Luomuterapiaa väsyneille ja uupumisuhan alla oleville – TTT:n residenssiteos Hermostoromahdus

30.10.2023
Hermostoromahdus DSC03709

Klaara Haapanen ja Wilma Seppälä. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Naurunpyrskähdyksistä päätellen Hermostoromahdus osuu ja uppoaa. Uupumus ja burnout ovat teemoina tunnistettavia, ja katsojille selvästi tuttua maaperää.

”Aihe on vakava, mutta huumori on työryhmän jalostaman esityksen sokeri ja suola.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Hermostoromahdus – Burnout-näytelmä

  • Käsikirjoitus ja ohjaus: Maiju Saarinen ja työryhmä
  • Kantaesitys: Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatteri 28.10.2023

”Tuntuuko joskus siltä… Että ei riitä… Että ei ole edes minkäänlaista käryä, mihin pitäisi riittää, mutta ainakin jonnekin korkeammalle, pidemmälle ja paremmin.”

Väsyttää, ahdistaa, ärsyttää, on vaikea keskittyä. Uni ja lepo eivät enää palauta eivätkä virkistä. Mikään ei tunnu miltään.

”THL:n tutkimuksen mukaan joka neljäs työssäkäyvä suomalainen kärsii uupumuksesta jossain sen muodossa. Yleisyydestään huolimatta burnout on edelleen tabu ja sairastuneet kantavat stigmaa.”

Työuupumusta ei luokitella sairaudeksi, vaikka siihen liittyy sairastumisen riski. Jos siis saat lääkärintodistukseen diagnoosin, joka alkaa Z73.0., taistelusi on vasta alkanut.

Hermostoromahdus DSC03572

Hiihdon vauhdin hurmassa Klaara Haapanen, Maiju Saarinen ja Wilma Seppälä. Kuva: Kari Sunnari

* *

Diagnoosin metsästys

Diagnoosin metsästyksestä ja lukuisista lääkärikäynneistä nähdään esityksessä kohtausrypäs, jossa lukuisat ”syvälliset kohtaamiset” toteutetaan loistavasti ynähtelevän lääkärin (Topi Kohonen) ja potilaan (Maiju Saarinen) pyörähdyksillä itsensä ympäri.

Tampereen Työväen Teatterin Hermostoromahdus on Maiju Saarisen ja työryhmän käsikirjoittama näytelmä, joka käy läpi työuupumuksen koko kuvan pikakelauksella. Uupuminen, itsensä kohtaaminen ja lopulta selviytyminen.

Esitys tarttuu ajankohtaiseen, työelämää puhuttavaan aiheeseen. Reilun tunnin mittaisesta kompaktista kokonaisuudesta huokuu vahva tunne siitä, että tekijät tietävät mistä he puhuvat. Näytelmätekstin pohjalla on tositarinoita loppuunpalaneiden ihmisten haastatteluista.

Hermostoromahdus DSC02981

Mainosmies (Topi Kohonen) esittelee teknisen älylaitteen, jolla ”voi ratkaista lähes kaikki ongelmat”. Kuva: Kari Sunnari

Naurunpyrskähdyksistä päätellen Hermostoromahdus osuu ja uppoaa. Uupumus ja burnout ovat teemoina tunnistettavia, ja katsojille selvästi tuttua maaperää. Aihe on vakava, mutta huumori on työryhmän jalostaman esityksen sokeri ja suola.

Välillä esityksen rytmiin toivoo pientä sisäänhengitystä ja pysähtymistä.

Lavalla moneksi taipuva kisaileva viisikko (Maiju Saarinen, Olli Haataja, Topi Kohonen, Klaara Haapanen, Wilma Seppälä) osaa asiansa. Kohtaukset rullaavat mutkattomasti. Hahmot ja peruukit lentävät lennossa päähän ja päästä pois musiikin kanssa ja ilman. Queenin Don’t Stop Me Now ja Ramses II:n Villieläin tuovat tanssin ja liikkeen myötä musiikkiin uusia ulottuvuuksia.

Tanssi lisää polttoainetta teatteriesityksen koneeseen ja välillä himmailee tunteiden vuorisotorataa. Yksi hauskimmista vauhtikohtauksista on Maiju Saarisen, Klaara Haapasen ja Wilma Seppälän hiihtoretki.

Hermostoromahdus DSC02897

Opettaja (Olli Haataja) irroittelee omaa angstiaan karaokebaarissa oluen kera. Kuva: Kari Sunnari

* *

Ymmärrän, että Hermostoromahdus-näytelmän keskiössä on näyttelijänaisen burnout. Jään kuitenkin miettimään kuka kannattelee, jos ja kun molemmat perheen puolisoista ovat uupumuksen syövereissä. Tässä tarinassa miehen uupumus ohitetaan. (Toki saahan hän lohdutukseksi opintovapaan).

Tätä burnout-näytelmää suosittelen kaikille työyhteisöille ennen uupumista.

Maarit Saarelainen

* *

Hermostoromahdus – Burnout-näytelmä

  • Käsikirjoitus ja ohjaus Maiju Saarinen ja työryhmä
  • Koreografia Klaara Haapanen, Wilhelmina Ojanen ja työryhmä
  • Näyttelijät Maiju Saarinen, Topi Kohonen ja Olli Haataja
  • Tanssijat Klaara Haapanen, Wilhelmina Ojanen ja Wilma Seppälä
  • Valosuunnittelu Jaakko Sirainen
  • Äänisuunnittelu Jarkko Rotsten
  • Pukusuunnittelu työryhmä
  • Tarpeisto Johanna Harjunpää

Kantaesitys Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa 28.10.2023. Muut esitykset la 11.11. klo 19 ja su 12.11. klo 14. Lisätietoa täältä.

* *

Äänestä meitä!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys. 

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua