Ventovieraanvaraisuutta, tankotanssia, korvapuusteja ja kansallispukuja – arviossa Kotiteatterin Olohuoneessa

08.08.2022
52049476123 f0f6473560 k

Kuvat: Jonne Renvall

TEATTERIKESÄ | Ennen vanhaan illalla sammutettiin valot, pidettiin rattoisaa hämäränhyssyä ja kerrottiin tarinoita. Olohuoneessa-konseptin idea on elvyttää kyläilyä ja kotoilua.

”Yllättäen tilaisuuteen saapuu myös joulupukki, joka haluaa tehdä kaiken toisinpäin.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Kotiteatteri: Olohuoneessa

  • Työryhmä: Ulla Päivikkö, Elisa Piispanen, Laura Rämä, Tuomas Laitinen, Aku Meriläinen
  • Esitykset: Teatterikesässä Tampereella 3.–6.8. Esityskalenteriin tästä.

Tänä vuonna Teatterikesä laajensi ohjelmistoaan yksityiskoteihin. Olohuoneessa on esityskonsepti, jota toteuttaa Kotiteatteri-työryhmä. Siihen kuuluvat Ulla Päivikkö, Elisa Piispanen, Laura Rämä, Tuomas Laitinen ja Aku Meriläinen.

Luvassa on tankotanssia, korvapuusteja ja kansallispukuja. Uteliaisuus herää. Tämä täytyy kokea. Kuka tahansa Tampereen keskustan tuntumassa sai ehdottaa olohuonettaan esityspaikaksi ja kutsua Kotiteatteri kylään.

Lipun ostaneet katsojat eivät etukäteen tiedä mihin ja kenen olohuoneeseen esitys vie. Viesti osoitteesta suhahtaa sähköpostiin.

* *

Saavun kauniin, puutalon pihalle. Siellä on jo muitakin olohuonelaisia odottamassa. Nuori tyttö istuu ikkunassa ja soittaa haitarilla hempeitä säveliä. Kansallispukuiset emännät ja isännät tarjoilevat vettä janoisille ja ohjaavat meidät sisään.

Kipuamme kolmanteen kerrokseen, jossa voi itse valita istumapaikkansa ympäri huonetta sijoitetuista tuoleista ja sohvalta. Keskelle huonetta on sijoitettu tanko. Tunnelma on rento ja odottava.

52049440441 49eb4b7442 k

Sitten pärähtää käyntiin musiikki ja alkaa vauhdikas tankotanssisessio. Ulla, Elisa, Laura, Tuomas ja Aku kieppuvat ylösalaisin ja alasylöisin ja hyppäävät eri kombinaatioin tangon vietäväksi. Näyttää helpolta. Mutta ei, sitä se ei todellakaan ole, vaan vaatii kovaa harjoittelua ja erinomaiset käsi- ja jalkavoimat sekä loistavan koonnon.

Esityksen musiikki vaihtelee Antti Tuiskun Peto on irti –biisistä Monteverdin L’Orfeoon.

Välillä Maija-mummi kertoo puhelimessa, miten ennen vanhaan illalla sammutettiin valot, pidettiin rattoisaa hämäränhyssyä ja kerrottiin tarinoita. Nyt ollaan asian ytimessä. Yksi Olohuoneessa-konseptin ideoista on nimenomaan elvyttää kyläilyä ja kotoilua.

Esityksessä on tietysti myös väliaika, jolloin juodaan kahvia oikeista kupeista. Tuunattuun kansallispukuun pukeutunut kokki tarjoilee tangossa roikkkuen korvapuusteja.

52048381487 4e48369759 k

* *

Yllättäen tilaisuuteen saapuu myös joulupukki, joka haluaa tehdä kaiken toisinpäin. Niinpä lahjasäkkikään ei ole täynnä vaan tyhjä. Meidän ei tarvitse laulaa joulupukille, vaan hän tulkitsee meille hienosti Oi Jouluyö.

Konsepti on hauska ja yleisö viihtyy.

Teatterikesän jälkeen esitys jatkaa Pirkanmaan eri kuntien olohuoneissa.

Maarit Saarelainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua