Taren roolissa Jukka-Pekka Mikkonen. Kuva: Jiri Halttunen
TEATTERI | Mestari näyttää suuruuteen nousevan pienuuden, ihmissuhteiden vaikeuden ja intohimon petollisuuden Pasi Lampelan näytelmässä.
”Mestari on kelpo melodraama, ylitunteellisuus määritelmästä poispyyhkien.”
ARVOSTELU
Mestari
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Pasi Lampela
- Esitys: Jyväskylän kaupunginteatteri 14.2.2025
Tarinan arvoinen Suomi – kantaesityskierros kotimaan katsomoihin
Tässä juttusarjassa kulttuuritoimittaja-ohjaaja Anne Välinoro kertoo Kulttuuritoimituksen lukijoille maamme teattereiden kotimaisista uusista näytelmistä ja niiden tekijöistä. Välinoro seuraa Suomen teatterielämää Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahalla. Lue kaikki juttusarjan artikkelit täältä.
* *
Huippu-urheilijat ovat viime aikoina avautuneet.
Avautumiseen ovat johtaneet usein mielenterveysongelmat, seksuaalinen suuntautuminen, ongelmat valmentajien ja tukijoiden kanssa ja ihan vain oma paha mieli.
Titaanitkin murtuvat.
Viimeksi tennistähti Emil Ruusuvuori kertoi, mistä elämässä ja uralla juuri nyt mättää.
Hyvä näin. Emme ole koneita. Lauri Markkanenkin joutuu välillä hidastamaan (kohtuullisesta vuosipalkasta huolimatta) eikä Valtteri Bottas ole enää se kiitäjä, johon talli halusi panostaa.
* *
Jyväskylä on urheilu- ja liikuntakaupunki. On Alvar Aallon suunnittelemaa uimahallia, liikuntatieteellisen komea kampus, Peurunka naapurissa ja Matti.
Nykäsen Matista muistuttaa ikuisesti Mäki-Matti, kaupunginosa.
Vaikka alue on nimetty historiallisen Mäkk’ Matin mukaan, kyllä alueella asuneella Nykäsellä on vahvempi muistijälki nimen paikannuksessa.
Niin. Nykäsen Matti, legenda niin runoilijana, laulajana kuin mäkihyppääjänäkin.
Jyväskylä on menettänyt liian varhain kaksi oman kylän poikaa. Toinen on nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta, jonka tie päättyi oman käden kautta vuonna 1999, vain 42-vuotiaana.

Taren kohtalo sinetöidään kehässä. Kuva: Jiri Halttunen
* *
Uusivirta? Kerrataan.
Uusivirta taisteli tasapelin alankomaalaista hallitsevaa Euroopan mestaria Alex Blanchardia vastaan maaliskuussa 1986. Hän voitti tulevan Euroopan mestarin James Cookin ja taisteli jälleen tasapelin 12. joulukuuta 1988 Euroopan mestaria Blanchardia vastaan.
Maaliskuussa 1989 hän jänisti, eikä astunut kehään ottelussa Yhdysvaltojen Vincent Boulwarea vastaan ja lopetti nyrkkeilyn puoleksitoista vuodeksi. Ja Ilmo Lounasheimo ihmetteli.
Uusivirta sanoi haluavansa sammuttaa tulipaloja lopun ikäänsä ja aikoi vakavissaan palata alkuperäiseen siviiliammattiinsa palomieheksi.
Uusi manageri Simo Rantalainen sai palautettua Uusivirran motivaation. Ensimmäisessä ottelussaan elokuussa 1990 hän tyrmäsi Yhdysvaltojen William Claytonin ensimmäisessä erässä. Vuonna 1991 järjestettiin EM-ottelu Uusivirran ja hänen kerran voittamansa James Cookin välillä. Uusivirta joutui luovuttamaan ottelun seitsemännessä erässä.
Tämän jälkeen hän otteli enää kerran, kunnes lopetti uransa vuonna 1992.
Hänen ammattilaisuransa saldo oli 31 ottelua, joista hän voitti 24 ja kolme päättyi ratkaisemattomaan.

Tare (Jukka-Pekka Mikkonen) saa ohjeita valmentajaltaan, palomieskaverilta Aarnolta (Hannu Lintukoski).
* *
Kyseessä on siis varsin menestynyt urheilija, joka teki valmentajan mielestä outoja ratkaisuja kriittisillä hetkillä.
Tunnetuin valmentaja oli Simo Rantalainen, joka on kirjoittanut Uusivirrasta myös kirjan (2017).
Uusivirran ura on mukana myös Arto Halosen elokuvassa Ringside (1992).
Ja nyt on tämä erinomaisena dialoginkirjoittajana ja ihmissuhteiden purkajana tunnetun Pasi Lampelan Mestari-näytelmä Jyväskylän teatterissa.
Mestari on karkea rakkausnäytelmä, rakkaudesta lajiin ja naiseen.
Tare oli kovan koulun käynyt, itseoppinut nyrkkeilijä.
Masennus vaivasi pitkin elämää ja Lampela antaa yhden selityksen epätoivoon varhaislapsuuden sijoituksesta ankaraan perheeseen.
Naista Tare etsi, ymmärtäjää, joka näkisi hänen urheiluintohimonsa läpi myös herkän, eksyksissä olevan miehen.
Ihan sellaista ei sattunut kohdalle, vaikka nainen intohimoinen olikin.
Lampelan osittain fiktiivisessä näytelmässä puolisko ei kestä alkuunkaan viinan kanssa rellestämistä ja urheiluun pakenemista keskustelun sijaan.
Ja kun urheilu vaikutti olevan Uusivirran mania, siitä olikin mahdoton palata tavalliseen perhe-elämään.
Eivät auttaneet lataamossa käynnitkään. Oli vain pirunpolskaa kehässä ja keittiössä.

Elina Saarela nähdään Uusivirran puolison roolissa. Kuva: Jiri Halttunen
* *
Lampela kirjoittaa Taren, joka säilyttää mielenkiinnon kahden tunnin näytelmän alusta loppuun.
Jukka-Pekka Mikkosen urheilusankari on se symppis palomies, jonka jokainen nainen haluaa hengenpelastajaksi, niin myös Elina Saarelan esittämä tyttöystävä, joka päätyy vaimoksi ja äidiksi.
Mikkonen tekee empaattisen, mutta itseään ihmettelevän miehen, joka ei mitenkään voi ymmärtää naista, joka haluaisi puolestaan hänet omaan muottiinsa.
Kyvyttömyys selvittää omat ongelmansa luo piikkilangan tähän suhteeseen. Ollaan yhdessä, mutta valovuosien päässä toisistaan.
Saarela näyttää kireäksi jähmettyvän tulisielun, hyvin tunnistettavan naistyypin, joka olisi kaivannut ihan oman kohtauksensa välittääkseen paremmin tuntemuksiaan Mestarin matkassa.
Aarno-valmentajaa, paloaseman kollegaa luo Hannu Lintukoski mainosti pusertaen ja kaveria tsempaten.
Mestari on kelpo melodraama, ylitunteellisuus määritelmästä poispyyhkien. Se näyttää suuruuteen nousevan pienuuden, ihmissuhteiden vaikeuden ja intohimon petollisuuden.
Juho Lindströmin Colosseumin mieleen tuova liekehtivä lavastuskehys on tyrmäävän vaikuttava, suurten tunteiden ja iskujen areena.
Anne Välinoro
Mestari
- Käsikirjoitus Pasi Lampela
- Ohjaus Pasi Lampela (vier.)
- Lavastussuunnittelu Juho Lindström (vier.)
- Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari
- Valosuunnittelu Jonna Rautala
- Äänisuunnittelu Mika Filpus
- Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Niina Vattulainen
- Nyrkkeilyvalmennus Petri Pynnönen (vier.)
- Läheisyyskoreografi Emma Castrén (vier.)
- Rooleissa Jukka-Pekka Mikkonen, Hannu Lintukoski, Elina Saarela
Kantaesitys Jyväskylän kaupunginteatterin väistötiloissa Ahti-näyttämöllä Paviljongissa 22.1.2025. Esityksiä 9.5. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Terapeuttinen teatterielämys – arviossa Tarina tytöstä joka halusi olla valas
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.
Sisarusten suurin haave oli perustaa oma suomenkielinen teatteri – arviossa Kaarlo Bergbomin kootut kärsimykset
TEATTERI | Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan Kansallisteatterille kirjoittama näytelmä on osuva ja ajankohtainen kuvaus teatterin ja taiteen maailmasta.
Kun loppu on jo alussa – arviossa Kansallisteatterin ja Teatteri Siperian Leikin loppu
TEATTERI | Samuel Beckettin näytelmä näyttää olemisen mustan aukon. Toivottomuus ja kauhu yltävät koomiseen hahmojen kipuillessa mitättömyyden tilassa, jossa mitään ei tapahdu.
Kotimaisia musikaalikantaesityksiä kohottava musikaalikonsertti on naisten juhla – arviossa Myrskyluodon Maijasta Momentumiin
KONSERTTI | Tampereen Työväen Teatterin vanhoista musikaalikantaesityksistä koottuun konserttiin on saatu upea ensemble teatterin näyttelijöistä.