niiden salaisuus on. Kokeile itse.

4

Asuin kymmenen vuotta Englannissa ja jäin tehokkaasti pihalle suomalaisesta kirjallisuudesta. Keväästä lähtien olen korjaillut asiaa, ja tällä hetkellä työn alla on Laura Laakson Mrs. Milkyway (Aviador, 2019), jossa identiteetit, tarinat ja eri todellisuudet kietoutuvat yhä tiiviimmin solmulle. En usko, että näen koskaan lentoemäntiä täysin samalla tavalla.

5

Samalla olen jäänyt koukkuun kirjaston varausjonoihin. On kummallisen kiehtovaa seurata, mitkä teokset ovat suosituimpia ja kuinka nopeasti etenen järjestelmässä. Toukokuun jälkeen olen kiivennyt sijalle 20 Jessikka Aron Putinin Trollit -jonossa, ja vilkuttelen vahingoniloisesti takanani olevilla 33:lle. Koko Hubaran Bechin ja minun välissä vielä 144 lukijaa. Sally Rooneyn Beautiful World, Where Are You -ei-enää-niin-uutuuteen on matkaa 332 sijaa. En ole koskaan ymmärtänyt Rooney-hypeä, mutta en anna sen pilata jonotuskisan tiivistä tunnelmaa.

Anna Hollingsworth

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua