Rottien saari on parasta ja pahinta Jo Nesbøa – viiden tarinan kokoelma ansaitsee täydet viisi tähteä

23.10.2021
Nesbo

Kuva: Stian Broch. Kirjan kansi: Matti Ruokonen.

KIRJAT | Jo Nesbø nousi ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, ja lopulta yhdeksi maailman suosituimmista kirjailijoista. Rottien saari kertoo tarinoita yhteiskunnan raunioilta.

”Jo Nesbø on jännityksen mestari. Tiiviit kertomukset eivät päästä otteestaan ja niiden yllätyksellisyys herättää paljon pohdittavaa.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Jo Nesbø: Rottien saari

  • Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen.
  • Johnny Kniga, 2021.
  • 443 sivua.
  • Äänikirjan kertoja: Jukka Pitkänen.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Jo Nesbøn Rottien saari (Johnny Kniga, 2021) on kirja ihmismielen loputtomasta kyvystä tuottaa tuskaa ja pahuutta toiselle. Se on myös tarina kostosta ja oikeudenmukaisuudesta: onko moraalisesti oikeaa tapaa hyvittää kohtaamansa pahuus kostamalla?

Rottien saari koostuu viidestä erillisestä tarinasta yhteiskunnan raunioilta. Jokaisessa tarinassa on paha läsnä.

Kaikki tapahtuu määrittelemättömässä tulevaisuudessa ja missä tahansa maailman kolkassa. Yhtäläisyys kertomuksissa on ihmisen sisältä kumpuavassa pahuudessa. Pontimena on ahneus, raha, mustasukkaisuus – ne löytyvät ajatuksena seitsemästä kuolemansynnistä.

Tarina Rottien saaresta kertoo väkivaltaisesta moottoripyöräjengistä, joka uhkaa kokonaista pikkukaupunkia. Jengiä vastaan on vaikea taistella; pomo on kaupungin valtaapitävän poika. Tulevaisuuteen rakennettu tarina kertoo korutonta kieltä korruptiosta ja uskalluksesta nostaa syytteitä. Valta ja raha määrittelevät. Nesbøn viiltävän älykäs tapa kuljettaa tarinaa saa lukijan tuntemaan kylmänväristyksiä ja odottamaan sivu sivulta oikeuden tapahtumista.

Muut tarinat (Makulaattori, Kaskaat, Seerumi, Musta Hevonen) ovat syvällisiä tutkimuksia ihmismielen mustimpaan alitajuntaan. Ne kertovat myös inhimillisyydestä ja lopulta tahdosta tehdä hyvää. Kukaan ei lopulta ole pelkästään paha. Se mikä on moraalisesti oikea ratkaisu ei välttämättä ole kaunista, mutta oikeutettua.

Nesbø on kietonut tarinoihinsa värikylläisiä tulevaisuudenkuvia, näkymä voi olla yhtä aikaa sekä kauhistuttava että ajankohtaisen karu ja tätä päivää kommentoiva.

Jo Nesbø on jännityksen mestari. Rottien saaren tiiviit kertomukset eivät päästä otteestaan ja niiden yllätyksellisyys herättää paljon pohdittavaa. Varoituksen sana herkimmille: tämä on parasta ja pahinta Nesbøta.

Irmeli Heliö

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua