Kuva: Jarmo Katila
MUSIIKKI | Lauri Porra tuo teoksensa Cabins & Hideouts Tampereelle, mistä tämä ”konsertin ja äänikylvyn” yhdistelmän kantaesitys siirrettiin keväällä Helsinkiin koronarajoitusten takia.
Arto Murtovaara, teksti
Cabins & Hideouts oli tarkoitus esittää keväällä Tampere Biennalen ohjelmistossa, mutta se jouduttiin siirtämään koronarajoitusten vuoksi. Kantaesitys toteutui Savoyssa Helsingissä kesäkuun puolivälissä.
Nyt, kun rajoituksia on hiukan höllätty, Tampereen Jazz Happening tuo sen ikään kuin festivaalinsa ennakkona sekä Biennalen perutun konsertin korvaajana yhdessä kulttuuriravintola Telakan kanssa.
– Ihan kiva tulla takaisin normaaliolosuhteisiin pikkuklubille. Mukava nähdä miten se sinne asettuu, Lauri Porra sanoo.
Jousikvartetille ja bassokitaralle sävellettyä useampiosaista, noin tunnin kestävää sävelteosta on mainostettu meditatiiviseksi oleskelukonsertiksi; se sisältää elävän musiikin lisäksi äänitettyjä luonnonääniä, kuten peipon ja kuikan laulua. Tarinan lähtökohta ja äänimaailma löytyy 42-vuotiaan säveltäjä-muusikon omalta kesämökiltä.
– Olen alun perin tehnyt sen itselleni, tavallaan kesämökkipäiväkirjatyyppiseksi, Porra kertoo ja paljastaa tekevänsä aika paljonkin vain itselleen tarkoitettua musiikkia.
– Kesämökkitunnelmia itselleni, että voi mökkeillä talvellakin.
Teos on syntynyt toissa kesänä ja hän huomasi, että sen voisi levyttää. Teoksesta on nyt nähty sekä konsertti että installaatio (kesällä), jossa ei ollut muusikoita paikalla. Luonteva jatko olisi orkesteriversio siitä, Porra pohdiskelee.
Klubimiljöö ei häntä pelota, sillä häntä kiinnostavat erilaiset tilat ja teostensa tutkiminen niiden puitteissa. Itse paikka on muutenkin hänelle tuttu; viime syksynä hän esiintyi siellä Flyover Ensemble -yhtyeensä kanssa. Joissakin yhteyksissä keskiviikkona kuultavaa teosta on kuvattu kamarimusiikiksi. Porra naurahtaa, että se on kamarimusiikkia silloin, kun se esitetään kamarissa.
Itse teoksessa mennään vuorokauden ympäri noin tunnissa; se alkaa alkuiltapäivästä linnunlaululla.
– Luonnon eläimiä ja ilmiöitä, jotka vievät tarinaa eteenpäin, ja musiikki kulkee niiden mukana, säveltäjä kuvailee.
Puhelimitse tehtyä haastattelua seuraavana päivänä Porra oli menossa esittämään Rakkautta ja anarkiaa -festivaalille Savoy-teatteriin F.W. Murnaun vuoden 1922 mykkä- ja kauhufilmiklassikko Nosferatuun yhdessä harmonikkataiteilija Veli Kujalan kanssa säveltämäänsä uutta musiikkia. (Lue konsertin arvio tästä.)
Syksyksi kaavailtu isommalle orkesterille tehdyn teoksen esitys Vantaan Viihdeorkesterin (jonka taiteellinen partneri hän on) kanssa siirtyy ensi keväälle, ja prosessissa on esimerkiksi pienoisooppera.
– Aika paljon kaikenlaista. Keikkojen puuttuminen muuttuu säveltelyksi, Porra summaa.
Ensi kuussa Porra on menossa Amsterdamin sellobiennaaliin yhdessä sellisti Jonathan Roozemanin kanssa. Parivaljakko tunnetaan ”Bach Reimagined” -projektistaan; klassista ja rytmimusiikkia yhdistelevä kokonaisuus muuntaa J.S. Bachin kuusiosaisen sellosarjan sähköbassolle, sellolle ja elektroniikalle.
Paljon porua Porrasta
Lauri Porra on säveltäjä ja ammattimuusikko; virtuoosista bassokitaristia on ylistetty jos jonkinlaisella epiteetillä – sävellyksistä puhumattakaan. Soitto-opinnot jo kuusivuotiaana aloittanut, ällistyttävän monipuolinen ammattilainen tulee joka tapauksessa hyvin musikaalisesta perheestä ja suvusta.
Hänen isänsä oli jazzmuusikko, äitinsä soitti oboeta Kansallisoopperan orkesterissa, kaikki kolme sisarusta soittivat ja lauloivat. Hänen isoisänsä on kapellimestari Jussi Jalas, äidinäidinisä on itse kansallissäveltäjä Jean Sibelius.
Porra itse on opiskellut selloa, pianoa, kontrabassoa ja trumpettia. Hän on myös ”harrastanut” klassista laulua Ylioppilaskunnan laulajissa. Pääinstrumentti on sähköbasso, johon hän siirtyi 14-vuotiaana.
Tyyleissä löytyy: metalli, rock, jazz, funk, pop, elektro, hiphop, bluegrass – ja klassinen. Hän on soittanut jopa Mikko Alatalon ja Juicen yhteisellä Senaattori-levyllä. Stratovarius, jossa hän on soittanut 15 vuotta ja kaikkiaan 60 maassa, on yhtyeistä ehkä tunnetuin.
Porra on tehnyt viisi sooloalbumia, säveltänyt musiikin kahdeksaan täyspitkään elokuvaan sekä televisiosarjoihin ja mainoksiin. Hänen orkesterisävellyksiään ovat esittäneet muiden muassa New Bedford Symphony Orchestra, Trondheimin sinfoniaorkesteri, RSO ja Sinfonia Lahti.
Lauri Porra: Cabins & Hideouts Tampereen Telakalla keskiviikkona 30.9.2020 klo 21.30. Hannu Vasara, viulu. Aleksi Kotila, viulu. Hanna Hohti, alttoviulu. Lauri Porra, basso, elektroniikka, ym.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Livelevy odotti kahdeksan vuotta miksausta – Wentus Blues Band lupaa olla oma itsensä Tampereen keikalla
MUSIIKKI | Lähes 40 vuotta sitten perustettu bluesbändi syntyi aikana, jolloin nuoret miehet halusivat soittaa hevirokkia. Miten blueskapulan saisi nuoremmille?
Levoton Tuhkimo sai juhlavan vastaanoton, kun Dingon henki palasi päiväksi kotiin Poriin
ELOKUVA | Dingo-huumaa oli mahdollista elää vielä yhden kerran, yhden päivän ajan Porissa. Kulttuuritoimitus seurasi, kun Levoton Tuhkimo -elokuva sai maailmanensi-iltansa.