Kuva: Harri Hinkka
TEATTERI | Hämeenlinnan teatterin ensi-iltanäytelmä on uskollinen ja visuaalisesti näyttävä tulkinta Astrid Lindgrenin iki-ihanasta tarinasta.
”Liisa Mustosen ohjaus on vakuuttavaa ja vaikuttavaa katsottavaa.”
ARVOSTELU
Ronja Ryövärintytär
- Ohjaus: Liisa Mustonen
- Ensi-ilta: Hämeenlinnan teatterissa 5.9.2024. Arvio 28.9. näytöksestä.
Upeaa, että näinä kammottavina ja surullisina maailman aikoina tehdään vielä kaunista ja koskettavaa teatteria. Ronja on rohkea tyttö, jolla on sydän paikallaan. Ystävyys voittaa kaikki esteet ja uusi sukupolvi on edellistä paljon viisaampi.
Astrid Lindgrenin kirjoittama Ronja Ryövärintytär on nimensä mukaisesti tarina Ronjasta. Milla Kaitalahti tekee uskottavan, energisen ja teknisesti taitavan roolityön. Yhdessä Birkiä esittävän Mauno Terävän kanssa he kiipeilevät, juoksevat, hyppivät ja temppuilevat vauhdikkaasti. Birgitta Putkonen Kalju-Pietuna kirvoittaa yleisöltä monet naurut ja Jyri Ojansivu tekee herkän ja humoristisen roolityön Pikku-Plootuna. Koko ensemble puhaltaa yhteen hiileen ja tekee laatutyötä.

Kuva: Harri Hinkka
Annina Enckellin sovitus on hyvin uskollinen alkuperäiselle teokselle. Sitä ei ole modernisoitu ja kielikin on yhtä rouheaa kuin kirjassa. Voi olla, että lapset oppivat näytelmästä muutaman uuden tuhman sanan, mutta on rohkea ratkaisu, että ne on jätetty tähän versioon.
Esitys on todellinen koko perheen näytelmä. Suositusikäraja on yhdeksän ja se onkin varmasti paikallaan. Nyt katsomossa oli nuorempaakin väkeä, mutta yllättävän hyvin he jaksoivat yli kaksi tuntia kestävän esityksen. Kukaan ei itkenyt tai halunnut pois kesken kaiken, vaikka välillä äänitehosteet olivat todella lujalla ja yllättäviä. Ja Ronjan keväthuuto, se tuli korkealta ja kovaa.

Kuva: Harri Hinkka
Liisa Mustosen ohjaus on vakuuttavaa ja vaikuttavaa katsottavaa. Hän käyttää erinomaisesti haastavaa tilaa hyväkseen ja onnistuu luomaan hauskan, vauhdikkaan ja kekseliään toteutuksen, joka tekee kunniaa alkuperäisteokselle. Pikkuisen olisi ehkä voinut vielä tiivistää ja nipistää tekstistä, vaikka tietysti materiaalia kirjassa on todella paljon.
Auditoriomainen teatteritila vähän mietitytti minua etukäteen, mutta huoleni osoittautui täysin turhaksi. Juha Mäkipään lavastus on todella onnistunut ja vaikuttava. Tilaa käytettiin tehokkaasti sekä leveys- että korkeussuunnissa. Myös Satu Suutarin pukusuunnittelu ja Maura Korhosen äänet sekä Tiiti Hynnisen valo- ja videosuunnittelu ovat todella onnistuneita. Tässä versiossa nähtiin todella kekseliäitä ja omaperäisiä toteutuksia. Esimerkiksi villihevoset olivat polkupyörillä ajavia näyttelijöitä hevosenpäineen ja häntineen. Kakkiaiset, ajattarat ja männiäiset oli toteutettu suorastaan nerokkaasti. Rutjankosken seikkailu on todellinen visuaalinen helmi.

Kuva: Harri Hinkka
Olen tutustunut Hämeenlinnan teatterin tarjontaan vasta viime vuosina, mutta teatteri on onnistunut aina antamaan minulle kokonaisvaltaisen elämyksen. Näin keski-iässä se tarkoittaa itselleni sitä, että ystävällinen vahtimestari avaa minulle ulko-oven ja toivottaa minut tervetulleeksi. Naulakoilla ei tarvitse jonottaa, eikä kukkaroa tarvitse kaivaa esiin. Myös perinteinen, paperinen käsiohjelma on kohtuuhintainen. Väliaikatarjoilu on maistuva ja siinä on myös syömistä enemmän kuin yhden nielaisun verran. Yleisölämpiö on avara ja ilmava. Niin, ja vessoja on riittävästi. Tärkeitä asioita, ainakin minulle.
Suosittelen lämpimästi retkeä Hämeenlinnaan koko perheen voimin. Viihdytte varmasti. Kannattaa kuitenkin ensin lukea kirja, jotta tarinan suhteellisen monimutkaiset juonenkäänteet ja monen monituiset hahmot tulevat tutuiksi, siis myös meille aikuisille.
Kati Eskola
Ronja Ryövärintytär
- Alkuperäisteos Astrid Lindgren
- Sovitus Annina Enckel
- Suomennos Tuovi Paju
- Ohjaus Liisa Mustonen
- Lavastussuunnittelu Juha Mäkipää
- Pukusuunnittelu Satu Suutari
- Äänisuunnittelu Maura Korhonen
- Valo- ja videosuunnittelu Tiiti Hynninen
- Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Liisa Sormunen
- Rooleissa Milla Kaitalahti, Mauno Terävä, Lasse Sandberg, Liisa Peltonen, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen, Panu Valo, Jyri Ojansivu, Henna-Maija Alitalo, Jaakko Vuolinko
Ensi-ilta Hämeenlinnan teatterissa 5.9.2024. Esityksiä 14.11. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Terapeuttinen teatterielämys – arviossa Tarina tytöstä joka halusi olla valas
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.
Sisarusten suurin haave oli perustaa oma suomenkielinen teatteri – arviossa Kaarlo Bergbomin kootut kärsimykset
TEATTERI | Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan Kansallisteatterille kirjoittama näytelmä on osuva ja ajankohtainen kuvaus teatterin ja taiteen maailmasta.
Kun loppu on jo alussa – arviossa Kansallisteatterin ja Teatteri Siperian Leikin loppu
TEATTERI | Samuel Beckettin näytelmä näyttää olemisen mustan aukon. Toivottomuus ja kauhu yltävät koomiseen hahmojen kipuillessa mitättömyyden tilassa, jossa mitään ei tapahdu.
Kotimaisia musikaalikantaesityksiä kohottava musikaalikonsertti on naisten juhla – arviossa Myrskyluodon Maijasta Momentumiin
KONSERTTI | Tampereen Työväen Teatterin vanhoista musikaalikantaesityksistä koottuun konserttiin on saatu upea ensemble teatterin näyttelijöistä.