Kuvat: Otto Virtanen / WSOY
KIRJAT | Ester Nuori Lepän Maanantai ja mustat hitit on oodi arjen pienuudelle. Teoksen vahvimmat kohdat kasvavat arkisuudesta, jota pelkistetty ilmaisu tukee.
”Runoista heijastuu välillä kaipaus johonkin suurempaan ja lopulta sen saavuttamattomuus.”
ARVOSTELU
Ester Nuori Leppä: Maanantai ja mustat hitit
- WSOY, 2022.
- 64 sivua.
Maanantai on ”joko taas” -päivä ja arjen huipentuma. Ester Nuori Lepän ensimmäinen täyspitkä runoteos Maanantai ja mustat hitit (WSOY, 2022) vangitsee juuri tämän arkisuuden, jossa kaikki on melko pientä – ja osoittaa, kuinka minkään ei oikeastaan tarvitse olla suurta.
Teos alkaa alusta: ”kai kaikki alkoi aina taivaasta/ niin nytkin// taivas oli harmaa/ ja harmaa taivas paloi”. Tietyllä tapaa koko teos koostuu pienistä palavista hetkistä harmaudessa. Se esittelee monenlaista pienuutta: anteeksipyyntöjä, hetkiä laivan baarissa ja päivän saldo, joka on ”kaktus, raakatatska, outo jeesailija”.
Teoksen vahvimmat kohdat kasvavat juuri arkisuudesta, jota tukemaan on myös valjastettu pelkistetty ilmaisu.
Yksi mieleenpainuvimmista runoista kertoo laivamatkasta Viroon, jolle poika kutsuu sairaseläkkeellä olevan vanhempansa. Siinä ”[s]yötiin buffetista ja poika osti tax freestä pullon kirkasta./ Poika oli varannut meille hostellin./ Oli mankeloidut lakanat ja siistit kokolattiamatot./ Kierreltiin kaupungilla sen mitä mun polvet nyt kesti./ Poika osti mulle silkkihuivin. Tuhlattiin.” Kaikessa toteavuudessaan runo paljastaa jotain hyvin inhimillistä.
Runoista heijastuu välillä kaipaus johonkin suurempaan ja lopulta sen saavuttamattomuus. Yhden runon sinä ei ratkaise asioita kuten: ”planeetaltapoistumiskysymys/ järjetön rakkaudenkaipuu/ viherkasvien ja kehoni vedenkaipuu”. Välillä läpi paistaa lakoninen huumori, kun suunnitelmat ja todellisuus eivät kohtaa, kuten listassa ”MUISTIINPANONI HUIPPUNOVELLIA VARTEN”: ”piri ja dulla/ nuorisotappelu/ leijonakuningas-soundrack/ akuutit”.
Nimensä mustille hiteille teos tekee oikeutta, kun sen säkeet nousevat välillä poplyriikkamaisiksi sarjoiksi: ”Kauan olin poissa, kauan itkin/ Kuin sulttaani vaimoaan/ Kuin jumalan houkka menetettyä rakastaan”. Säkeiden sekaan on ripoteltu välähdyksiä muualtakin hauskoina pieninä iskelmäupotuksina: ”kasvonsa kirkastuvat voi kuinka hänen kasvonsa kirkastuvat/ oi tähdet tähdet aika monet”. Nuori Leppä on myös muusikko ja toiminut lavarunouden parissa, ja monet runoista toimisivatkin loistavasti ääneen esitettyinä.”
Vaikka teos on ihana arkisuudessaan, siitä jää uupumaan kohtia, jotka pysäyttäisivät vielä enemmän ja jotka toisivat lisäkierroksia ja tarjoisivat vielä vähän lisää oivalluksia. Kohdat kuten ”Toivon syntyväni seuraavassa elämässä päärynäpuuksi” jättävät tuntuman täytteenä olemisesta. Sukeltaminen välillä hieman syvemmälle korostaisi muuten pelkistettyä estetiikkaa.
Maanantai ja mustat hitit on kauniin pienimuotoinen teos pienistä elämistä, jotka ovat muuten syrjässä. Se ei ole aivan soittolista, joka jäisi kokonaisuudessaan päähän, mutta siinä on valtavasti loistavan mustia hittioivalluksia.
Anna Hollingsworth
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.