Viikinsaaressa ollaan rakkauden asialla – 506 ikkunaa -näytelmässä kuullaan 14 Miljoonasade-biisiä

16.06.2019

Teatteriarvio: Heikki Salon käsikirjoittama ja Olka Horilan ohjaama musiikkikomedia kertoo väärinkäsitysten kautta kerrostalon asukkaista, jotka etsivät rakkautta.

506 ikkunaa, ensi-ilta Viikinsaaren kesäteatterissa 13.6.2019

Pirkanmaan kesäteatteritarjonta on tänäkin kesänä sisällöltään pääosin kevyttä komediaa. Pitkän ja pimeän talven piinaamat katsojat kaipaavat iloa, ja kesäteatterikatsomoihin tullaan viihtymään. Viikinsaaren kesäteatterin 506 ikkunaa ei tässä suhteessa poikkea tarjonnasta. 

Heikki Salon käsikirjoittama ja Olka Horilan ohjaama musiikkikomedia on hassunhauska tarina kerrostalon asukkaista, jotka kaikki etsivät rakkautta. Komediallinen viritys syntyy tarinan väärinkäsityksistä, ja roolihahmojen karikatyyreiksi viritetyistä tulkinnoista. Kiinnostavaksi esityksen tekee se, että musiikkina soi Miljoonasateen biisejä erinomaisen livebändin tulkitsemana.

Heikki Salo on kirjoittanut näytelmän tekstiin koukkuja ja oivaltavaa kielipeliä, mikä tekee muuten niin kovin hömpästä tarinasta paikoin hyvinkin hupaisaa seurattavaa. Sanoittamista vuosikaudet opettanut ja aiheesta mainion oppaankin kirjoittanut sanoittajavelho hallitsee myös draaman dialogin.

Näytelmäkirjailijana Salon toistaiseksi komein näyttö on Työviksessä pari vuotta sitten nähty Viita 1949 -musiikkinäytelmä, jonka Salon puoliso Sirkku Peltola ohjasi ja johon Eeva Kontu sovitti Lauri Viidan runoihin pohjaavan loistavan musiikin.

Heikki Helan (vas.) Anselmi-hahmo tuo mieleen Kummeli-komediasarjan.

 

Viikinsaaren lavalla näytellään vapautuneesti, mutta tosissaan. Ammattitaitoisesta ryhmästä huokuu esittämisen ilo – liekö luonnonkauniilla ympäristöllä osuutta asiaan? Täällä on kiva olla kesätöissä, oletan.

Jarkko Tiaisen esittämä johtaja Keinonen on mainio rakastuneen miehisen miehen karikatyyri, jolle Krista Putkonen-Örnin pippurinen Ruusa antaa kelpo vastuksen. Janne Kallioniemen insinööri Mäkki on kehonkieltä myöden täydellinen tulkinta siitä mihin totaalinen ujous voi miehen viedä. Insinöörin ihastuksen vaikeroi mainiosti Birgitta Putkosen parturi-kampaaja Paula Cecilia.

Joukkion elastisin ilmestys on Sanni Haahdenmaan palvelurobotti U2MEE2. Haahdenmaan ”mekaaninen” roolihahmo kiihtyy nollasta sataan sekunnissa ja muuvit ovat totisesti kohdallaan. 

Sanni Haahdenmaan palvelurobotti U2MEE2 kiihtyy nollasta sataan sekunnissa.

 

506 ikkunaa on myös klassinen veljestarina. Nuorempaa Tarmo-veljeä esittävän Saska Pulkkisen gasellimaisen kepeä liikehdintä luo tarvittavaa vastavoimaa Heikki Helan näyttelemälle vanhemmalle Anselmi-veljelle. Helan habitus muistuttaa – anteeksi nyt vain – erehdyttävästi Kummeli-sketseistä tutun Matti Näsän kaveria. Hyvä vai huono asia – se jääköön jokaisen katsojan tulkittavaksi.

Ja se musiikki: Antti Parangon sovittamat Miljoonasateen biisit (14 kpl) soivat hienosti osaavan livebändin käsittelyssä. Yhden näyttämökuvan tarinassa soittajat on myös viisaasti sijoitettu keskelle näyttämöä ja ovat näin elimellinen osa esitystä. Toimii!

Katsojana on jotenkin vapauttavaa seurata esitystä, jossa ei ole kyynisyyden hiventäkään. 506 ikkunaa on totisesti rakkauden asialla. Se puhuu aiheesta lämminhenkisesti ja ihmistä arvostavasti. Rakkautta me tähän joskus niin kovin nihilistiseen todellisuuteen totisesti tarvitsemme.

Jussi Kareinen

 

506 ikkunaa

Käsikirjoitus: Heikki Salo
Ohjaus: Olka Horila
Rooleissa: Heikki Hela (13.6.–13.7.), Sami Hintsanen (17.7.–10.8.), Sanni Haahdenmaa, Krista Putkonen-Örn, Janne Kallioniemi, Saska Pulkkinen, Birgitta Putkonen, Jarkko Tiainen, Aleksi Aromaa
Musiikki: Miljoonasade
Kapellimestari: Antti Paranko
Koreografi: Markku Nenonen
Lavastus: Markku Mäkiranta
Puvustus: Erja Mikkola
Ensi-ilta: Viikinsaaren kesäteatteri 13.6.2019