Gabriel (Kristo Salminen) saapuu vieraaksi. Kuvat: Harri Hinkka
TEATTERI | Kristo Salminen kietoo Waltari-klassikon pääroolissa ikäneidot pauloihinsa niin hurmaavasti ja vailla minkäänlaista häpyä.
”Karoliina Kudjoi on riipaisevan ihana nuorempana sisarena Kristiina Angerina.”
ARVOSTELU
Gabriel, tule takaisin
- Sovitus ja ohjaus: Panu Raipia
- Rooleissa: Sanna Majanlahti, Karoliina Kudjoi, Matleena Junttanen, Kristo Salminen
- Ensi-ilta: Tampereen Komediateatteri 8.2.2025
Mika Waltarin klassikkoteos Gabriel, tule takaisin (1945) on menestystarina ja ansaitsee tulla nähdyksi tähänkin päivään sovitettuna. Auervaarat eivätkä kreivit ole hävinneet mihinkään, someaikakaudella ne vain puikahtelevat rakkauden kaipuun täyttämiin sydämiin internetin kautta. Kun sydän puhuu, petos jää näkemättä.
Panu Raipian ohjaus on taiten tehty. Kristo Salminen on Gabrielina ehdottomasti juuri niin lipevän herrasmiesmäisen hurmaava, että ikäneidot kiepsahtavat kumpikin vuorollaan hänen jalkojensa juureen. Salminen on roolissa elementissään.

Rakastunut Kristiina (Karoliina Kudjoi).
Karoliina Kudjoi on riipaisevan ihana nuorempana sisarena Kristiina Angerina. Hänen tulkintansa umpirakastuneesta on suloisen lapsenuskoista haaveilua unelmien prinssistä.
Tiukassa kontrollissa isosiskonsa käskyn alla Kristiina on elänyt vain sisarusten paperikaupalle ja säädylliselle elämäntavalle. Miten uskaltaisi kertoa isosisko Ulrikalle (Sanna Majanlahti), että on tavannut Gabrielin ja jopa ollut hänen kanssaan ulkona ja hotellissa. Ja nyt Gabriel on tulossa ja häistäkin on jo haaveiltu.

Kaikki on vielä hyvin. Sanna Majanlahti ja Karoliina Kudjoi.

Railin roolissa nähdään Matleena Junttanen.
Rakkaus on sokea ja Gabriel pyörittää naisia mielensä mukaan. Ulrika yrittää pitää kovan kuorensa ja tilanteen hallinnassa. Kieltämättä mies on hyväkäytöksinen ja komea. Majanlahti rakentaa taitavasti vähitellen rakkaudelle pehmenevän Ulrikan.
Gabriel on huijaamisen mestari. Kauaa ei mene, kun hän saa sopivalla hetkellä ujutettua raha-asiat mukaan. Asioita mutkistaa, kun selviää, että Kristiinan rahat ovatkin Ulrikan hallinnassa.
Sanna Majanlahti ja Karoliina Kudjoi ovat loistavat sisarukset, heidän välinen kemiansa näyttämöllä toimii. Toinen näytös vie tarinan traagisemmaksi, kun sisarusten väliin tulee Gabrielin mentävä särö.

Majanlahden ja Kudjoin esittämien sisarusten välinen kemia toimii.

Petetty Kristiina polvillaan.
Gabriel on varma omasta menestyksestään ja sen lumoissa, eikä osaa olla varuillaan. Hänet kietoo pikkusormensa ympärille myös Railin (Matleena Junttanen), tätien sukulaistytön, joka kaipaa jo omille teilleen opiskelemaan ankaran Ulrika-tädin luota. Matleena on raikas tuulahdus tätien säännönmukaisessa elämässä ja seuraa huvittuneena ikäneitojen rakkauden kaipuuta.
Näytelmä on ajankohtainen ja vie mukanaan. Hetki rakkauden huumaa, joka päättyy häpeään. Raipian sovituksessa hyvä lisä ja silta nykyaikaan on videotekstit, jotka kertovat karua kieltään tämän päivän gabrieleista.
Irmeli Heliö
irmeli.helio[at]gmail.com
Gabriel, tule takaisin
- Teksti Mika Waltari
- Ohjaus, sovitus ja lavastus Panu Raipia
- Pukusuunnittelu Elina Vättö
- Valo- ja videosuunnittelu Jussi Kamunen
- Äänisuunnittelu Janne Pärnänen
- Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Katri Haukijärvi
Ensi-ilta Tampereen Komediateatterissa 8.2.2025. Esityksiä 26.4. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Liikkeellinen vaellus omaan ja toisen maailmaan – arviossa Teatteri Telakan Ombra
TEATTERI | Ari Nummisen liike on upean jatkuvaa, hypnoottista ja rauhoittavaa; Heidi Kiviharjun näyttelijäntyö intensiivisen koskettavaa.
Kun loppu on jo alussa – arviossa Kansallisteatterin ja Teatteri Siperian Leikin loppu
TEATTERI | Samuel Beckettin näytelmä näyttää olemisen mustan aukon. Toivottomuus ja kauhu yltävät koomiseen hahmojen kipuillessa mitättömyyden tilassa, jossa mitään ei tapahdu.
Terapeuttinen teatterielämys – arviossa Tarina tytöstä joka halusi olla valas
TEATTERI | Valkeakosken kaupunginteatterin suojissa esitettävä Tarina tytöstä joka halusi olla valas on herkkä ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.
Sisarusten suurin haave oli perustaa oma suomenkielinen teatteri – arviossa Kaarlo Bergbomin kootut kärsimykset
TEATTERI | Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan Kansallisteatterille kirjoittama näytelmä on osuva ja ajankohtainen kuvaus teatterin ja taiteen maailmasta.