Parasta juuri nyt (10.5.2021): Euroviisukupla, Tulessa, luontolivet, Repin, Laukon kartanon kesä

Blind Channel matkaa Euroviisuihin. Kuva: Mona Salminen / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on kuunnellut euroviisuja, lukenut Juha Veli Jokisen esikoisromaania ja tutkinut kesän taidetarjontaa.

1

Euroviisukupla poreilee täysillä ympäri Eurooppaa. Suuren show’n harjoitukset ovat jo meneillään Rotterdamissa ja kappaleita arvioitiin merkillisesti kaksikielisessä Viisukupla-ohjelmassa lauantai-iltana.

Kaikki 39 kilpailukappaletta voi kuunnella vartissa viisujen YouTube-kanavalta. Valitettavasti suurin osa esityksistä menee yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos jättämättä minkäänlaista jälkeä tai muistikuvaa.

Suomea edustava oululaislähtöinen Blind Channel -yhtye tuntuu erottuvan joukosta jokseenkin edukseen. Dark Side -kappaleessa on tiettyä tarttuvuutta.

Lopputulosta on silti vaikea veikata. Arvaan nyt kuitenkin, että se raivaa tiensä finaaliin 20.5.2021 pidettävästä semifinaalista.

Bändi kertoo kisamatkasta kuvattavan lyhytvideosarjan alkujaksossa, miten rankkaa pyöritystä kevät on porukalle ollut. Tosissaan tyypit silti ovat, koska himoavat kansainvälistä menestystä. Onnea matkaan!

2

Tulessa (Robustos, 2021) on nimenä romaanilla, jonka tamperelainen konkaritoimittaja Juha Veli Jokinen on juuri julkaissut. Teos on muodikkaasti autofiktiivinen romaani eli ammentaa tarinaa suoraan Jii Veen omasta elämästä.

Lukija ei voi tietää, missä kohtaa totuus muuttuu fiktioksi, mutta eipä sillä ole niin väliä. Pääasia, että tarina vetää. Jokinen kirjoittaa sujuvasti, kuten toimittajat useimmiten. Lukeminen etenee vaivattomasti.

Tapahtumat sijoittuvat Tampereelle, mikä saa lukijan näkemään kadut ja rakennukset silmissään. Julkaisutilaisuudessa puhuttiin jopa elokuvallisuudesta. On erotiikkaa, arkea ja juhlaa.

Lisäksi tarina vie paikkaan, jota ei enää ole. Alasjärven rannassa ollut perheen huvila paloi jouluna 2010. Tavallaan koko kertomus on johdatusta tuohon paloon, joka todettiin tuhopoltoksi heti tapahduttuaan.

Jokinen on kirjoittanut aiemmin teoksen liittyen Jyväskylän asemalla taannoin tapahtuneeseen junaturmaan. Seuraavaksi teoksekseen hän suunnittelee dekkaria.

3

WWF:n luontoliveissä on kummaa taikaa, vaikka pesässään kököttävä sääksi tai kivellään loikoileva norppa eivät kovin kummoista näytelmää esitäkään.

Yllättävän hullaantuneena kansa otti vastaan hiljattain avatun suoran yhteyden norppakivelle. Välillä katsoja joutuu tuijottamaan pitkät tovit tyhjää kiveä, mutta nyt sieltä sentään kuulee Saimaan aaltojen liplatuksen.

Jännittävintä nähtävää on suurin piirtein se, näkyykö kuvassa yksi vai kaksi pötköttelijää ja mihin tapaan norpat itseään välillä rapsuttelevat.

Sääksipesässä näyttäisi olevan kaksi munaa. Myöhemmin on mielenkiintoista nähdä, millaisia pikkueläjiä kuvaan ilmaantuu. Nyt näkee lähinnä vain, kuinka pariskunta kotiaan hoitaa ja hautomavuorojaan vaihtaa.

4

Kesän ehdoton ykkösnäyttely on Ateneumin Ilja Repin Helsingissä. Se kannattaa käydä kiertämässä läpi, koska anti on ehdotonta huippua. Näyttely avautui huhtikuun lopulla ja jatkuu 29.8.2021 asti.

Olen kuunnellut verkkolähetyksinä myös useita luentoja taidemaalari Repinin elämästä ja taiteesta. Koin myös oudon häirintätempauksen, kun kesken pietarilaisen asiantuntijan luennon alkoi kuulua kammottavaa mekkalointia ja näytölle ilmestyi pornokuvia.

Kyseinen luento saatiin vietyä loppuun vasta seuraavana päivänä. Onneksi sen jälkeen ei ole sattunut vastaavia häiriöepisodeja.

Repin on selvästi sekä venäläisille että suomalaisille rakas ja tärkeä taiteilija. Repinin maalauksille on tyypillistä uskomaton tarkkuus ja ilmeikkyys, mitä ei voi lakata ihailemasta ja ihmettelemästä.

5

Hurmaava Laukon kartano Vesilahdella on jo ehtinyt avata taidekesänsä. Vuoden taiteilijoita ovat Heikki Marila, Tamara Piilola, Eeva Peura, Tapani Kokko, Tiina Torkkeli ja Ville Heimala.

Keskemmällä kesää on luvassa peräti 20 toinen toistaan kirkkaamman tähden konserttia Hanhiniemestä Behmiin, Edelmannista Erikssoniin, Ryhäseen, Aholaan ja Teräsniskaan.

Viime kesänä pandemia leikkasi ohjelmiston torsoksi, mutta nyt näköjään aiotaan vetää isosti. Toivottavasti aurinkoa, yleisöä ja leppoisaa tunnelmaa riittää.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua