Janina Sorjonen (Olivia Ainali) nousee Muraalimurhissa merkittävään rooliin isänsä rinnalle. Kuva: Kimmo Korhonen / Yle
TELEVISIO | Sorjonen ansaitsee uutta itsenäistä sarjatuotantoa, ei elokuvia ja niiden pohjalta muokattua sarjaa, jollainen Muraalimurhat on. Taloa ja kirkkoa ei kannata yrittää rakentaa samoista rakennuselementeistä.
”Se taso, mikä minisarjasta nyt puuttuu, on löydettävissä vain rahalla – taitoa ei puutu.”
Sorjonen ansaitsee uutta itsenäistä sarjatuotantoa, ei elokuvia ja niiden pohjalta muokattua sarjaa, jollainen Muraalimurhat on. Taloa ja kirkkoa ei kannata yrittää rakentaa samoista rakennuselementeistä. Aina jokin kohta pettää, kuten käy Muraalimurhissakin.
Silti Sorjonen-sarjan käsikirjoittajat, ohjaajat ja tuottajat ovat jo kirjoittaneet nimensä kotimaisten rikossarjojen historiaan – näyttelijöistä puhumattakaan. Yle voi onnitella itseään kansainvälisestä läpimurrosta: Sorjonen on levinnyt pariinkymmeneen maahan Netflixin ansiosta.
Aina ajankohtaista rajaa Venäjän kanssa on Sorjosessa hyödynnetty ensimmäistä kertaa luontevasti ja uskottavasti. Tosin Muraalimurhat-minisarjassa on tultu pois Lappeenrannasta, mutta Venäjä-yhteys kulkee edelleen mukana. Elokuvaversioon verrattuna mukana on 40 minuuttia ennen näkemätöntä materiaalia.
* *
Muraalimurhat pyörittää klassisia asetelmia taitavasti. Hullu psykopaatti Lasse Maasalo (Sampo Sarkola) värisyttelee pieniä kasvolihaksiaan Uhrilampaiden Hannibal Lecterin veroisesti. Sorjosen tyttärestä Janinasta (Olivia Ainali) on kasvamassa isänsä veroinen mestaritutkija. Hän käy hullun kanssa psykologista prosessia läpi niin ikään Uhrilampaiden Jodie Fosterin roolin tapaan.
Ja itse päähenkilö Kari Sorjonen (Ville Virtanen) todistaa, miten työlle elämänsä omistautuneelle ihmiselle parasta psykiatrista lääkettä on työnteko. Roolihahmo on ollut ensimmäisen tuotantokauden ensimmäisestä jaksosta alkaen niin ehjä ja kiinnostava, että Sorjosen varaan voisi hyvin rakentaa uutta tuotantoa, vaikka niin ei ole ollut tarkoitus tekijöiden mukaan.
Toisen päähenkilön Lena Jaakkolan (Anu Sinisalo) elämä ja menneisyys Venäjällä on vielä lähes kokonaan avaamatta. Roolihahmo on muutenkin kiinnostava ihminen räväkkänä keski-ikäisenä naisena.

Rikostutkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) haetaan psykiatriselta osastolta töihin. Hänen ja tutkija Lena Jaakkolan (Anu Sinisalo) tyttäriä näyttelevät Olivia Ainali ja Lenita Susi ovat herättäneet roolisuorituksillaan huomiota ulkomailla. Kuva: Kimmo Korhonen / Yle
* *
Kolmeosainen minisarja alkaa laahata keskivaiheilla, kun sarjamaisessa otteessa tarvittaisiin aivan toisenlaista rytmiä. Katsoin kaikki osat peräkkäin samana iltana, ja voin vain kuvitella, kuinka paljon laahaaminen häiritsisi, jos sarjan osat katsoisi eri päivinä.
Kun tapahtumat sitten huipentuvat sinänsä upeaan ja uskottavaan pakokohtaukseen ja noste on suurimmillaan, seuraa lässähdys. Päähenkilöiden kokema epäusko ja pelko toisiaan kohtaan saa liian vähän tilaa tarinassa. Näiden kahden erikoisen ihmisen keskinäinen kunnioitus ja ammattimaisuus on asetelma, josta Sorjosen ystävät janoavat lisää uusia tarinoita.
Olkoon vain Suomen Uhrilampaat. Siitä Muraalimurhat voi olla pelkästään ylpeä. Näyttelijäntyö ja kuvakerronta ovat nautittavaa katsottavaa. Se taso, mikä minisarjasta nyt puuttuu, on löydettävissä vain rahalla – taitoa ei puutu. Dramaturgian rakentamiseen ja tuotantoon lisää voimavaroja samoille tekijöille, sillä Sorjonen on vasta matkalla maailmanmaineeseen.
Marita Salonen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Neljä syytä, miksi Shining Girls on erinomainen sarja
TELEVISIO | Aikamatkailua ja sarjamurhaajatrilleriä yhdistelevä Shining Girls on Apple TV:n oivallinen uutuussarja. Pääosassa loistaa Elisabeth Moss ja taustalla on Lauren Beukesin oivallinen genrerajoja ylittävä romaani.
Michael Cainen rilleissä – Salainen agentti Harry Palmer -tv-sarja on vanhan ajan vakoilujännäri
TELEVISIO | Salainen agentti Harry Palmer -tv-sarja nojaa brittiläisten agenttiseikkailujen perinteeseen ja kulkee kevyesti James Bondin jalanjäljissä.
Freddie Mercuryn loppunäytös antaa tilaa myös hiv-tartunnan saaneille – arviossa Ylen esittämä dokumentti
TELEVISIO | Queen-ikonista kertova dokumentti on polveileva tarina ystävyydestä, rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta. Viime vuonna valmistuneessa ohjelmassa palataan 1980-luvun Iso-Britanniaan, missä aids hallitsi pelon aikakautta.
Kuka sinä olisit ollut eläinkokeiden rumassa historiassa? Arviossa Ylen dokumentti Tieteen sokaisemat
TELEVISIO | Riikka Kaihovaaran dokumentti Tieteen sokaisemat on ihmeen kiihkoton ja silti puhutteleva dokumentti suomalaisten eläinkokeiden vastenmielisestä menneisyydestä.