Hiski Vihertörmä, Auvo Vihro ja Inke Koskinen. Kuva: Kari Sunnari
TEATTERI | Otso Kauton ja Juha-Pekka Raesteen käsikirjoituksessa yhdistyvät hienolla tavalla riimityksen raikkaus, leikillisyys, poeettisuus ja sivistys.
”Unelma onnesta kiinnittyy siihen, mitä rahalla ei voi saada.”
ARVOSTELU
Saituri – ihana raha
- Käsikirjoitus: Otso Kautto ja Juha-Pekka Raeste, perustuu Molièren näytelmään Saituri (L’ávare)
- Suomennos ja ohjaus: Otso Kautto
- Kantaesitys: Tampereen Työväen Teatteri 18.10.2023
Raha pyörittää maailmaa ja rakkaus yrittää pysyä perässä.
Molièren Saituri, lähes neljäsataa vuotta vanha komediaklassikko, on yksi maailman tunnetuimpia näytelmiä. Yhteiskunta ja talouden lait ovat muuttuneet, mutta ihmisen heikkoudet ovat pysyneet samoina.
”On kyllä outoa,
kääntää ihan vatsaa,
omat lapset kääntyy vastaan,
rakkauden palkka on petos.”
Saituri – ihana raha on yksi Otso Kauton parhaista ohjauksista Tampereen Työväen Teatterissa. Kauton ja Juha-Pekka Raesteen käsikirjoituksessa yhdistyvät hienolla tavalla riimityksen raikkaus, leikillisyys ja poeettisuus. Käännös hyvä ja kielen rytmi mainio. Pidin sujuvasta dialogista, joka on barokkisen korukielen ja tavanomaisen arkikielen juhlasekoitus. Ironia, satiiri ja parodia pääsevät kukoistamaan tässä tulkinnassa.
Ranskalaisen Molièren (Jean-Baptiste Poquelin) komedia on vuodelta 1668. Se kertoo vanhasta ja rikkaasta saiturista, Harpagonista, joka yrittää naittaa itsensä nuorelle ja kauniille Marianelle. Mariane on puolestaan rakastunut Harpagonin poikaan Cléanteen. Harpagonin tyttären Élisen rakkauden kohde on puolestaan Valèrie, mutta isä haluaa naittaa tämän vanhalle Anselmelle. Ihmissuhdesopan ainekset ovat koossa.
Harpagonin suurin rakkaus on kuitenkin raha. Se on hänen heikkoutensa. Saituus on vieteriukko, joka ponnahtaa hänessä ylös aina, halusipa hän sitä tai ei.
* *
Vihron karisma kantaa
Rakkaus ja raha ovat kovaa valuuttaa, mutta Auvo Vihron kitupiikki Harpagon pesee pöydän karismallaan. Hän on Grand Old Man, joka taipuu mihin tahansa, mitä näyttämö häneltä vaatii. Vihro on liero, huippukiero kelmi munaskuitaan myöten.
Élise (Inke Koskinen), Cléante (Hiski Vihertörmä) ja Valèrie (Juha-Matti Koskela) kiemuroivat sulavasti barokin kuvioissa. Kuten myös Fléshe (Jari Ahola) ja kaiken säätäjä hauska Frosine (Suvi-Sini Peltola).
Saiturin parisuhdesoppaan on lisätty loistavaksi mausteeksi Helsingin Sanomien taloustoimittajan Juha-Pekka Raesteen tositarinat rahan historiasta, verotuksesta ja rahan mahdista. Talouden ja rikastumisen ohjeistus ja analysointi on virkistävää. Se tuo esityksen vahvasti nykymaailmaan, jossa raha tuntuu olevan sodan ohella ainut pinnalla oleva puheenaihe.
Saiturissa pelataan sulkapalloa. Peli on pidettävä käynnissä ja pallo liikkeessä. Pelaajat ovat nykymenon raha-asiantuntijoita. Neljän hengen tiiminä vakuuttavat Riikka Papunen, Samuli Muje, Pihla Pohjalainen ja Eriikka Väliahde. He solahtavat mutkattomasti ja sulavasti toimiviin talousdialogeihin.
Mirva Mäkisen liikeidentiteetti korostaa kohotetusti valittua tyylilajia. Rytmiseen kävelyyn liittyivät vuorotellen kaikki. Pörssi ei nuku, eikä raha huku, kun on liikkeessä.
* *
Silkkaa karkkikauppaa ja musiikin magiaa
Pirjo Liiri-Majavan luoma näyttämökuva ja puvustus on silkkaa barokkia ja karkkikauppaa. Herkullinen värimaailma korostaa henkilöiden sivistynyttä keimailua ja koketeeraavia käytöstapoja. Upeiden tylliluomusten lisäksi huomio kiinnittyi silmiinpistäviin yksityiskohtiin, kuten kenkiin ja röyhelömukaelmiin. Sari Raution mahtavat kampaukset ja naamiot täydentävät kuvan.
Saiturin musiikkivelhona on Tampereen Työväen Teatterin äänisuunnittelija Kalle Nytorp, joka on luonut esitykseen uskomattoman äänimaailman sekä biisien että omien sovitusten kautta. Musiikki laventaa Saiturin näyttämöteoksena täysin uusiin sfääreihin.
* *
Taivaalta tippuva loppuratkaisu
Deux ex machina, ”taivaalta tippuva” loppuratkaisu, on Saituri-näytelmän tapauksessa hauska ja ostettavissa, koska muuten siitä ei olisi erkkikään selvinnyt.
Unelma onnesta kiinnittyy siihen, mitä rahalla ei voi saada. Silloin, kun rahaa on, siitä ei tarvitse välittää. Silloin kun rahaa ei ole, vaihtoehtoja on vähemmän.
”Raha on mahdollisuuksia,
loputon ulappa,
loputonta ja niin aavaa,
ilman rahaa haaveet,
on pelkkää haavaa…”
* *
Äänestä meitä!
Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys.
Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.
#kulttuurigaala #kulttuuri
Saituri – ihana raha
- Perustuu Molièren näytelmään Saituri (L’ávare)
- Käsikirjoitus Otso Kautto ja Juha-Pekka Raeste
- Suomennos ja ohjaus Otso Kautto
- Liikeidentiteetti Mirva Mäkinen
- Lavastus- ja pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava
- Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen
- Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
- Kampausten ja naamioinnin suunnittelu Sari Rautio
- Tuottaja Heidi Kollanus
- Apulaistuottaja Anu Lassila
- Rooleissa Auvo Vihro, Hiski Vihertörmä, Inke Koskinen, Juha-Matti Koskela, Pihla Pohjolainen, Samuli Muje, Suvi-Sini Peltola, Riikka Papunen, Eriikka Väliahde, Jari Ahola
Kantaesitys Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä 18.10.2023. Esityksiä 29.12. asti. Esityskalenteriin täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hildur, islantilainen kovapintainen ja suolavedessä surffaten marinoitunut poliisi kamppailee itseään vastaan
TEATTERI | Turun kaupunginteatterin lavalla on maailman kaunein siipi, aalto, lokki tai sipsi.
Komediateatterin Ransu ja Operaatio Joulu tuo joulumieltä pienemmille ja isommille
TEATTERI | Karvakuonot lähtevät tonttuagentteina etsimään kilttejä lapsia ja joululahjatoiveita Tampereen Petsamosta ja Käpylästä.
Veijo Rönkkönen loi kokonaisen ITE-maailman ja Aapo Stavén toi sen lavalle – arviossa Veijo
TEATTERI | Simpeleläisen pieneläjän poika oli jo alunpitäen käsikassara, vahinkolaukauksesta siinnyt.
Kolme naista pyörittää miestä – arviossa Helsingin kaupunginteatterin Lempi
TEATTERI | Minna Rytisalon Lempistä dramatisoitu näytelmä luottaa liikaa kerrontaan. Itse Lempin persoona jää hataraksi.