Parasta juuri nyt 10.7.2020: Treeline Outdoors, Bistro Piha, mansikkasalaatti, Huippusalaiset uimapaikat

10.07.2020
Treeline lampaat

Lampaita Kangasalla. Kuva: Merja Koskiniemi

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Merja Koskiniemi on syöttänyt lampaita Kangasalla ja nauttinut cavaa ja kauniisti kuvioituja kahveja Pispalassa.

1

Tämä kesä on nimetty kaikkien aikojen kotimaan matkailun ja ennen kaikkea retkeilyn ja ulkoilun kesäksi. Jos retkeilyvarusteita puuttuu, kannattaa tehdä retki Kangasalla sijaitsevaan Treeline Outdoors -myymälään. Ulkoiluvaatteiden ja -varusteiden lisäksi tilalla voi syöttää näkkileipää uteliaille lampaille (myymälästä saa näkkileipiä ja niitä rapisuttamalla lampaat ovat hetkessä paikalla) sekä nauttia erikoiskahveja ja porkkanakakkua. Minulle sopivaa retkeilyä siis!

Retkeilykuntonsa voi testata pyöräilemällä paikalle. Kaukajärven ja Annalan jälkeen Saarenmaantien viertä pitkin menee sopivasti hyvä pyöräilytie.

2

Haluatko lasilliselle naapurin pihaan? Tampereen Ala-Pispalaan on avattu omakotitalon pihapiiriin viehättävä Bistro Piha, jonka ystävällinen isäntäväki pitää huolta tarjoilusta. Kylmä ja kupliva cava tuo ripauksen Espanjaa suomalaiseen kesään. Viereiseen pöytään kannetut tapakset näyttivät siltä, että niitä pitää tulla maistamaan joku päivä.

Jos ei asu samalla alueella, pistäytyminen Bistro Pihassa menee myös kuntoilusta. Keskustasta päin tullessa voi miettiä, mitä kautta haluaa ensin pyöräillä tai kävellä ylös ja sitten alas – ja sama toiseen suuntaan. Kunnon kohotusta bistrokäynnillä?

3

Kun ihminen ei juo mustaa suodatinkahvia, eikä omista erikoiskahveihin tarvittavia välineitä kotona, kevään yli kahden kuukauden kahvilasulun päättyminen oli kahvijuhlan paikka. Edelleen ihmettelen, kuinka isoja eroja eri puolilla tarjottavissa latte- ja cappuccino-annoksissa on. Tiedostan, että kyseessä on myös makuasia – vahvan kahvin ystävät nauravat maitokahveilleni.

Näin koronasulun jälkeen parasta on, kun saa (maito)kahvinsa paitsi juuri itselleen sopivana sekoituksena, myös kauniisti kuvioituna. Väitän, että sillä on myös osuutensa makuun!

Ihanat sydämet ja lehdet löytyvät Tampereella useimmiten Robert’silta. Jos hyvin käy, kahviin saattaa saada jo joutsenenkin. Jos haluan juoda kahvini ulkona auringonpaisteessa, teen treffit tai perustan toimiston Kaffilan terassille. Molemmissa paikoissa plussaa on ystävällisen palvelun lisäksi se, että niihin voi ottaa myös (laina)koiran mukaan!

Roberts joutsen

Robert’s Coffeen joutsen. Kuva: Merja Koskiniemi

4

Mansikka-aika! Olen surkea kokki ja mansikkasalaatti on ainoa resepti, jonka muistan ulkoa.

  • Rucolan ja basilikan lehtiä vinksinvonksin
  • Mozzarella-juustoa (jonkinlaisina paloina)
  • Mansikoita (lohkottuina)
  • Pinjansiemeniä
  • Ripaus öljyä, mustaa pippuria ja maldon-suolaa sekä mansikkabalsamicoa oman maun mukaan

Jälkiruuaksi keittiötumpelo tarjoaa mansikoita jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Suklaahippuja koristeeksi!

Mansikkasalaatti

5

Mikä neuvoksi, jos tänä kotimaan matkailun kesänä iskee kaukokaipuu? Kesäkuun kolmenkymmenen asteen helteissä saattoi helposti kuvitella itsensä kauas maailmalle. Kun lämpimässä yössä pilvet muodostivat horisonttiin vuoriston, piti jo vakuutella itselleen, että todellakin istuu omalla kotiterassillaan.

Nyt kun huimat helteet näyttävät olevan ohi, kaukokaipuuta voi lievittää erilaisilla matkaohjelmilla, joita riittää mukavasti eri kanavilla. Yle Areenassa voi junamatkustaa Michael Portillon kanssa niin Amerikassa kuin kaukana idässäkin ja Joanna Lumleyn mukaan voi lähteä tutkimaan vanhaa Silkkitietä.

Kaltaiseni uimakammoiset ihmiset voivat turvallisesti kuivan sohvan nurkassa kuvitella polskuttelevansa huikeilla luonnon uimarannoilla dplayn Travel Channelilla, Huippusalaiset uimapaikat. Viimeistään Netflixistä löytyy sitten jokaiselle ja jokaiseen mielialaan jotain hämmästeltävää maailmalta.

Tai sitten voi vain kaivaa omat valokuvat ja videot esiin, ja muistella menneitä matkoja. Itse ajattelin aloittaa jokaisen lomapäiväni eri kaupungista niistä tuomieni mukien myötä.

Merja Koskiniemi

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua