Parasta juuri nyt (1.5.2020): Willie Nelson, Tesoma, hardcore punk, Verneri Pohjola, Etänä vapaalla

01.05.2020
2048px Willie Nelson 2009

Willie Nelson täytti juuri 87 vuotta. Kuva: Wiki Commons

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juhani Koivisto on kulkenut Tesoman lähimaastoissa ja kuunnellut punkia, jazzia ja 87-vuotiasta countrylegendaa.

1

Olen pikku hiljaa alkanut diggailla enemmän ja enemmän country-legenda Willie Nelsonia. Levyjä tuntuu edelleen tulevan joka vuosi yksi tai välillä jopa kaksi. Tätä kirjoittaessani huomaan, että Willie Nelson täyttää juuri  87 vuotta (29.4.). Ja taas on yksi uusi levy näemmä tulossa.

First Rose of Spring -albumi piti julkaista jo viikko sitten, mutta koronaepidemia siirsi levyn julkaisua. Kappale nimeltä Our Song on jo julkaistu. Willie Nelson laulaa siinä heti alkuun, että kuolema lähestyy niin kuin hän tuntuu laulavan melkein jokaisella levyllä viimeisen 20 vuoden aikana.

”In this time that I’ve been given
To fill my life with livin’
I hope I have done the best that I can do
Yes, regrets, I’ve got a few”

Kaunista ja lohdullista musiikkia ihmiseltä, joka on tehnyt jo 70 soololevyä.

2

Asun omakotitalossa noin 100 metrin päässä Tampereen Tesoman Westeri-liikekeskuksesta ja Tesoman hyvinvointikeskuksesta. Tässä liikkuu paljon ihmisiä, autoja ja kaikkea, mutta silti pihassa pyörii joka päivä pari jänistä ja joskus jopa kettu. Parasta on katsella ikkunasta pihaan, jos ei ulos asti jaksa mennä.

Toisaalta ulos on hyvä välillä mennä. Lähimaastoissa on kiva kulkea. Esimerkiksi Tohlopin metsät ja Myllypuron maasto ovat aivan mahtavaa seutua. Toivottavasti näitä ja muita vastaavia alueita asutusten keskuudessa tullaan arvostamaan tulevaisuudessa myös päättäjien keskuudessa. Samoilla alueilla liikkuessa tulee välillä suru puseroon, kun metsäalueet ovat enää pieniä kaistaleita, kuten Mustavuoren alueella.

Talmud Beach ja Faarao Pirttikangas ovat kuvanneet hienon biisinsä Myllypuron Mäntä Kalkun Myllypuron maisemissa.

3

Minulla on satoja ja satoja levyjä ja suoratoistopalveluitakin käytän, mutta silti piti lainata tässä vähän aikaa sitten velipojalta nippu 1980-luvun punk-kokoelmavinyylejä.

Suurin osa levyistä oli minulle tuttuja, mutta en ollut niitä pitkään aikaan kuunnellut. Mukana olivat muun muassa loistavat Geef Voor New Wave (1977), Punk and Disorderly (1982) ja American Youth Report (1982), mutta nipun ykköshelmi on hurja, sekopäinen, terävä ja villi Let Them Eat Jellybeans!: 17 Extracts From America’s Darker Side (1981).

Levyn on julkaisut Alternative Tentacles ja sen A-puolelle on koottu parhaat amerikkalaiset hardcore punk -bändit, kuten Flipper, D.O.A, Black Flag, Bad Brains ja Dead Kennedys.

B-puoli on enemmän taideviboin etenevää kamaa, mutta hurjaa musiikkia löytyy sieltäkin kuten, Woundsin An Object. Kokoelma kuulostaa nyt aivan yhtä hyvältä kuin noin kymmenen vuoden ikäisenä, kun sitä ensimmäistä kertaa kuuntelin.

4

Verneri Pohjolalta ilmestyy tänään 1.5.2020 albumi The Dead Don’t Dream. Levy on Pohjolan ensimmäinen omia sävellyksiä sisältävä levy sitten Bullhornin (2015).

Olen kuunnellut levystä jo aiemmin julkaistun nimikkobiisin ja odotan innolla, että ehdin kuunnella koko levyn. The Dead Don’t Dream -single on rauhallinen, viipyilevä ja jossain määrin melankolinen. Sen maalailevassa melodisessa hiljaisuudessa on jotain todella kiehtovaa ja koukuttavaa. Kaikista parasta biisissä on Verneri Pohjolan täysin oma trumpettisoundi.

Lue Erik Ahosen arvio albumista täältä.

5

Teen etätöitä kotona, ja täällä on kolme lasta tai nuorta kanssani etäopiskelemassa. Oma työpaikkani Tampereen pääkirjasto Metso on suljettu.

Olen tehnyt periaatteessa kaikkea mahdollista kirjastotyötä, mitä aina muutenkin tekisin. Toimin vain lähinnä verkossa. Kiinnostavasti etätyöt ja eristyneisyys ovat tuoneet kirjastoihmisiä lähemmäksi toisiaan, koska yhtäkkiä meillä ei enää olekaan fyysisiä kirjastojamme vaan olemme voineet vinkata, suunnitella ja säätää asioita yhdessä.

Kotipuolesta sen verran, että kun olen seurannut tokaluokkalaisen, vitosluokkalaisen ja lukiolaisen etäkoulua, niin todella ihailen heidän opettajiaan. Suomen koululaitos, opettajat ja oppilaat ovat parasta mitä meillä on!

Minusta on ollut mahtavaa, kun koko Tampereen kaupungin kulttuuripuoli on myös toiminut yhdessä. Olen tehnyt Tampereen kaupungin Etänä vapaalla -kulttuurikanavalle keskusteluohjelman laulaja Jaakko Laitisen kanssa, houstannut kun Eija Oravuo haastatteli Maritta Hirvosta, joka on kirjoittanut upean kirjan säveltäjä Jouni Kaipaisesta.

Lisäksi veimme Metson LIVEn etätapahtumaksi. Metso LIVE — Jaakko Löytty oli ihana tapahtuma tehdä. Olen ollut pienellä panoksella mukana säätämässä myös Kulttuuritoimituksen Saitko liikaa aikaa? -kirjoituskilpailun julkaisua tälle kulttuurikanavalle.

Kaikille hyvää vappua! Pitäkää huolta toisistanne!

Juhani Ikke Koivisto

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua