Kököt kuntasloganit hiiteen ja kirjailijat asialle

16.05.2019

”Kunpa kaunokirjallisuutta ymmärrettäisiin jakaa jatkossakin mitä erilaisimmin keinoin. Enkä tarkoita tällä taiteen alistamista bisnekselle”, Kirsi Haapamatti kirjoittaa.

Nyt seuraa itsekehua. Annan kunniamaininnan sekä itselleni ja kirjoittajakollegalleni Päiville että Seinäjoen kaupungille. Kaupunki on tilannut meiltä kaksikymmentä rakkausaiheista novellia, käytettäväksi kaupungin imagomarkkinoinnissa.

Kaupunki jakaa näitä Seinäjoelle sijoittuvia novelleja somenakavissaan. Luova idea oli meidän kirjailijoiden, mutta hyvin kaupunki tuntui ymmärtävän sen päälle. Projekti on uudenlainen avaus kuntamarkkinoinnissa. Samalla kaunokirjallisuus tuodaan lähelle heitäkin, jotka eivät sen äärelle muuten hakeudu.

Toki muuallakin osataan. Ainakin Oulun kaupunki on hyödyntänyt kirjailijoita kuntamarkkinoinnissaan. Kaksikymmentä kirjailijaa twiittaa kaupungin sielunmaisemasta. #oulu2026 -merkinnällä varustetut kaunokirjalliset twiitit tukevat Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta.

Kun luen Jaakko Markus Seppälän twiittiä yöuinnista Kuivasjärvessä, tekee mieli ostaa junalippu Ouluun. Tekee mieli matkustaa sinne myös siksi, että kaupunki näin nostaa kirjailijoitaan esiin. On oltava kiva paikka.

* *

Kunpa kaunokirjallisuutta ymmärrettäisiin jakaa jatkossakin mitä erilaisimmin keinoin. Enkä tarkoita tällä taiteen alistamista bisnekselle. Meidän Seinäjoki-novellejammekaan ei sensuroida, taiteellinen vapaus säilyy.

Kun paljon puhutaan taiteen välittäjätoiminnasta, sen soisi koskevan myös kirjallisuutta. Myös kirjallisuus ja teksti voi olla visuaalista ja nykyihmisen pirtaan helposti silmäiltävää. Sadan sanan novelli eli raapale (engl. drabble) on hyvä mitta tekstille, sillä se voidaan julkaista sosiaaliseen mediaan sopivana kuvana. Olkoonkin, että eräs runoilija mainitsi raapaleiden olevan ihan ysäriä.

Kirjailijoille ennakkoluulottomat tilaustyöt ovat tervetullut lisä kukkaroon, jota apurahat saati kirjarojaltit paisuttavat harvoin ja epäsäännöllisesti.

Mekin kollegani kanssa askartelemme mielellämme lemmennovelleja myös entisille kotikaupungeillemme. Jyväskylä, Oulu, Helsinki, Espoo ja Turku – kynämme ovat teroitetut.

Kirsi Haapamatti
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, kirjailija ja pienkustantaja ja kerää leipänsä pieninä palasina sieltä mistä saa