Vihaan ei ole pakko jäädä – arviossa Rakastajat-teatterin Vihan jälkeen  

15.09.2024
vihanjalkeenrakastajat

Kuva: Katja Tähjä

TEATTERI | Porilainen Rakastajat-teatteri käsittelee näytelmässään ääriliikkeitä ja sitä, miten niistä pääsee irti.

”Aihe on raskas, mutta näytelmä ei sitä ole.” 

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Vihan jälkeen 

  • Käsikirjoitus ja ohjaus: Elina Izarra
  • Ensi-ilta: Porin Rakastajat-teatteri 14.9.2024 

Porilainen Rakastajat-teatteri on tarttunut suureen aiheeseen ja tehnyt siitä vähäeleisen näytelmän, joka toimii. Vihan jälkeen kertoo – jopa yltiöpositiivisesti – siitä, että ääriliikkeistä ja vihasta voi päästä irti. 

Elina Izarran kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä toisistaan eroon ajautuneet sisarukset Lili ja Jaana kohtaavat järjestämään yllätysjuhlia äidilleen. Näyttämöllä käydään puolentoista tunnin aikana läpi sekä sisarusten että perheen historiaa, mutta myös arkipäivän rasismia ja ääriliikkeiden syntyä. 

Lilin isä on maahanmuuttaja ja se on leimannut myös tyttären elämää; tummaihoiselta kysellään eri asioita kuin valkoiselta ja häneen kohdistuvat odotukset ovat erilaisia. Yllätytään, kun tumma nainen onkin lääkäri. 

Outi tutkii työssään valokuvaajana ääriliikkeistä ja sen väkivallasta luopuneita ja natsi-ideologian jättäneitä. Heidän tarinoidensa kautta löydetään syitä ääriliikkeisiin päätymiseen ja tapoja niistä irtautumiseen. Vihan ja rasismin kohteeksi joutuneiden tunteet ja tilanteet ovat yhtä lailla olennainen osa esitystä. 

Näyttelijöitä on vain kolme ja jokainen esittää osansa loistavasti. Amira Khalifa Lilinä, Outi Vuoriranta Jaanana ja Manoel Pinto useampanakin tyyppinä ovat uskottavia ja luontevia. Erityisesti Pinto eläytyy roolihahmoihinsa hienosti, oli kyseessä sitten uusnatsi, Martti Pihkala tai pupujussi. 

Näytelmän lavastus on yksinkertaisuudessaan napakymppi, kuten Rakastajilla usein on. Pahvi- ja puulaatikot, valkoinen kangas, kukkakimput ja muutamat tuolin tapaiset muuttavat tilan moneen tunnelmaan ja aiheeseen sopivaksi. Erityisen hieno on ratkaisu, jossa puhujan kuva heijastuu kameran kautta isolle kankaalle ja henkilö näkyy kahdesta kulmasta. Kukaan ei ole yksiulotteinen, ei edes se pahis.  

Elina Izarra on tehnyt Rakastajat-teatterille aiemminkin yhteiskunnallisia aiheita käsitteleviä näytelmiä muun muassa romaneista ja paperittomista. Vihan jälkeen -näytelmää varten Izarra on yhdessä valokuvaaja Katja Tähjän kanssa haastatellut ääriliikkeistä lähteneitä, niihin perehtyneitä asiantuntijoita sekä ihmisiä, jotka kokevat ulkopuolisuutta ja arkipäivän rasismia syntyperänsä vuoksi.  

Vihan jälkeen on yhteistuotanto Turun kaupunginteatterin kanssa ja se nähdään Turussa ensi keväänä. Porissa esityksiä on vain kymmenen.  

Näytelmä on loistava esimerkki siitä, että vakavastakin aiheesta voi tehdä helposti lähestyttävää teatteria. Aihe on raskas, mutta näytelmä ei sitä ole; mukana on myös toivoa, iloa ja huumoria. Näytelmä olisi kestänyt vähän enemmänkin painavuutta. 

Leena Reikko 

Rakastajat-teatteri: Vihan jälkeen

  • Käsikirjoitus ja ohjaus Elina Izarra
  • Koreografi Heli Keskikallio
  • Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen
  • Valo- ja tilasuunnittelu Vilma Vantola
  • Ääni- ja videosuunnittelu Johannes Vartola
  • Esitysdramaturgi Satu Rasila
  • Rooleissa Amira Khalifa, Manoel Pinto, Outi Vuoriranta
  • Tuotanto Elina Izarran työryhmä, Rakastajat-teatteri, Turun kaupunginteatteri

Ensi-ilta Porin Kehräämössä 14.9.2024. Esityksiä 1.11. asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua