Kesälehti aloittaa elokuun tutkimalla tervettä graffitikulttuuria ja yhtä Suomen ensimmäisistä somekohuista

01.08.2024
elokuu01

Piritta Suominen ja Edu E:n teos Mältinrannan uimakopilla. Kuva: Mikko Vattulainen

KESÄLEHTI | SirkusRakkausPumPumin Piritta Suominen kertoo Kesälehdessä, miten katutaideopetus on samalla myös rauhankasvatusta lapsille.

Eli Harju, teksti

– Tällä katutaidemeiningillä voi ihan oikeasti tehdä vallankumouksia, sanoo Piritta Suominen Kesälehti Tampereen haastattelussa.

Suominen perusti SRP:n vuonna 2011 ja aloitti lasten katutaiteen ohjaamisen vuonna 2014. Nyt hän arvioi opettaneensa jo 10 000 lasta ja nuorta maalaamaan. Moni niistä lapsista on lähtenyt opiskelemaan taidealaa, ja vanhemmat ovat nimittäneet Suomista lasten suosikkipunkkariksi.

Suominen sanoo, että Tampere on Helsingin jälkeen Suomen aktiivisin graffitikaupunki. Siitä voisi tehdä matkailuvaltin. Keskustelu siitä, miksi pitää saada maalata, on Suomisen mielestä turhaa – graffiti on katujen alkuperäistaidetta, jota tehdään joka tapauksessa, oli se luvallista tai ei.

Luvalla tai ilman kiinnitetään myös niin sanottuja lemmenlukkoja. Tampereella ehkä tunnetuin paikka lukoille on Tammerkosken yli kulkeva Patosilta. Vuonna 2012 lemmenlukot herättivät kenties yhden Suomen ensimmäisistä somekohuista, kun lukot katosivat jälkiä jättämättä, eikä tekijästä ollut tietoa.

Lisäksi Kesälehti kurkisti Teatterikesään, Filharmonian Puistokonserttiin ja Tapahtumien yöhön – lue kaikki jutut täällä!

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua