Kuvat: Janne Turunen
TEATTERI | Antti Heikkisen ja Ilja Tepon käsikirjoittama musiikkikomedia Isojako on konstailematonta viihdettä, eikä se yritä mitään muuta ollakaan.
”Olli-Matti Oinosen ohjaamassa esityksessä riittää vauhtia ja näyttelijät tekevät parhaansa.”
ARVOSTELU
Utran Uusi Teatteri: Isojako
- Ohjaus: Olli-Matti Oinonen
- Rooleissa: mm. Puntti Valtonen, Sanna Kemppainen, Pauliina Hukkanen, Maria Lund
- Esitys: Utran Uittotuvalla Joensuussa 25.7.2022
Antti Heikkisen ja Ilja Tepon Utran uudelle kesäteatterille käsikirjoittaman Isojako-musikkikomedian tarina alkaa, kun edesmenneen perunakeisarinna Sigrid Kura-Haaran timantti katoaa kesken testamentin luvun ja perinnön jaon.
Alun perin käsikirjoittajakaksikon piti tehdä teatterille poliittinen satiiri. Presidentti-nimisestä näytelmästä tuli Heikkisen mukaan ”oikein hauska”. Ukrainan sota teki yhdessä yössä satiirin asetelmista antihauskoja ja turhan tuntuisia. Koko pakka meni siis uusiksi, minkä jälkeen Heikkinen kertoo päättäneensä tehdä ”rehellistä ja konstailematonta viihdettä, joka ei yritä mitään muuta ollakaan”.

Kuva: Janne Turunen
Farssinomainen parodia
Farssi on komedian laji, jossa henkilöhahmot ovat liioiteltuja, tapahtumat yllättäviä ja juoni mutkikas. Usein asioita yksinkertaistetaan ja liioitellaan. Komiikan välineenä käytetään toistoa, takaa-ajoja, piileskelyjä, kaatumisia, valepukuja ja väärinkäsityksiä.
Muutamassa kuukaudessa kirjoitettuun Utran kesäteatterin musiikkikomediaan tätä kaikkea yllä mainittua sisältöä on ladattu isolla kädellä. Olli-Matti Oinosen ohjaamassa esityksessä riittää vauhtia ja näyttelijät tekevät parhaansa.

Kuva: Janne Turunen
Omaan makuuni tämä farssiparodia tyypittely tuntuu kuitenkin väsyneeltä, jo moneen kertaan samasta kansankomedian puusta koverretuksi. Yleisön käsityskykyä aliarvioidaan alleviivaamalla kuluneet puujalkavitsit kaksin käsin.
Mutta, mutta, yleisö tuntuu viihtyvän, ja se palkitsee näyttämöensemblen ajoittain naurun pyrskähdyksillä ja väliaplodeilla.
Parasta Isojako-esityksessä on Ilja Tepon säveltämä musiikki, ja hyvässä vedossa oleva livebändi. Näyttelijöistä etenkin ”Pohjois-Karjalan Poirot’n”, etsivä Rauno Mursuniemen roolia esittävä Puntti Valtonen ja kodinhoitaja Edlan roolissa porhaltava Sanna Kemppainen ilahduttavat laulutulkinnoillaan ja farssinäyttelemisen osaamisellaan.
Hienolla paikalla, kauniin Pielisjoen rannalla sijaitseva Utran Uusi Teatteri on käymisen arvoinen paikka jo sinällään.

Kuva: Janne Turunen
Utran Uusi Teatteri: Isojako
- Käsikirjoitus & uusi musiikki: Antti Heikkinen ja Ilja Teppo
- Ohjaaja: Olli-Matti Oinonen
- Rooleissa: Puntti Valtonen, Pauliina Hukkanen, Maria Lund, Antti Heikkinen, Sanna Kemppainen, Jose Martin, Sanna Könönen, Seela Sella (vain ääni)
- Muusikot: Pertti Feller (kitara), Sampsa Asikainen (basso), Tero Hyttinen (rummut), Ville Karjalainen (trumpetti, koskettimet)
- Tuottaja: Pia Ervasti
- Lavastajat: Janne Turunen & Vilma Gröhn
- Puvustus: Hellu Hyvärinen
- Äänet: Tero Makkonen & Miika Hirvonen GURUT
- Ompelija: Tarja Männistö-Laakkonen
- Lavasterakennus: Janne Turunen, Mari Ervasti ja Vilma Gröhn
Esityksen Utran Uittotuvalla Joensuussa 1.–29.7.2022.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Uusia näkökulmia ja epätavallisia keskustelun avauksia – Farm Fatale ja Pasionaria Teatterikesässä
TEATTERIKESÄ | Teatterikesä pääsi jatkamaan pitkää traditiotaan ja toi festivaalille kansainvälisiä vieraita parin vuoden tauon jälkeen. Hyvä niin. Yhteistä teoksille on ihmisten katoaminen dystopiauhan alla olevista maailmoista.
Ventovieraanvaraisuutta, tankotanssia, korvapuusteja ja kansallispukuja – arviossa Kotiteatterin Olohuoneessa
TEATTERIKESÄ | Ennen vanhaan illalla sammutettiin valot, pidettiin rattoisaa hämäränhyssyä ja kerrottiin tarinoita. Olohuoneessa-konseptin idea on elvyttää kyläilyä ja kotoilua.
Kansallisteatterin Sokea piste esittää tärkeitä kysymyksiä, mutta vastausyritykset hukkuvat ylilyövän toteutuksen alle
TEATTERIKESÄ | Suomen Kansallisteatterin dokumentaarinen esitys lupaa paljon, mutta toteutus ei tee oikeutta kiinnostavalle journalistiselle työlle.
Taisto Reimaluoto säteilee lavalla ja siirtää valon suoraan katsojan sydämeen – arviossa Onnellisinta on olla onnellinen
TEATTERIKESÄ | Taisto Reimaluodon monologi Onnellisinta on olla onnellinen on näyttelijätyön ja tekstin yhteistä juhlaa. Tätä on teatteri, joka tekee hyvää.