Lari Halme, Yasmin Ahsanullah ja Tuukka Huttunen. Kuva: Kari Sunnari
TEATTERI | Marika Vapaavuoren ohjaama Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotanto loistaa komedian ja tragedian tasapainossa.
”Täsmälliset siirtymät komediasta tragediaan hämmentävät minuutti toisensa jälkeen.”
ARVOSTELU
Tunkeilijat
- Käsikirjoitus: Maria Peura
- Ohjaus: Marika Vapaavuori
- Rooleissa Yasmin Ahsanullah, Lari Halme, Tuukka Huttunen
- Esitys: 4.10.2023
Arvoin aluksi, onko liioittelua antaa Tunkeilijoille viisi tähteä. Mutta kun mietin kaikkea näkemääni ja kokemaani, en keksi, mitä haluaisin muuttaa tai nähdä toisin.
Teatteri Siperian tuottama ja Tamperen Työväen Teatterissa nähtävä kantaesitys rikkoo rajoja, joita en välttämättä tiedostanut tai muistanut olevan olemassa. Maria Peuran samannimiseen, vuonna 2017 ilmestyneeseen novellikokoelmaan perustuva näytelmä kokoaa yhteen elämäntarinoita, jotka naurattavat. Samalla sitä kuitenkin miettii, saako niille nauraa?
Kolme näyttelijää, joita kutsuisin tässä tiimiksi, pitävät monipolvisen tarinan tiukasti käsissään. Täsmälliset siirtymät komediasta tragediaan hämmentävät minuutti toisensa jälkeen. Mitä pidemmälle tarina(t) eteni, sitä vähemmän ymmärsin, mitä seuraavaksi on tapahtumassa. Istuin tuolissani eteenpäin nojaten ja yritin tunnistaa kaikkia tunteita, joita reilun kahden tunnin aikana koin.

Lari Halme ja Yasmin Ahsanullah. Kuva: Kari Sunnari
Marika Vapaavuori on löytänyt näyttelijöiden vahvuudet ja vienyt heitä suuntiin, jotka tuntuvat sopivan jokaiselle. Lari Halme ja Tuukka Huttunen tuovat useilla hillittömillä rooleilla näytelmään mukaan sellaista komiikkaa, jota ei putoamatta tuolilta pysty katsomaan. Jokaisen, varsinkin Tuukka Huttusen ja Yasmin Ahsanullahin pitkät monologit ovat uskottavia ja teräviä. Roolit tuntuivat luonnollisilta valinnoilta.
Kokonaisuus oli kuitenkin se, mikä toi pisteen iin päälle eli viidennen tähden. Simppelin sopusuhtainen lavastus, hahmojen luonteita vahvistava puvustus sekä valo- ja äänimaisema, joka vei tunnelmasta toiseen, ovat osa-alueita, joita ilman taitavakaan näyttelijätiimi ei loisi kestävää näytelmää.

Tuukka Huttunen ja Lari Halme. Kuva: Kari Sunnari
Tunkeilijat ei sovi kaikille. Hahmot ja heidän elämäntarinansa viedään niin pitkälle, että joku voi niistä loukkaantua. Uskon, että suurimmalle osalle ne kuitenkin tuovat uskoa ja lohtua siihen, että näin voi käydä kelle tahansa. Vapautunut nauru yhdistää yleisöä ja antaa tilaa häpeilemättömälle tavalle rikkoa rajoja sekä tuo tabut osaksi elämänkiertoa.
Rakastin esityksen loppua enkä aio sitä tässä paljastaa. Kuulin kuitenkin takanani jonkun kyynelehtivän.
Onneksi valitsin väliajalle tuhdeimman suklaaleivoksen. Nyt jatkan iltaani koputusterapialla ja mietin vielä hetken, mitä juuri tapahtuikaan.
Petra Stolt
Tunkeilijat
- Käsikirjoitus Maria Peura
- Ohjaus Marika Vapaavuori
- Puku- ja lavastussuunnittelu Paula Varis
- Valo- ja äänisuunnittelu Elli Kujansuu
- Vastaava tuottaja Teatteri Siperia/Marika Heiskanen
Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 28.9.2023. Esityksiä 9.12. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Timoi Munnen Pahat ajat purkaa auki surua ja ikävää kun uusi rautaesirippu taas erottaa naapurit toisistaan
TEATTERI | Suomalais-karjalais-venäläisen kulttuuriyhteistyön konkari Timoi Munne purkaa monologissa suruaan ja pettymystään Venäjään.
Mikä se sellainen isä on, joka on hylännyt ja häippäissyt? Arviossa Varkauden teatterin Juurihoito
TEATTERI | Juurihoito kasvaa hammasta paljon isommaksi tarinaksi, jossa sukua löytyy useammastakin maailmanosasta.
Kansallisoopperan Ratsumies oli yhtä ehjä kokonaisuus kuin kantaesitys Savonlinnassa 50 vuotta sitten
OOPPERA | Aulis Sallisen Ratsumies kertoo haavikkomaisen symbolisesti vallasta, rakkaudesta, petoksesta, kohtaloista ja kansan toteutumattomasta unelmasta.
StepUpin Skene herätti Hypen 30-vuotisesta unesta Aleksanterin teatterissa
TEATTERI | Vuonna 1994 ensi-iltansa saanut Hype-musikaali esitettiin Svenska teaternissa 216 kertaa. Hype by Skene nähdään toukokuussa 11 kertaa.