Harrastajien hyvä pokka ei riitä pelastamaan Kylävaaran komediaa – arviossa Toijalan Näyttämön Saunailta

01.11.2022
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuvat: Terttu Lankinen

TEATTERI | Ilkka Kylävaaran vuonna 1993 kirjoittama komedia Naisten sauna kulkee Toijalan Näyttämön versiossa nimellä Saunailta.

”Kylävaaran tarkoitus oli roimia feminismiä ja miesvihaa, mutta samaan aikaan tekstissä leijuu aikamoinen tujaus naisvihaakin.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Saunailta

  • Ohjaus: Marko Saario
  • Rooleissa: Tanja Näsi, Anita Ruuskanen, Sari Lahovuori, Elina Kähäri, Anni Kataja ja Lasse Saari
  • Esitys: Toijalan Sampolassa 30.10.2022.

Kirjailija, ohjaaja ja toimittaja Ilkka Kylävaara oli aktiivivuosinaan hengästyttävän tuottelias mies. Pelkästään 1990-luvulla hän kirjoitti 18 näytelmää ja viisi kirjaa. Vuonna 1993 hän kirjoitti Naisten saunan ja kuusi muutakin näytelmää.

Tuotteliaisuus ei valitettavasti tarkoittanut, että jokainen teos osuisi maaliin. Esimerkiksi Naisten sauna oli kliseinen ja vanhahtava jo syntyessään. Sitä olisi voinut luulla 1970-lukulaiseksi.

Näytelmässä Coitio Oy:n naistyöntekijät viettävät saunailtaa. Yksi naisista on muiden tietämättä tilannut ohjelmanumeroksi miesstripparin. Naisten pettymykseksi strippari ei ole nuori adonis, vaan pesunkestävä keski-ikäinen juntti. Humalaiset naiset kohdistavat elämänsä katkerat kalkit pahaa-aavistamattomaan miesstrippariin.

Kylävaaran tarkoitus oli roimia ”hauskasti” feminismiä ja miesvihaa, mutta samaan aikaan tekstissä leijuu aikamoinen tujaus katkeraa naisvihaakin.

* *

Naisten sauna kulkee Toijalan Näyttämön versiossa nimellä Saunailta. Nimenmuutoksen lisäksi olisi tarvittu reipasta tekstin sovittamista, että näytelmä olisi sitä, mitä ohjaaja Marko Saario käsiohjelmassa lupaa: komediaa ja verbaalista ilottelua.

Saario on ohjannut Naisten saunaa ahkerasti myös muualla. Tuntuu, että näytelmä olisikin aika päästää jäähylle. Tai ennen seuraavaa kierrosta tekstiä pitää ehdottomasti tuoda lähemmäs tätä aikaa. Tällaisenaan se ei toimi akaalaisten harrastajien ryhdikkäästä yrityksestä huolimatta.

1666694876528 1 orig

Sitten ne hyvät uutiset. Vaikka Toijalan Näyttämön versio ei ole komedia, siinä on hetkittäin komediallisia aineksia. Niitä kantaa harteillaan miespuolista stripparia näyttelevä Lasse Saari. Hänen lavalle ilmaantumisensa herättää esityksen eloon. Saari käyttää kehonkieltä sen verran röyhkeästi hyväksi, että katsoja vakuuttuu, että tällä miehellä on pokkaa.

Hän selviää urhoollisesti myös ylipitkästä ja täysin turhasta yksinpuhelusta, vaikka juuri nämä pitkät monologit pitäisi karsia tekstistä ensimmäisenä pois. Hyvä, Lasse, jäämme odottamaan uusia rooleja ja samaa itsevarmuutta.

Samanlaisia positiivisia värinöitä irrottaa roolistaan Anita Ruuskanen roolissaan Kaisana, firman entisenä työntekijänä. Näin näitä rooleja vedetään, selkä suorana täynnä rohkeaa tekemisen paloa.

* *

Vaikka ohjaaja Marko Saario on jättänyt tekstin nykyaikaistamisen harmillisesti tekemättä eikä esityksessä nähdä esimerkiksi kännyköiden ja somen vaikutusta ihmisten livetapaamisiin, niin henkilöohjauksen hän on hoitanut esimerkillisesti.

Akaassa nähdään vakuuttavuuteen pyrkivä asiallinen varatoimitusjohtaja-Marja (Tanja Näsi), hieman katkera passiivisaggressiivinen lehtinainen Anna-Riitta (Sari Lahovuori), lempeä ja kaunosieluinen tulkki Katjusha (Elina Kähäri) ja vielä tulevaisuudenuskoinen nuori konttoristi Tiina (Anni Kataja).

1666697054212 3 orig

Kaikilla oli oma rooli hyvin hallussa ja varsinkin tekstin vakavat osuudet sujuivat hyvin. Esimerkiksi Elina Kähärin tavassa esittää tulkki Katjushaa oli jotakin viehkeän tsehovmaista.

Mutta siihen, että kaikki olisi kääntynyt komediaksi, olisi tarvittu överiä paisuttelua. Nyt naisten humaltuminen ei näkynyt riittävästi lavalla. Kielenkantojen löystyminen, naispomon henkinen rökittäminen ja itsekontrollin heikkeneminen olisivat olleet huomattavasti uskottavampia käänteitä, jos viina olisi näyttänyt käyvän päähän.

* *

Toijalan Näyttämön Saunailta osoittaa, että Akaassa on koko joukko itsensä rohkeasti likoon laittavia harrastajia. Kunnianhimoa ja paneutumista riittää, samoin voimavaroja ottaa ammattiohjausta vastaan ja seistä selkä suorana roolinsa takana.

Tämä kaikki antaa odottaa vielä sitä yhtä. Sitä sumeilemattomasti ohjattua hyvää tekstiä, jolla on oikeasti jotakin sanottavaa 2020-luvulla. Teksti voi olla vaikka ikivanha, mutta ei tällä tavalla kitkerästi jämähtänyt kuin Kylävaaran Naisten sauna.

Heli Mustonen

Saunailta

  • Kirjoittanut Ilkka Kylävaara
  • Ohjaus Marko Saario
  • Ohjaajan oikea käsi Mika Nuora
  • Tuottaja Jaana Saarela
  • Puvustus ja tarpeisto työryhmä
  • Lavastus Veikko Pekkarinen ja työryhmä
  • Äänet ja valot Terttu Lankinen ja Jouko Takkinen
  • Juliste, flaieri, kuvat ja käsiohjelma Terttu Lankinen
  • Rooleissa Tanja Näsi, Anita Ruuskanen, Sari Lahovuori, Elina Kähäri, Anni Kataja ja Lasse Saari

Ensi-ilta 28.10.2022 Toijalan Sampolassa. Esityksiä 29.1.2023 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua