Kuvat: Bazar / Jetro Stavén
KIRJAT | Takamailla-trillerisarjan keskimmäinen, itsenäinen osa sukeltaa pohjoispohjanmaalaisen pikkukylän murhasarjaan 1980–1990-lukujen taitteessa.
”Keskitalo onnistuu rakentamaan sukuvihan keskelle loppuun asti mysteerinsä säilyttävän takamaiden trillerin.”
ARVOSTELU
Joona Keskitalo: Takamailla – Suo, joka upposi
- Bazar, 2024.
- 320 sivua.
Oulusta Hämeenlinnan kautta Espooseen päätynyt Joona Keskitalo teki kirjallisen läpimurtonsa Tottelemattomat-rikosromaanitrilogialla (Bazar 2021–2023), jossa entiset koulukaverukset rakentavat portaitaan huumekaupan huipulle.
Tänä vuonna käynnistyneessä, itsenäisistä romaaneista koostuvassa Takamailla-trillerisarjassa paikalliset yhteisöt ympäri Suomea setvivät rikoksia omin voimin ja luovasti lain molemmilla puolilla. Korppooseen sijoittunut Saari, joka repesi aloitti sarjan helmikuussa. Kakkososassa Suo, joka upposi (Bazar, 2024) koitetaan selviytyä Pohjois-Pohjanmaan Revonlahdella 1980-luvun loppupuolelta läpi 1990-luvun lamavuosien.
Keskitalo rakentaa huoltoasemabisneksen hiipuvista mahdollisuuksista taistelevien Lehtosten ja Kasken sukujen keskinäisen vihoittelun ja kaunan keskelle klassista Romeo ja Julia -asetelmaa, jossa 18 vuotta täyttävä Maria Lehtonen suunnittelee karkaamista peräkylästä ja kunnon täysikäistymisjuhlia, ainoastaan herätäkseen seuraavana aamuna muistinsa menettäneenä, yltympäri veressä ja oman isänsä Matin murhasta syytettynä.
Saman illan aikana levyttämisestä haaveileva Kasken perheen nuorempi poika Teemu on tarjonnut Marialle kyydin, päätynyt tämän kanssa Volvo Amazoninsa takapenkille ja saanut siksi tämän isältä elämänsä selkäsaunan.
Onko Maria tai Teemu suutuspäissään surmannut Matin? Vai onko syypää joku muu naapurusten värikkäistä klaaneista? Maria joka tapauksessa tuomitaan ja joutuu vankilaan. Sieltä palattuaan ruumiita alkaa tulla lisää, ja vanhoja kalmojakin paljastuu suohaudasta. Omissa maailmoissaan viihtyvän Teemun toiminta vaikuttaa epäilyttävimmältä, mutta niin liikkuvat harmaalla alueella myös muut Kasket ja Lehtoset sekä kylän menestynein liikemies Tumppi. Kyllä siinä saa paikallinen nimismies muutakin huolta kuin turpeessa kastuvat juhlakenkänsä.
* *
Joona Keskitalo onnistuu mainiosti rakentamaan sukuvihan keskelle loppuun asti mysteerinsä säilyttävän ja hienosti mukaansa koukuttavan takamaiden trillerin. Tarinan kertoo kahdesta huoltoasemasta ja kuudesta ruumiista Pohjois-Pohjanmaata halkovan pikitien varrelta, kuten kirjan etusivulla alustaetaan.
Suo, joka upposi on tarina tyrannista, pedosta, marttyyristä, petturista, valehtelijasta ja murhaajasta, sekä tytöstä, joka uskoi olevansa paha, ja pojasta, joka halusi olla hyvä – tarina pienestä kylästä, suuresta suosta, sekä joesta, joka tulvi, ja hyttysistä, helvetin verenimijöistä.
Ilkka Valpasvuo
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lars Sundin kerronta tempaa mukaansa sivulta yksi ja pitää lukijan kyydissä loppuun asti – arviossa Vaasan Prinsessa
KIRJAT | Lars Sund tavoittaa ihmisyyden näkymättömän mutta voimallisen puolen ja pukee sen tarkkanäköisen ja herkän tekstin muotoon.
Allan Tuppuraisen elämä on paljon muutakin kuin Rölli – arviossa Heta Tuppuraisen Isäni Rölli
KIRJAT | Heta Tuppurainen kertoo Isäni Rölli -kirjassa avoimesti näyttelijäisänsä Allan Tuppuraisen ja sukunsa tarinat.
”Ilman mielikuvitusta ei pärjäile” – Vilja-Tuulia Huotarinen ottaa runoteoksellaan osaa keskusteluun kirja-alasta
KIRJAT | Menettämisestä, säilyttämisestä on runomuotoinen puolustuspuhe ja ylistyslaulu kirjallisuudelle ja ylipäänsä taiteelle. Runokokoelma sisältää myös avoimen kirjeen ministerille.
Mati Untin esikoisromaanissa nuori mies kipuilee rakkauden kanssa Neuvosto-Virossa
KIRJAT | Suomennos virolaisen Mati Untin esikoisromaanista on sekä sisällöltään että visuaalisesti kaunis kirja.