Kuvat: Heidi Strengell / Tuuma
KIRJAT | Psykoterapeutti ja väitöskirjatutkija Hanna Lampi keräsi sosiaalisessa mediassa kysymyksiä lapsiperheiltä ja etsi niihin vastauksia.
”Lapset ovat yksilöitä kuten heidän vanhempansakin.”
ARVOSTELU
Hanna Lampi: Onko normaalia että…? Vauva- ja taaperovuosien kysytyimmät kysymykset
- Tuuma, 2025.
- 124 sivua.
Vauvan syntymä ja vanhemmuus nostavat vanhempien mieleen monenlaisia kysymyksiä. Onko normaalia, että ei aina osaa rauhoittaa itkuista vauvaa, ei aina ymmärrä mistä taapero suuttuu tai miksi pienokainen ei viihdy sylissä.
Psykoterapeutti ja väitöskirjatutkija Hanna Lampi keräsi sosiaalisessa mediassa kysymyksiä lapsiperheiltä. Niiden pohjalta syntyneistä vastauksista sai alkunsa tietokirja Onko normaalia että…? Vauva- ja taaperovuosien kysytyimmät kysymykset (Tuuma, 2025)
Tietokirja on hyvin käytännönläheinen ja kannustaa vanhempia lempeästi hankkimaan tietoa ja tukea lapsen kehitysvaiheista. Kirjan keskiössä ovat 0–3-vuotiaat lapset.
Hanna Lammen mukaan on normaalia, että perheissä tulee vastaan haastavia tilanteita, eikä yksiselitteisiä vastauksia kaikkiin pulmatilanteisiin voi antaa. Lapset ovat yksilöitä kuten heidän vanhempansakin.
Lampi käy läpi keskeisiä asioita, jotka kuuluvat vauvan ja taaperon kehitysvaiheisiin. Hyvä vuorovaikutus ensimmäisinä vuosina on erityisen tärkeää, koska vuorovaikutuksen avulla lapsi alkaa hahmottaa maailmaa ja muita ihmisiä ympärillään. Vuorovaikutuksessa syntyvät lapselle tärkeät kiintymyssuhteet.
Kiintymyssuhteiden luomisessa vanhemmat ovat keskeisiä, mutta myös perheen tukiverkkoa tarvitaan. Lammen mukaan lapsen kehitykselle on hyödyllistä, että hänellä on vähintään kolme turvallista ihmissuhdetta. Jo vastasyntyneellä on kyky kiintyä useampaan kuin yhteen ihmiseen. Erilaisista ihmissuhteista lapsi saa kokemuksia itsestään suhteessa toisiin. Tämä vahvistaa muun muassa joustavuutta ja sosiaalista kyvykkyyttä.
Ensimmäisen elinvuoden aikana kehittyy kyky ymmärtää, että ihminen tai esine on edelleen olemassa, vaikka ei olisikaan enää näkyvissä. Ihmiset eivät katoa vauvan elämästä, vaikka ovatkin välillä poissa.
Lapsen kehityksessä kolme ensimmäistä vuotta ovat elämän vauhdikkainta aikaa. Lampi listaa kirjaan eri ikäkausina tapahtuvaa fyysistä ja psyykkistä kehitystä. Muutaman kuukauden ikäinen ottaa katsekontaktin ja hymyilee. Taaperoikäinen rakentaa palikoista tornin, potkii palloa ja nimeää kehon osia.
Tärkeitä asioita lapsen kehityksessä on tunnesäätelyn tukeminen ja sen ymmärtäminen, miten vireystila vaikuttaa lapsen käytökseen. Vanhempi rauhoittaa, innostaa ja antaa sanoja erilaisille tunnetiloille.
Kasvaminen tarkoittaa monenlaisten tunteiden läpikäymistä. Lammen mukaan taaperolle tunteiden kirjo ja voima voi ajoittain olla ylivoimaista. Siksi tunteiden säätelyyn tarvitaan paljon harjoitusta. Parivuotias voi saada rajuja kiukunpuuskia, kun oma tahto ei aina toteudu. Samalla lapsen läheisyyden ja turvan tarve on suuri.
Jo ihan pienten vauvojen on havaittu ymmärtävän tunteita vanhemman äänensävyistä ja kasvojen ilmeistä. Vauvakin kykenee osoittamaan empatiaa. Empatian kehityksessä vanhempien malli on tärkeä. Lapsi oppii mallin avulla, miten erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia.
* *
Kirjan loppupuolella Lampi antaa käytännön vinkkejä siitä, miten varhaista vuorovaikutusta voi vahvistaa, kun mieleen hiipii kysymyksiä, onko joku asia normaalia.
Hän ei tarjoile pomminvarmoja keinoja vaikeiden tilanteiden ratkaisemiseen. On vain joukko erilaisia tapoja, joita voi soveltaa tilanteen mukaan. Se, mikä toimi viime viikolla, ei aina toimi seuraavalla kerralla.
Yksi neuvo on, että hankalien tunteiden keskellä sanojen merkitys vähenee. Silloin on tärkeää kiinnittää huomiota äänenpainoihin, rytmiin ja eleisiin. Niiden avulla lapselle voi viestiä, että vanhempi ymmärtää lasta.
Mukavista hetkistä voi kerätä voimavaralaatikon. Sinne tallennetaan asioita, joista perhe nauttii yhdessä. Laatikkoon voi sisällyttää esimerkiksi lapsen sukupuun, valokuvia, lempilauluja, lapsuusmuistoja ja leikki-ideoita.
Onko normaalia että…? on ammattilaisen kirjoittama tiivis, selkeä ja vanhemmuutta tukeva tietokirja lapsen ensimmäisistä elinvuosista.
Sirpa Pääkkönen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Melkein kaikki elämästä ja vähän muustakin – Juha Drufvan kirja Martti Joenpolvesta yltää Nokialta avaruuteen
KIRJAT | Elämän turhuuksien kehä käsittelee Martti Joenpolven vuosien 1956-1982 tuotantoa ja suomalaisen yhteiskunnan muutosta noina vuosina.
Hanna Tokoin elämä kolmessa maassa, kahdella mantereella – arviossa Tuula Vainikaisen Nainen sivulauseessa
KIRJAT | Tuula Vainikaisen kirjan päähenkilö eli miehensä tekemien päätösten seurauksissa.
Evakkoperhe etsii paikkaansa – arviossa Riko Saatsin Yönistujat
KIRJAT | Äidinrakkaus pitää perheen koossa, kun on pakko sopeutua uuteen kieleen ja uskontoon.
Eläköön kritiikki! Arviossa Maaria Ylikankaan Kritiikistä-teos
KIRJAT | Kritiikin parissa monella kulmalla työskennellyt Maaria Ylikangas käsittelee esikoiskirjassaan kritiikkiä ja kriitikoita laaja-alaisesti, hauskasti ja purevasti.