Eriikka Väliahde on Tarja Kulho. Kuva: Kari Sunnari
TEATTERI | Korsolaisen Räkkärimarketin kassan Tarja Kulhon edesottamusten karnevalisointi lepää Eriikka Väliahteen harteilla. Ja ne hartiat kestävät.
“Ei ole hassumpi kehityssuunta, että esityksen pääroolissa on tavallinen, tai oikeastaan ei niin tavallinen, keski-ikäinen nainen vaihdevuosiensa keskellä.”
ARVOSTELU
Tarja Kulho – Räkkärimarketin sankari
- Ohjaus: Mika Eirtovaara
- Roolissa: Eriikka Väliahde
- Ensi-ilta: TTT-Klubi 16.1.2025
Puolitoista tuntia sujuu kepeästi seuratessa Eriikka Väliahteen kiemurtelua korsolaisen Räkkärimarketin kassan Tarja Kulhon vauhdikkaassa elämässä.
Tarina saa alkunsa, kun Tarja Kulho hyllytetään Räkkärimarketista, koska hän kävi kiinni huligaaniin, joka heitteli paistopisteen croisantteja ja, huomio, texas-pullia – ei dallaspullia – sekä vihreitä kuulia. Tarjan päre paloi lopullisesti siitä, että huligaani kävi kiinni leipäosaston Irmaan, jolla nyt muutenkin oli elämässään kaikkea.
Tästä sotkusta seurasi hyllytys töistä ja ohjaus vihanhallintakurssille.
TTT-Klubi on ainoa ja oikea paikka Tarja Kulhon edesottamusten seuraamiseen. Tila on tarpeeksi pieni, joten kaikki näkyy ja kuuluu lavalta joka soppeen.
* *
Eriikka Väliahde on kuin syntynyt komediennen rooliin. Se on aika paljon, että pitää kannatella yksin puolentoista tunnin esitys. Tästä Eriikka Väliahde selviää kunniakkaasti.
Tarja Kulho ei ole muodin huipulla. Hänen asusteensa on legginsit ja jalkineensa crocsit, tukka on lattea, maantienvärinen.
Sisimmiltään Tarja Kulho on oikeudentuntoinen ja inhimillinen ihminen, joka ymmärtää ihmisten vaikuttimia. Tarja tunnistaa oman ihmisarvonsa.
Hänestä tulee korsolaisten Robin Hood, joka maksattaa pahantekijöillä tekojensa lunnaat. Kosto seuraa naista, joka täyttää astianpesukoneen väärin ja jättää keittiön kaappien ovet auki, sekä sitä törkimystä, joka puristelee avokadot hedelmäosastolla quacamoleksi. Verenpainehan siinä nousee ja ärsytyskynnys ylittyy, kun joku puhuu palavereissa niin pitkään, ettei kukaan muu saa suunvuoroa. Keljutus nousee jo ehdotuksesta ”pidetäänpä esittelykierros” – ja mikä pahinta englanniksi, jos paikalla on joku ulkomaan elävä.
Tarjan kosto seuraa. Hänelle voi ilmiantaa ärsyttävät tyypit. Välillä on kuin lukisi tekstaripalstaa, jolle voi raportoida yhteiskunnan epäkohtia nimimerkin takaa.

Kuva: Kari Sunnari
* *
Paula Noronen kehitti marketin kassalla työskentelevän Tarja Kulho -hahmon 1990-luvun lopulla radiota varten. Kulho jakeli elämänviisauksiaan Radiomafian ohjelmassa, joka lopetettiin 2000-luvun alussa.
Myöhemmin Paula Noronen kirjoitti Tarja Kulhon seikkailuista kirjasarjan.
Noronen ei dissaa Korsoa, eikä Räkkärimarketin kassaa. Tarja Kulhon lausahdukset vaikuttavat päälle päin yksinkertaisilta, mutta niissä on elämänviisautta.
Tarja Kulho ymmärtää korsolaisten pahantekijöiden lapsuudentaustoja ja traumoja. Tässä suhteessa hänen otteensa on paljon empaattisempi kuin terapeutti Sinikka Miinan (Anna-Mari Alaspää). Sinikka Miina on herkullinen tyyppi keskiluokkaisessa ylemmyydessään ja julkisuudenkipeydessään.
Esityksen tekotavassa on oivallista se, että muut roolihahmot tulevat mukaan videolla ja ääninauhalla.
Huumori on vaikea laji. Tarja Kulho naurattaa, mutta ei vain hihitytä, sillä hän on tosissaan oikeudenmukaisuuden puolustajana.
Ehkä se kertoo aikojen muuttumisesta, että komedian aihe voi olla tavallinen, töissä käyvä, keski-ikäinen nainen. Ja sekin, että roolihenkilö kipuilee vaihdevuosivaivoissaan. Samaa arkipäiväisyyttä edustaa tapahtumapaikka Korso, joka voisi olla mikä tahansa pikkupaikkakunta. Enemmän Korso on mielentila.
Päivi Vasara
Tarja Kulho – Räkkärimarketin sankari
- Perustuu Paula Norosen romaaniin Tarja Kulho – Paha saa palkkansa
- Käsikirjoitus Hanna Suutela ja Eriikka Väliahde
- Ohjaus Mika Eirtovaara
- Valo- ja äänisuunnittelu Christian Blomberg
- Tarja Kulhon roolissa Eriikka Väliahde
- Videorooleissa Anne-Mari Alaspää, Mika Eirtovaara, Arttu Järvinen, Samuli Muje, Hanna Suutela
Kantaesitys Tampereen TTT-Klubilla 16.1.2025. Esityksiä 30.4. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Terapeuttinen teatterielämys – arviossa Tarina tytöstä joka halusi olla valas
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.
Sisarusten suurin haave oli perustaa oma suomenkielinen teatteri – arviossa Kaarlo Bergbomin kootut kärsimykset
TEATTERI | Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan Kansallisteatterille kirjoittama näytelmä on osuva ja ajankohtainen kuvaus teatterin ja taiteen maailmasta.
Kun loppu on jo alussa – arviossa Kansallisteatterin ja Teatteri Siperian Leikin loppu
TEATTERI | Samuel Beckettin näytelmä näyttää olemisen mustan aukon. Toivottomuus ja kauhu yltävät koomiseen hahmojen kipuillessa mitättömyyden tilassa, jossa mitään ei tapahdu.
Kotimaisia musikaalikantaesityksiä kohottava musikaalikonsertti on naisten juhla – arviossa Myrskyluodon Maijasta Momentumiin
KONSERTTI | Tampereen Työväen Teatterin vanhoista musikaalikantaesityksistä koottuun konserttiin on saatu upea ensemble teatterin näyttelijöistä.