Kuva: Ekku Raikamo
TEATTERI | Klovneria on mainio tapa etäännyttää kulloinenkin käsiteltävä teema komedialliseksi. Klovninaamion takaa voi nauraa vilpittömästi maailman mielettömyyksille.
”Red Nose Companyn esityksistä välittyy lämpö ja ymmärrys kaikkea inhimillistä kohtaan.”
ARVOSTELU
Red Nose Company: Mieletön
- Ohjaus: Niina Sillanpää
- Esitys: Teatterikesässä Tampere-talon pienessä salissa 5.8.2024
Red Nose Company on Suomen ensimmäinen klovneriaan erikoistunut ammattiteatteriryhmä. Vuonna 2005 perustetun teatterin konsepti on yhdistelmä improvisaatiota, komediaa, tarinankerrontaa ja musiikkia. Vuosien saatossa sen esitykset ovat valloittaneet niin isoja kuin pienempiäkin katsojia meillä ja muualla. Paraikaakin Red Nose Companyn Don Quijote vierailee Edinburghin Fringe-festivaalilla. Omalla esimerkillään vapaan kentän toimijoiden ja laitosteatterirakenteen välistä muuria rikkonut ryhmä valittiin vuoden teatteriksi 2023.
Klovneria on mainio tapa ikään kuin etäännyttää kulloinenkin käsiteltävä teema komedialliseksi. Klovninaamion takaa voi nauraa vilpittömästi maailman mielettömyyksille. Nauru ei kuitenkaan ole pahantahtoista. Red Nose Companyn esityksistä välittyy lämpö ja ymmärrys kaikkea inhimillistä kohtaan. Vuorovaikutus yleisön kanssa on poikkeuksellisen intensiivistä.

Kuva: Ekku Raikamo
Tampereen Teatterikesässä Red Nose Company on vieraillut vuonna 2022 Frankenstein-lastenteatteriesityksellään ja vuonna 2019 Babylonilla, joka tutki sukupuolten välisiä valtarakenteita hilpeän hulvattomasti. Minna Puolannon Babylon ja Hanna Sepän Ré-palvelija sulattivat sydämeni ja olin esitykselle aivan myyty. Tänä vuonna festivaalin avausesityksenä oli Mieletön–niminen esitys, jossa klovnit Secret (Amir Khalifa) ja Tiktak (Nora Raikamo) filosofoivat maailman mielettömyyttä ja pyrkivät kohti valaistumista.
Matkaoppaana toimii Herman Hessen klassikkoteos Siddhartha (1930), jossa seurataan nimihenkilön matkaa kohti henkistä jalostumista. Esityksen edetessä kirjan juonen kuljetus tahtoo tosin jäädä klovnikaksikolta sivuun, kun molempien henkisen kehityksen lakipisteeksi tuntuu riittävän rauhallinen hiihtoretki kaakaokupin äärelle tai toive hormonaalisesta tasapainosta vaihdevuosimyllerryksessä. Esityksen huumori kumpuaakin vahvasti klovnien arkiminästä naamioiden takaa. Erityisesti Raikamon lapsiperhearjen kommentointi tuo mukavasti suhteellisuudentajua joskus niin korkealentoiseen valaistumisen etsintään.

Kuva: Ekku Raikamo
Aikaisemmin näkemiini Red Nose Companyn esityksiin (Babylon, Aleksis Kivi) verrattuna Mieletön on seesteisempi dramaturgialtaan ja ylöspanoltaan hyvin riisuttu. Esitys käynnistyy vähän paperinmakuisesti ja olin aistivinani alkuun myös yleisön reaktioissa tiettyä varovaisuutta. Voi olla, että tyylilajiin kuuluva liioitteleva absurdius oli vahvana myös omissa odotuksissani ja siksikin kesti tovin ennen kuin ohjaaja Niina Sillanpään ja klovnikaksikon rakentama estetiikka sulatti sydämeni. Tyylilajiin olennaisena osana kuuluva musiikki oli tällä kertaa Jussu Pöyhösen käsialaa ja hän toimi myös muusikkona esityksen aikana.
Myötätuntoa ja lempeyttä ei tässä maailman ajassa totisesti ole liikaa. Siihen tarpeeseen Red Nose Companyn Mieletön on täsmälääkettä.
Jussi Kareinen
Mieletön
- Näyttämöllä: näyttelijät Amira Khalifa ja Nora Raikamo sekä muusikko Jussu Pöyhönen
- Ohjaus: Niina Sillanpää
- Käsikirjoitus: Työryhmä
- Valosuunnittelu: Juha Tuisku
- Musiikki: Jussu Pöyhönen
- Puvustus: Noora Salmi
- Tuotanto: Red Nose Company / Elina Terho, Maija Kühn, Inka Virtanen
- Graafinen ilme: Marko Mäkinen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Joensuun kaupunginteatterilta visuaalisesti upea ja intensiivinen tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä
TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä on erinomainen. Itsetarkoituksellista viihdyttämistä voisi olla hiukan enemmän.
Terapeuttinen teatterielämys – arviossa Tarina tytöstä joka halusi olla valas
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.
Liikkeellinen vaellus omaan ja toisen maailmaan – arviossa Teatteri Telakan Ombra
TEATTERI | Ari Nummisen liike on upean jatkuvaa, hypnoottista ja rauhoittavaa; Heidi Kiviharjun näyttelijäntyö intensiivisen koskettavaa.
Kun loppu on jo alussa – arviossa Kansallisteatterin ja Teatteri Siperian Leikin loppu
TEATTERI | Samuel Beckettin näytelmä näyttää olemisen mustan aukon. Toivottomuus ja kauhu yltävät koomiseen hahmojen kipuillessa mitättömyyden tilassa, jossa mitään ei tapahdu.