Kuvat: Mikko Rasila / Crime Time
KIRJAT | Helena Immosen kolmas sotajännäri liikkuu arktisilla vesillä, ja vihollinen on vanha tuttu Venäjä, Kiinan tuella vahvistettuna.
”Immonen antaa lukijan aina välillä levähtää, ja samalla hän lataa piippuunsa kovempia panoksia seuraavaa mittelöä varten.”
ARVOSTELU
Helena Immonen: Operaatio Napakettu
- Crime Time, 2023.
- 460 sivua.
Helena Immosen kolmannessa sotajännärissä Venäjän retki Ukrainaan ei ole sujunut toivotulla tavalla, joten mahtinsa säilyttämiseksi Venäjä tekee viimeisen yrityksen ja lähettää pohjoisen laivastonsa näyttämään Suomelle ja Norjalle.
Operaatio Napakettu (Crime Time, 2023) on lukukokemus, jossa yhdistyvät taitavan kirjoittajan hallitsema rytmi ja vankka tietopohja. Immonen antaa lukijan aina välillä levähtää, päästää sotilaansa kotiin ja samalla hän lataa piippuunsa kovempia panoksia seuraavaa mittelöä varten. Nimeen valittu operaatio jää lähes sivujuonteeksi, sen aika koittaa vasta aivan lopussa.
Pidän siitä, että Koivun sotilassuku ei ole vain ammattinsa. He ovat ihmisiä, joilla on omat vaikeutensa kotielämässä. Ei ole helppo olla työssä, jossa on pakko lähteä kun käsky käy, ja samaan aikaan perheenjäsenet oireilevat yhteisen ajan vähyyden vuoksi. Kiitoksen ansaitsee sekin, miten hyvin Immonen avaa erilaisia käsitteitä, jolloin lukijan on helppo seurata tarinaa.
Henkilöistä Jonin toveri Antti on macgyveriydessään uskottavuuden rajoilla. Aavikkoketussa hän pelasti Jonin radioamatöörin taidoillaan, ja nyt Lapin erämaissa hän on pohjoisen luonnon tuntija, osaa kaiken eikä koskaan menetä malttiaan.
Kirjassa on pieni yksityiskohta, joka tuntuu siltä kuin Immonen olisi ennustanut tulevaa. Venäläinen korkea virkamies tajuaa olevansa merkitty mies ja laatii suunnitelman loikkauksesta Suomeen. Suunnitelmaan kuuluu, että Jäämeren yllä koneeseen tulee ”vika”, lentäjä pelastautuu ja matkustajan otaksutaan kuolleen. Luin tämän kohdan vain pari päivää sen jälkeen, kun Prigožinin kone putosi.
Kiinan rooli vilahtaa kirjassa siellä täällä, ja loppusanoista on pääteltävissä, että Operaatio Napaketun Kiina-aiheiset jutut ovat pohjustusta seuraavalle romaanille ja Kiinan vahvemmalle roolille maailmassa.
Elina Talvio
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.
Taku Hoon elämä oli isän käsissä, ja se meni pala palalta rikki – arviossa Kenelle kertoisin
KIRJAT | Pieni ja vaatimaton runokirja avaa lapsen kokemusmaailmaa perheessä, jossa kasvamisen keskiössä on mielenterveyspotilas, oma isä.