Kuva: Gaudeamus
KIRJAT | Jussi Heinosen ja Elina Lehtosen kirjassa lähdetään aikajärjestyksessä vanhimmista kivistä kohti nuorempia.
”Aika moni tietää, että Suomessa on maapallon vanhinta kallioperää.”
ARVOSTELU
Jussi S. Heinonen & Elina Lehtonen: Suomen muinaiset tulivuoret – kallioidemme salaisuuksia
- Gaudeamus, 2024.
- 412 sivua.
Aika moni tietää, että Suomessa on maapallon vanhinta kallioperää. Jussi Heinosen ja Elina Lehtosen kirjassa lähdetään aikajärjestyksessä vanhimmista kivistä kohti nuorempia. Kirjoittajat ovat kulkeneet ristiin rastiin Suomea, joten suurin osa lukijoista saa tietää, millaista kalliota hänen jalkojensa juuressa on, asuipa Tampereella tai Torniossa, Kuopiossa tai Kouvolassa.
Esimerkiksi kymenlaaksolainen rapakivi on paljastuu muinaiseksi magmasäiliöksi. Rapakivi on muuten saunan ohella sana, joka on lainautunut sellaisenaan saksan ja englannin kieliin.
Suomen muinaiset tulivuoret – kallioidemme salaisuuksia (Gaudeamus, 2024) toimii hyvin hakuteosmaisesti siten, että jos on enemmän kiinnostunut kotiseudusta kuin geologiasta, voi lukea oman alueensa kallioperästä. Kirjan paras puoli on runsas kuvitus. Lukija voi käydä katsomassa tuttua kalliota uusin silmin ja oivaltaa siitä uusia piirteitä.
Kirjan heikko puoli on sen tieteellistyyppinen teksti. Se koettaa olla tiedettä popularisoiva kirja, mutta sellaiseksi se on aika puuduttava. Se sopisi paremmin geologian yliopisto-opiskelijoiden oppikirjaksi, sen verran puuduttavaa se on. Kirjoittajista Heinonen työskentele geologian ja mineralogian osastolla luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa Åbo Akademissa ja Lehtonen geotieteiden ja maantieteen osastolla matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa.
Jos jälkikäteen saa neuvoa, olisin suonut joukossa olevan yhden täysin yliopiston ulkopuolelta tulleen toimittajan, joka vetää mutkia suoraksi ja puhuu kansankieltä.
Elina Talvio
EDIT. Juttua on muokattu ma 8.4. klo 10.25.
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.