Pedersen & Faber Kuvat: Thomas Howalt Andersen / Otava
KIRJAT | Tanskalaisten Kim Faberin ja Janni Pedersenin dekkarissa seikkaillaan politiikan, aktivismin ja huumekaupan maailmassa. Jännitys säilyy alusta loppuun.
”Kirjoittajapariskunta osaa luoda yhdessä ja erikseen uskottavia juonenkulkuja.”
ARVOSTELU
Kim Faber & Janni Pedersen: Varjon maa
- Suomentanut Jaana Palanterä.
- Otava, 2025.
- 399 sivua.
Ennen Varjon maata (suom. Jaana Palanterä; Otava, 2025) Kim Faber ja Janni Pedersen ovat kirjoittaneet kolme dekkaria poliisipari Martin Junckerin ja Signe Kristiansenin tutkimuksista. Tällä kertaa jännitys alkaa hiilivoimalan räjähdyksestä, jota luullaan ensin onnettomuudeksi. Melkein samaan aikaan löytyy luksushuvilasta ruumis, ilmastoministerin poika on tapettu.
Kahden tapahtuman välille on aluksi vaikea löytää yhteyttä, mutta tarkkanäköiset poliisit osaavat etsiä ja hakea oikeista paikoista. Paljastuu, että pojalla oli huumeongelma ja yhteyksiä huumekauppiaisiin.
Ilmastonsuojelija-aktivistit, joilla on pitkä historia luonnonsuojelussa ja mielenilmaisuissa, ovat kiinnostuksen kohteena. Ilmastoministeri yrittää ainakin puheissaan taiteilla teollisuuden, saastuttajien ja maailmanpelastajien välissä. Ministerilläkin on omat salaisuutensa menneisyydessään. Ennen pitkää aktivistiryhmä myöntää syyllisyytensä räjähdykseen. Ovatko he mahdollisesti syyllisiä myös murhaan?
Kirjailijoilla on ajankohtaisesta aiheesta monenlaista sanottavaa ja jokainen huomio on merkityksellinen. Osa ilmastonsuojelijoista käyttää raadollisia tapoja kostaa.
Signe liittyy hiukan myöhemmin tutkintaan kohdattuaan ilmastoaktivistin, jolta saa vinkkejä tapahtumiin. Mukana on myös palestiinalaistaustainen poliisi Tabitha Khalid, jolla on salaisuus.
* *
Kirjoittajapariskunta osaa luoda yhdessä ja erikseen uskottavia juonenkulkuja. Heidän tyylinsä on perusteellinen, monipuolinen ja etenee aiheesta huolimatta leppoisasti.
Kaikilla poliiseilla on työn ohella oma elämänsä, joka ei tietenkään ole pelkkää tasaista arkea. Junckerin ongelmana on yhä entinen vaimo. Myös Signe pähkäilee parisuhteensa kanssa.
Varjojen maa vie helposti mukaan tapahtumiinsa. Tarinassa ei olla koko aikaa vauhdissa ja vaarallisissa tilanteissa vaan kerronta kulkee ajatuksella. Jännitystä riittää loppuun asti, ja kaikki tapahtuu yhdeksän vuorokauden aikana.
Jos aloittaa Junckerin ja Kristiansenin tutkimuksiin tutustumisen tästä neljännestä dekkarista, haluaa ehdottomasti lukea myös sarjan aiemmat osat. Kirjailijoiden mukaan jokaisen tarinan voi kuitenkin lukea omana juttunaan.
Maija Kääntä
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Scifistä ammentava runoteos elää tunnelmista – arviossa Kristian Blombergin Sukupolvialus
KIRJAT | Tieteiskirjallisuuteen ja formalismiin keskittyneen Kristian Blombergin viides runoteos käsittelee katkoksia sekä tapoja katsoa mennyttä ja tulevaa.
Topi Linjaman musiikkitieteellistä teosanalyysia sopii ylistää – arviossa Kantaattikattaus
KIRJAT | Kantaattikattaus on mainio sisarus tekijän aiemmille Bach-oppaille. Linjama on valinnut esiteltäväksi 23 kantaattia.
”Näytän Teille, mitä nainen voi tehdä” – arviossa Katy Hessel ja Taiteen historia ilman miehiä
KIRJAT | Englantilainen taidehistorioitsija, kirjailija ja kuraattori Katy Hessel otti tehtäväkseen kirjoittaa päivittäin eri aikakausien naistaiteilijoista ja heidän töistään.
Keveä kannanotto pikamuotibisneksen vastuuttomuudesta – arviossa Kangaskauppa joen varrella
KIRJAT | Tiina Kristofferssonin ja Vesa-Matti Toivosen kirja Kangaskauppa joen varrella on monisäkeinen tarina, joka ylistää ystävyyden ja yhteisöllisyyden voimaa.