Kyyti ihmisyyden kysymyksiin – arviossa Kimppataksi

05.12.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Petteri Aartolahti

TEATTERI | Kimppataksi on riemastuttava happening, joka tuottaa katsojille ja esiintyjille yhteistä iloa. Se pistää myös miettimään miten pienistä asioista ihmisen onnen hetket muodostuvat.

”Kimppataksi on yhtä aikaa yllättävä, koominen ja sydäntä riipivä elämän metafora.”

Kimppataksi – elämän ja kuoleman välissä

Kävin Kansainvälisenä vammaisten päivänä (3.12.2024) Kumppanuustalo Arttelissa katsomassa sydämellisen Kimppataksi-esityksen, jossa kehitysvammaisiksi ja vammattomiksi määritellyt esiintyjät ottavat yhteisen pirssikyydin elämän arkeen ja unelmiin.

YK:n julistamaa vammaisten päivää on vietetty vuodesta 1992. Päivän tarkoituksena on tehdä yhteiskunnasta esteettömämpi ja parantaa ihmisten suhtautumista vammaisiin sekä vähentää syrjintää.

Haluuks sä olla kuski?”

Voin olla”

Tuolla näkyy!”

Mikä?”

Tienoo.”

”Maisemat! Poroja. Tonttukulkue. Kuusia.”

* *

Kimppataksi on riemastuttava happening, joka tuottaa katsojille ja esiintyjille yhteistä iloa. Se pistää myös miettimään miten pienistä asioista ihmisen onnen hetket muodostuvat. Ja miten suuria ja merkittäviä ne ovat, juuri ne pienet asiat.

Tanjalotta Räikän työpajojen ja haastattelujen pohjalta käsikirjoittamaan vallattomaan tekstiin ja Meri-Maija Näykin ohjaukseen on jätetty tilaa Kimppataksin kyydissä matkustavien vahvalle energialle ja persoonalliselle läsnäololle. Virkistävän lisänsä draamalliseen taksimatkaan tuovat spontaanit ja yllättävät repliikit.

Sekä kehitysvammaisiksi että vammattomiksi määritellyt esiintyjät ovat sulautuneet ryhmäksi niin, että tämä pirssi pystyy kuljettamaan matkalaiset minne tahansa mielikuvitus sillä hetkellä halajaa.

Meidän kauhukuski on parasta. Siinä luodaan itse uusia juttuja. Se mitä on kokenut, voi tuoda sen näyttämölle. Elämän ja kuoleman välissä.”

Kimppataksissa monenlaiset elämät ja eläjät kohtaavat tasaveroisena. Syntyy yhteisiä hetkiä, laulua, liikettä ja ajatuksia. Tämä kuvitteellinen Kimppataksi voi kuljettaa kotiin, puistoon, Tampereen Areenalle Tapparan ja HPK:n jääkiekkomatsiin tai sukeltaa meren ali Grönlantiin ja Huippuvuorille. Taksinkuljettajaakin pystytään halutessa vaihtamaan lennossa, vaikka kesken kyydin.

Kimppataksi-esitys on meidän tekemistä paloista. Niin kuin palapeli.”

Lehmä, koira, hevonen, kirahvi, koira, esine, auto, puhelin. Mä lähden kotiin. Juodaan kahvia. Kävelyä. Lauletaan. Taksi tulee kahdelta.”

* *

Usein, kun itse haluaa lähteä jonnekin, sitä vain lähtee. Harvemmin tulee mietittyä miten sinne pääsee. Vammaiselle henkilölle taksikyyti ja apu on äärettömän tärkeää, sillä ilman sitä hänen ei ole välttämättä mahdollista päästä mihinkään, eikä nähdä ketään. Joskus tilattu kyyti ei syystä tai toisesta tule, ja henkilö jää niille sijoilleen, odottamaan.

”Joskus oon odottanu pitkään.”

Tää on mun ainoo kyyti.”

KUVA 2 54141407806 41602c1b15 k

Kimppataksi. Kimppataksilla matkustetaan toistensa menneisiin ja tuleviin elämän kurveihin. Kuva: Petteri Aartolahti

Kaikki Kimppataksin esiintyjät ovat 40–60-vuotiaita ja heitä yhdistää matkan varrella karttunut elämänkokemus.

”Helkutti helkutti ku meni väärin nyt. Joskus menee mönkään, ja silti pitää tehdä.”

Esityksessä nähdään harrastajaesiintyjiä Lempäälän Kotikylän, Akaan Resiinan ja Hämeenkyrön Puron teatteriryhmistä sekä ammattilaisia Teatteri Telakalta ja Tampereen Työväen Teatterista.

* *

Kimppataksi on yhtä aikaa yllättävä, koominen ja sydäntä riipivä elämän metafora. Se nostaa taiteen avulla esille kaikille ihmisille kuuluvan perusasian; yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon.

Maarit Saarelainen
maaritti [at] saunalahti [piste] fi

PS. Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.1.2025. Lain soveltamisalaa tarkennetaan erikseen annettavalla hallituksen esityksellä vuoden 2024 aikana. ”Vammaisten palveluita selkeyttävä laki etenee sittenkin – sote-valiokunta löysi yllättäen ratkaisun kiperimpään kohtaan.” (Yle Uutiset 4.12.2024)

Kimppataksi

  • Käsikirjoitus työpajojen ja haastattelujen pohjalta Tanjalotta Räikkä
  • Ohjaus Meri-Maija Näykki
  • Koreografi Anniina Kumpuniemi (Tanssiteatteri MD)
  • Tila- ja valosuunnittelu Perttu Sinervo
  • Äänisuunnittelu ja musiikki Nuutti Vapaavuori
  • Pukusuunnittelu Tiina Helin
  • Valo- ja videokuvaus, graafinen suunnittelu Petteri Aartolahti
  • Esiintyjät Minna Hokkanen Marjo Hämäläinen, Kati Korhonen, Antti Mankonen, Vilhelmiina Mansikkamäki, Tapani Pahtela / Juha-Ilmari Penttinen, Toni Salo / Seppo Partanen, Markku Salonen, Kaisa Sarkkinen, Irma Sipilä / Kirsi Nieminen, Ilkka Virtanen
  • Telakan koordinaattori Petri Mäkipää
  • Kehitysvammaisten Tukiliiton koordinaattori Anne Vuorenpää
  • Tuotanto Maarja Kaasik, Disa Kamula, Sarianne Tursas, Riikka Puumalainen, Heidi Vehmas, Kaisa Käkönen
  • Viestintä Havanna Salmela, Petteri Aartolahti, Merja Määttänen (Kehitysvammaisten Tukiliitto)
  • Yhteistyössä Kumppanuustalo Artteli, Tanssiteatteri MD, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Päiväaikainen toiminta Puro, Toimintakeskus Resiina, Ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö Kotikylä, Tampereen Työväen Teatteri
  • Esitystä ovat tukeneet Operaatio Pirkanmaa, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, S. ja A. Bovalliuksen säätiö, Taiteen Edistämiskeskus, Työväen Näyttämöiden Liitto
  • Kiitos Tampereen Aluetaksi Oy, Edun Herkkukeidas

Ensi-ilta 4.12.2024 Tampereen Kumppanuustalo Arttelissa (Mustanlahdenkatu 22, esteetön). Esityksiä 16.1.2025 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua