Kuva: Janne Kulosaari
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.
”Kokonaisuus olisi voinut toimia jopa ilman ymmärrettäviä sanoja, niin hyvin tunnelma ja tunteet välittyivät.”
ARVOSTELU

Tarina tytöstä, joka halusi olla valas
- Ohjaus: Suvi Rokka
- Tanssillinen ohjaus: Sanni Tulipääsky
- Esitys: Valkeakosken kaupunginteatteri 16.4.2025
Sirkuksesta on nauru kaukana. Kaikki näyttävät voivan huonosti tyrannimaisesti käyttäytyvää pomoa myöten. Tulosta pitäisi tehdä, mutta jokin on pahasti pielessä. Kukaan ei kuuntele ketään eikä oikein välitäkään mistään.
Sitten on aivan toisenlainen maailma veden alla. Se voi näyttää ulkopuolisin silmin mystiseltä ja pelottavaltakin, mutta siellä näyttämöteoksen päähenkilö Isla voi hyvin. Ei turhia sanoja, eikä väkinäisiä rooleja, vain lempeää liikettä ja rauhaa.
Kontrasti sirkuksen pahoinvoinnin ja terapeuttisen vedenalaisen maailman välillä on niin suuri, että melkein jo katsomossakin alkaa miettiä omia valintojaan. Olenko elämässäni siellä, missä voin hyvin? Olenko oma itseni vai menenkö vain laumassa ja kadotan itseni?
* *
Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä tanssillinen näyttämöteos Tarina tytöstä, joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus. Siinä tunnutaan kertovan siitä, kuinka tärkeää on löytää oma itsensä ja yhteys omiin tunteisiin. Siinä näytetään myös pahoinvointi, joka syntyy, jos kannattelemme rooleja, joihin emme istu.
Teoksella on ollut kaksi ohjaajaa. Kehollisesta ohjauksesta on vastannut tanssitaiteilija Sanni Tulipääsky ja teosta kokonaisuudessaan on ohjannut teatteritaiteilija Suvi Rokka. He ovat myös ryhmän ainoat ammattilaiset, ja vetävät muun muassa luovuutta ja improvisointia käsitteleviä työpajoja. Suvi Rokka on paitsi kokenut konkari teatterimaailmassa, hän on myös toiminut henkisen hyvinvoinnin tuntiopettajana Valkeakoski-opistossa reilut kymmenen vuotta.
Ryhmän loput kahdeksan jäsentä ovat iältään 12–67-vuotiaita ja taustoiltaan erilaisia. Osalla on takanaan paljonkin kokemusta esiintymisestä, osalla ei. Ryhmän nuorin on 12-vuotias Oona Toiva, joka esittää päähenkilöä lapsena. Työryhmän kuopus tekee ihastuttavan roolisuorituksen. Myös kaikki muut seisovat ehjästi hahmonsa takana ja sen sisuksissa.
* *
Teos on syntynyt yhteisöllisesti yhdistellen soveltavaa teatteria ja nykytanssia. Jokainen työryhmän jäsen on päässyt vaikuttamaan tarinan sisältöön, liikekieleen, äänimaailmaan, visuaaliseen ilmeeseen sekä toteutuksen eri osa-alueisiin. Esityksen alustava suunnittelu käynnistyi viime vuonna kaikille avoimilla treeneillä, jotka kantoivat nimeä ”Valokeilassa”.
Tanssillisen näyttämöteoksen marssittaminen pienen paikkakunnan teatterinlavalle on tässä ajassa erittäin rohkea teko. Nykyihminen kun tuntuu kaipaavan enimmäkseen nopeaa ja helppoa, eikä 1,5 tunnin väliajallinen, vahvasti symboliikkaa ja syvällistä pohdiskelua sisältävä teos ole sitä kumpaakaan.
Työryhmän esitys tarjoaa kuitenkin monenlaista koettavaa. On kiehtova vedenalainen maailma huojuvine vedenelävineen ja hahmoineen, on salaperäisiä ääniä ja mielikuvituksellisia pukuja, on reipasta maskeerausta ja kekseliäitä lavastusratkaisuja, on animaatioita ja tehokasta valaistuksen käyttöä. Ennen kaikkea on myös sellaista kehollista ilmaisua ja tanssia, että voi vain hypnoottisesti seurata Islaa veden alle.
Esityksen jälkeen tuntui, että kokonaisuus olisi voinut toimia jopa ilman ymmärrettäviä sanoja, niin hyvin tunnelma ja tunteet välittyivät.
Se, mitä katsomoon näkyi, oli lähes terapeuttinen levollisuus ja lempeä hiljainen usko sekä omaan että kaverin tekemiseen. Sellaisessa maailmassa itse kukin haluaisi olla mukana. On myös tärkeää, että meille katsojille uskalletaan tarjota hyvin monenlaista teatteria, ja esityksiä, joiden kulkua ei voi arvata ennalta.
Heli Mustonen
Tarina tytöstä, joka halusi olla valas
- Käsikirjoitus Suvi Rokka ja työryhmä
- Ohjaus Suvi Rokka
- Tanssillinen ohjaus Sanni Tulipääsky
- Koreografiat Sanni Tulipääsky ja työryhmä
- Animaatiot Topi Tirri
- Työryhmän jäsenet Suvi Rokka, Sanni Tulipääsky, Oona Toiva, Anna Toiva, Tanja Heikkilä, Vesa Suhonen, Eeva Simola, Mari Pääsky, Auri Lamberg, Timo Villberg
Ensi-ilta Valkeakosken kaupunginteatterin Vilho-näyttämöllä 4.4.2025. Esityksiä vielä ke 23.4. klo 18 ja la 26.4. klo 16. Lisätietoa täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Timoi Munnen Pahat ajat purkaa auki surua ja ikävää kun uusi rautaesirippu taas erottaa naapurit toisistaan
TEATTERI | Suomalais-karjalais-venäläisen kulttuuriyhteistyön konkari Timoi Munne purkaa monologissa suruaan ja pettymystään Venäjään.
Mikä se sellainen isä on, joka on hylännyt ja häippäissyt? Arviossa Varkauden teatterin Juurihoito
TEATTERI | Juurihoito kasvaa hammasta paljon isommaksi tarinaksi, jossa sukua löytyy useammastakin maailmanosasta.
Kansallisoopperan Ratsumies oli yhtä ehjä kokonaisuus kuin kantaesitys Savonlinnassa 50 vuotta sitten
OOPPERA | Aulis Sallisen Ratsumies kertoo haavikkomaisen symbolisesti vallasta, rakkaudesta, petoksesta, kohtaloista ja kansan toteutumattomasta unelmasta.
StepUpin Skene herätti Hypen 30-vuotisesta unesta Aleksanterin teatterissa
TEATTERI | Vuonna 1994 ensi-iltansa saanut Hype-musikaali esitettiin Svenska teaternissa 216 kertaa. Hype by Skene nähdään toukokuussa 11 kertaa.