Kuva: Teatteri-illat
TEATTERI | Valkeakoskelaisen teatteriyhmän tyyliin kuuluu esittää kaksi pienoisnäytelmää samalla kerralla. Yleisö palkitsi jälleen ammattitaitoisen ryhmän syömällä sen kädestä.
”Teatteri-illat teki liikuttavasti kunniaa Joel Lehtoselle myötätuntoisella tulkinnallaan.”
ARVOSTELU
La Morale Absurde / Pertskeles !
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Itkonen
- Ensi-ilta: 5.6.2023 Valkeakoskella Kauppilanmäen museoalueella.
Jos kesäteatteriesitykset laitettaisiin paremmuusjärjestykseen, Teatteri-iltojen näytelmät koikkuisivat kärjessä. Ne rymistelisivät sinne, vaikka niistä puuttuvat varmat kesäteatterikliseet ja helpon naurattamisen elementit.
Valkeakoskelaisen teatteriyhmän tyyliin kuuluu esittää kaksi pienoisnäytelmää samalla kerralla. Ensi-illasta päätellen tänä kesänä näyttää käyvän niin kuin aikaisemmin. Yleisö palkitsi ammattitaitoisen ryhmän syömällä sen kädestä.
Ryhmä on erikoistunut omiin kantaesitettäviin puhenäytelmiin. Ainakin toisessa on aina vahvasti kokeilevat rohkeat mausteet. Katsojat pureskelivat tälläkin kertaa kulhollisen absurdiutta perinteisemmän näytelmän alkupalana.
Mutta kuka sen rikoksen teki?
La Morale Absurde on Marko Itkosen käsikirjoittama ja ohjaama kolmenäytöksinen pienoisnäytelmä. Sen rooleissa Katja Sillanpää, Mira Flinkman ja Pauliina Syrjälä juoksuttavat katsojaa hengästyttävästi tilanteesta toiseen.
Näytelmässä on ehkä tapahtunut rikos, mahdollisesti jopa usempia. Mutta kuka teki ja mitä? Vai tekikö kukaan mitään? Tästä ei ota selvää, vaikka yrittäisi.
Käsiohjelmassa näytelmää nimitetään avantgardeksi eli kokeelliseksi teatteriksi. Kierroksia olisi voinut lisätä vieläkin enemmän vaikka ottamalla hämmentynyttä yleisöä enemmän mukaan. Vähintään poloisen ”vauvan” olisi voinut antaa yleisölle turvaan, kun sentään haulikon kanssa niin huolettomasti heiluttiin.
Kokeellisuus on vaativa laji. Teatteri-illat teki sen vauhdikkaasti mutta yllättävän säyseästi. Reippaampi revittely ja rajojen koettelu olisivat maistuneet. Mira Flinkmanin tavassa puhua, ilmehtiä ja liikkua oli eniten kaivattua järjettömyyttä ja sitä oli ilo nautiskella.
* *
Nerokasta ja tehokasta
Teatteri-iltojen toinen tämänkesäinen näytelmä Pertskeles! on sekin Marko Itkosen käsikirjoittama ja ohjaama. Näytelmä kertoo kirjailija Joel Lehtosen (1881–1934) tarinan huutolaislapsesta menestyksekkääksi kirjailijaksi. Samalla se piirtää kuvan kauneudenkaipuisesta runollisesta realistista kuolemaa toivovaksi masentuneeksi mieheksi. Lehtonen hirtti itsensä viikkoa ennen 53-vuotissyntymäpäiväänsä.
Itkosen käsikirjoitus on nerokas ja tehokas. Neljä näyttelijää, joista kolme tekee kaksoisroolin, kuljettaa katsojaa läpi Lehtosen vaikeiden elämänvaiheiden. Kaikinpuolinen kekseliäisyys mahdollistaa esittämisen todella pikkuruisessa tilassa.
Teksti on soljuvaa ja kaunista, suorastaan lehtosmaista. Yleisön on helppoa laskeutua Putkinotkon, Sorron lapsien ja Punaisen miehen kirjoittaneen kirjailijan elämään.
Hirveä eukko Karoliina
Teatteri-illat on ryhmä, jonka moottorina toimivat mielikuvitukselliset ja sujuvat käsikirjoitukset ja hyvä ohjaustyö. Mutta hyvyys lepää myös taitavissa ja silmin nähden innostuneissa näyttelijöissä.
Pasi Repo solahtaa pääroolissa uskottavasti Lehtoseksi, älykkääksi tarkkailijaksi, joka tuntui elämässään pohtivan, suhtautuisiko kanssaihmisiin mieluummin kirpeästi vaiko sittenkin myötätunnolla. Ja mihin leiriin tässä itse kuuluu, kun sai taloudellisesti paremman elämän kuin huutolaislapset keskimäärin. Repo on myhäilevästi lempeä Lehtonen, jonka suussa pitkähkökin teksti kuulostaa luontevalta.
Pia Vaittinen tekee kaksoisroolin Joel Lehtosen biologisena hylkääjä-äitinä Karoliina Heikaraisena sekä hieroja Lydia Lehtosena, josta sittemmin tuli Lehtosen vaimo. Varsinkin roisi Karoliina istuu Vaittiselle hyvin. Todistus on reippaan väkevää. Katsojalle ei jää epäselväksi, että kyllä, hirveä eukko tuo Karoliina.
Ulla Huoviala-Kääpä tekee kaksoisroolin Joel Lehtosen kiellettynä rakkaudenkohteena ja kirjeenvaihtokumppanina Sylvia Avellanina sekä Augusta Walleniuksena, joka oli Joel Lehtosen kasvattiäiti. Huoviala-Kääpä ottaa etenkin Sylvia Avellanin hahmon hienosti haltuun. On helppoa ymmärtää, miksi joku niin sivistyneesti kaino ja kaihoisa on kiehtonut Lehtosta.
Tosielämässä Avellan auttoi Lehtosta myös tämän kirjailijantyössä, erityisesti naishenkilöiden kuvaamisessa. Lehtonen pyysi Avellania kuvittelemaan kohtauksia ja luomaan liikkeitä, ulkonäköä ja tunteita.
Myös Janne Kulosaarella on näytelmässä kaksoisrooli. Hän on Joel Lehtosen velipuoli Aleksander Muhonen sekä viinatrokari, kalarosvo Ananias Westerlund. Kulosaari on molemmissa rooleissaan hersyvä kehonkieltä, ilmeitä ja eleitä myöten. Hänen roolinsa tarjoaa parhaat mahdollisuudet saada yleisö nauramaan – ja voi kyllä, hän tekee sen. Jos nyt jotakin voisi toivoa, niin ehkä yleisöä hieman helpottaisi näiden kahden hahmon selkeämpi erottaminen puvustuksella.
Myötätuntoista tulkintaa
Joel Lehtosen laaja tuotanto sisältää niin todellisia helmiä kuin välitöitä. Hänen maalaileva tyylinsä ja huumorinsa iskivät aikalaisiin, mutta myös myöhemmin. Postuumisti julkaistu runokokoelma Hyvästijättö Lintukodolle sai runoilija Paavo Haavikon nostamaan Lehtosen Suomen kahden kovimman runoilijan joukkoon ikinä. Edelle kiilasi vain Aleksis Kivi.
Teatteri-illat teki liikuttavasti kunniaa Joel Lehtoselle myötätuntoisella tulkinnallaan. Esitys saa monen tarttumaan johonkin Lehtosen klassikkoon tänä kesänä.
Innoituksena voisi toimia myös tämä Joel Lehtosen omista teksteistä poimittu sitaatti:
”Suomessa, ah, siellä on niin tervettä, raisua, reilua, välitöntä, yksinkertaista! puoli litraa vain pirtua, ja illalla puukko kurkkuun.”
Heli Mustonen
Teatteri-illat kesällä 2023
La Morale Absurde
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Itkonen
- Rooleissa: Katja Sillanpää, Mira Flinkman, Pauliina Syrjälä
Pertskeles!
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Itkonen
- Rooleissa: Pasi Repo, Pia Vaittinen, Ulla Huoviala-Kääpä, Janne Kulosaari
Ensi-ilta Valkeakoskella Kauppilanmäen museoalueella työväentalossa 5.6.2023. Esityksiä 20.6. 2023 asti. Esityskalenteriin tästä. Tuotanto Teatteri-illat.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Siiri Angerkoski, mieleen jäävä ihminen – arviossa Saa rumiakin tanssittaa
TEATTERI | Oli filmitähtiä ja suuria rooleja. Oli myös sivurooleja ja filmin tähteitä. Siiri Angerkoski mielsi itsensä jälkimmäisten vartijaksi.
Liikkeellinen vaellus omaan ja toisen maailmaan – arviossa Teatteri Telakan Ombra
TEATTERI | Ari Nummisen liike on upean jatkuvaa, hypnoottista ja rauhoittavaa; Heidi Kiviharjun näyttelijäntyö intensiivisen koskettavaa.
Joensuun kaupunginteatterilta visuaalisesti upea ja intensiivinen tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä
TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä on erinomainen. Itsetarkoituksellista viihdyttämistä voisi olla hiukan enemmän.
Terapeuttinen teatterielämys – arviossa Tarina tytöstä joka halusi olla valas
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.