Kuvat: Marie Kondo / Bazar
KIRJAT | Onko asuntoa edes mahdollista järjestää pysyvästi, ellei luovu jostakin ikävästä häiriötekijästä. Sanotaanko vaikka että perheestä?
”Pitkien ihmisten kannattaa pitää kenkänsä korkeammalla, lyhyempien aikuisten ja lasten alahyllyillä.”
ARVOSTELU
Marie Kondo: Kurashi – iloa säkenöivä elämä
- Suomentanut Päivi Rekiaro.
- Bazar, 2023.
- 223 sivua.
– Pidä jalkasi lämpiminä, sillä tyytyväiset jalat ovat elämänilon lähde.
– Jos et jaksa siivota joka päivä etkä viihdy tavaranpaljoudessa, pidä kodissasi vain kohtuullinen määrä tavaroita.
– Jos ikkunasi ovat niin likaiset, että kevätaurinko ei läpäise niitä, pese niihin vähintään auringonmentävä kolo. Samalla peset koko ikkunan.
Ei, nämä eivät ole maailmankuulun japanilaisen järjestelyasiantuntija Marie Kondon (s.1984) ajatuksia. Nämä ovat minun syvällisyyksiäni ja syntyivät 10 sekunnissa.
Jos neuvoni kuulostivat yksinkertaisilta, niin kuunnelkaapa menestyskirjailija Kondon ohjeita. Ne löytyvät hänen uunituoreestaan kirjastaan Kurashi – iloa säkenöivä elämä (Bazar, 2023). Kirjan japanilainen nimi tarkoittaa ihanteellista tapaa viettää aikaa.
”Käytä kaukosäätimiin kapeita koreja, jotta ne pysyvät poissa näkyvistä.”
”Pitkien ihmisten kannattaa pitää kenkänsä korkeammalla, lyhyempien aikuisten ja lasten alahyllyillä.”
”Kun pidämme eteisen puhtaana, saamme itsevarmuutta siitä, ettei meillä ole kodissamme mitään hävettävää.”
”Jos olet joskus äreällä tuulella, mitä jos kokeilisit lattian pyyhkimistä?”
”Kiireisen päivän päätteeksi on arvokasta vahvistaa yhteyttä perheeseen tai itseensä. Kun syödään seurassa, hauska tapa on antaa kaikkien kertoa vuorollaan, mikä piristi heidän päiväänsä.”
Marie, todellako? En yhtään ihmettele, että sinua kutsutaan maailmankuuluksi tietokirjailijaksi. Olet selvästi tiivistänyt yli 200-sivuiseen kirjaasi kaiken sen, jonka me länsimaiset ihmiset haluamme kuulla, kun vähän ahdistaa. Ilo ja tyyneys ovat ihan käden ulottuvilla.
* *
Marie Kondo auttaa työkseen asiakkaitaan muuttamaan kotinsa ”rauhan ja kauneuden tyyssijaksi”. Hänellä on omia Netflix-sarjoja, kuten Kodit järjestykseen ja Iloa säkenöivä elämä. Hänellä on myös verkkokauppa, josta japanilaista tyyneyttä halajavat maailmankansalaiset voivat tilata donate-savipatoja ja puisia bento-laatikoita.
Uudessa kirjassaan Kondo lupaa auttaa laittamaan järjestykseen koko elämän. Samanaikaisesti hän on tosin antanut haastatteluita, että kolmannen lapsen syntymän jälkeen siivoamisesta ja järjestyksenpidosta on joutunut kovasti lipsumaan. Onko asuntoa siis edes mahdollista järjestää pysyvästi, ellei luovu jostakin ikävästä häiriötekijästä. Sanotaanko vaikka että perheestä?
* *
Kurashia on vaikea lukea pitämättä sitä humoristisena kirjana, varsinkin kun kirjan esittelyissä vakuutellaan, kuinka henkilökohtainen kirja se on. Kirjan loppusanoissa kiitetään kuitenkin Leannea, joka ”ystävällisesti antoi upean kotinsa kuvattavaksi”.
Marie, kyllä, allekirjoitamme tämän. Ihania filosofiselta kuulostavia neuvoja on helpompi antaa kuin noudattaa.
Onneksi Kurashin selailu antaa edes hieman mielentyyneyttä. On kuin perustaisi olohuoneen nurkkaan oman pienen kuntosalin. Silloin on kuitenkin ihailtavaa pyrkimystä ilmassa, vaikka ei niitä laitteita käyttäisikään.
Kirjan kuvat ovat jo ylihauskoja. Marie kirjoittamassa haaveellisesti päiväkirjaa, asettelemassa kukkia ruukkuun, pitelemässä syvällisesti mustaa ruukkua käsissään, tuijottamassa teemuki kädessään kaukaisuuteen ja pyyhkimässä kylpyhuoneen puhdasta lattiaa runollisesti hymyillen.
Näistä kannattaa ehdottomasti ottaa oppia omiin somekuviin, jos ne ovat nykyisin turhan realistisia.
* *
”Tämä kirja on tarkoitettu niille teistä, jotka opettelevat säkenöimään iloa järjestämisen elämänmullistavalla taikavoimalla.”
”On tärkeä muistaa, että sinä luot elämäntyylin, joka tuottaa iloa koko kodille. Etsi otollisia tilaisuuksia keskustella läheistesi kanssa siitä, millainen tuo elämäntyyli voisi olla.”
Voi, Marie, nämä ovat tosiaan suloisia neuvoja. Painan nämä sydämeeni niin kuin neuvosi siitä, että kodin kanssa pitää jutella ja pohtia, loppuuko joiltakin tavaroilta happi. Yritän myös muistaa pyyhkiä kaikkien perheenjäsenten kengänpohjat päivittäin, sillä se tuo onnea.
Yritän myös valita seinilleni vain sellaista, jota haluan katsella. Toivottavasti myös muut perheenjäsenet ovat katsottavista samaa mieltä.
* *
Joitakin asioita elämässäni on valitettavasti myöhäistä muuttaa. En koskaan saanut lapsiani nukkumaan tasan puoli kahdeksalta. Vieläkin vaikeampaa olisi ollut muuttaa aviomieheni sellaiseksi, joka myös menisi nukkumaan kello 19.30. Kirjasi mukaan sinulla on sellainen aviomies.
Tämä järjestely antaa kivasti omaa aikaa. Voi mennä vaikka kylpyyn ja kirjoittaa paperille, mistä kaikesta on elämälle kiitollinen.
Ja Marie, tiedän, että kirjastasi tulee suurmenestys ja kiität lukijoita matkalla pankkiin. Kummankohan ansiota se tulee olemaan, pyyhittyjen kengänpohjien vai sen, että kaukosäätimet ovat olleet kapeassa korissa?
Heli Mustonen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.