KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

”Mikä esitys” – Jyväskylän kaupunginteatterin Elämä on juhla -lauluillassa on lupa tunteilla

07.10.2019
Anneli Karppinen laulaa Elämä on juhla -näytelmässä.

Teatteriarvostelu: Anssi Valtosen ohjaaman esityksen runkona toimivat työryhmän valitsemat laulut, joista kustakin rakentuu pieni, viihdyttävä ja koskettava kohtauksensa.

Elämä on juhla Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 5.10.2019.

Mikä esitys.

Jyväskylän kaupunginteatterin pienen näyttämön ensi-iltakauden avaa Elämä on juhla -lauluilta. Anssi Valtosen ohjaamassa esityksessä on lupa tunteilla laidasta laitaan. Työryhmän valitsemat laulut toimivat esityksen runkona. Valtonen on rakentanut laulujen ympärille juhlatunnelmaa repsottavan salin, jossa elämä tapahtuu kaikilla mausteilla, kynttilän lepatuksessa ja pianon säestämänä.

Tapahtumat eivät sulkeudu mihinkään tiettyyn huoneeseen, kuten eivät tunteetkaan ole vangittavissa: tilaan ripustettuihin raameihin projisoidaan lyhyitä ja ajatuksia kuljettavia kohtauksia klassikkoelokuvista. Raameja hyödyntäen luodaan myös visuaalisesti vaikuttavia eläviä muotokuvia, ikään kuin hitaasti liikkuvia muistoja, jotka kelluvat tilan ja ajan asettamien rajojen yli. Tätä olisin toivonut hyödynnettävän enemmänkin.

Maija Andersson tulkisee lauluja upeasti

Maija Andersson tulkisee lauluja upeasti.

Tarinallisesti lauluilta ei ole kovin kiinteä. Kustakin laulusta rakentuu kuitenkin oma pieni, viihdyttävä ja koskettava kohtauksensa, joiden aikana yleisöstä alkaa kuulua usein niiskutusta. Lauluista muodostuu jatkumo, joka kulkee yksinäisyyden ja hukassaolon tunnelmista lopulta onnellisiin kosketuksiin elämän ja toisten kanssa, tunteiden rikkautta juhlistaen.

Näyttelijäntyö ja laulujen tulkinta on vahvaa ja antaumuksellista. Tunteet ja tekemisen ilo aaltoilevat katsomoon ilman kynnyksiä. Erityisesti vaikutuin Maija Anderssonin kehollisen ilmaisun ja musikaalisuuden monipuolisuudesta ja syvyydestä.

Lauluillan aikana pintaan kuplii niin melankoliaa, kaipausta, unelmointia, romantiikkaa kuin riehakkuutta ja huumoriakin – kaikkea mihin käpertyä pimenevässä syksyssä.

Päivi Röppänen

 

Elämä on juhla

Dramaturgia ja ohjaus Anssi Valtonen
Lauluvalinnat työryhmä
Musiikin sovitus Jari Puhakka
Koreografia Maija Andersson
Lavastus- ja pukusuunnittelu Karmo Mende
Valosuunnittelu Asko Konttinen
Projisoinnit Tuukka Toijanniemi
Äänisuunnittelu Mika Filpus
Kampaukset ja maskeeraus Anniina Saari
Esiintyjät Maija Andersson, Anneli Karppinen, Taina Reponen, Markus Virtanen sekä Jari Puhakka

Ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterin pieni näyttämöllä 5.10.2019. Esityskalenteriin tästä.