Ella ja Paterock on värikäs ja hyväntuulinen musiikkiseikkailu täynnä ystävyyttä ja neronleimauksia

18.11.2019

Jyväskylän kaupunginteatterin musiikkiseikkailussa auttamisen halu, ehtymätön mielikuvitus ja neronleimaukset johdattavat kaveriporukan seikkailuun.

Ella ja Paterock, ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterissa 16.11.2019.

Auttamisen halu, ehtymätön mielikuvitus ja neronleimaukset johdattavat kaveriporukan seikkailuun, jossa Patesta leivotaan rokkitähteä ratkaisuna niin Paten laiskotteluun koulussa kuin opettajankin asuntohuoliin. Samalla tarkasteluun nousee kuuluisuuden tavoittelun mielekkyys, sen eteen tehtävät uhraukset sekä monenmoiset julkisuuspaineet.

Esitys pohjautuu Timo Parvelan kirjoittamaan samannimiseen lastenkirjaan, jonka Katriina Honkanen on dramatisoinut ja ohjannut näyttämölle. Myös musiikki on Honkasen käsialaa.

Näyttämökuvissa vilisee värejä ja yksityiskohtia.

Juoni etenee monikäänteisenä ja tempoltaan vaihtelevana. Ellan ja kavereiden laulukohtauksissa on paikoin karkaavaa juoksutusta, mutta käännekohdat erottuvat intensiivisinä. Esimerkiksi kohtaus jossa Pate tekee vaikean valinnan rock-tähteyden ja kavereidensa välillä on toteutettu upeasti, samon kuin Paten unelmoima yhteiskeikka idolinsa Elviiran kanssa.

Hahmot on kehitelty tarkasti yksityiskohtia myöten. Nimihenkilöt Ella (Saara Jokiaho) ja Pate (Markus Virtanen) näyttelevät uskottavasti tokaluokkalaisia, samoin kuin muut luokkakaverit (Henri Halkola, Asko Vaarala, Hegy Tuusvuori, Pekka Hiltunen). Sivuhahmot puolestaan hersyvät huumoria: muun muassa innosta piukea rehtori, itseään esittelevä tähtitoimittaja, pullaan melkein tukehtuva pankinjohtaja ja ylidramaattinen uutistenlukija naurattavat kaikenikäisiä. Useita rooleja esittävät Hannu Lintukoski, Hegy Tuusvuori, Jouni Salo, Pekka Hiltunen ja Maija Andersson tekevät hienoa työtä monenkirjavissa rooleissaan.

Seikkailun tunnelmat ja miljööt vaihtuvat sutjakkaasti.

Yksityiskohtia vilisee näyttämöllä myös puvustuksessa, lavastuksessa, äänimaailmassa ja projisoinneissa, eivätkä ne jää lapsiyleisöltä huomaamatta. Katseltavaa riittää ja sen myötä keskittyminen väliaikoineen kaksituntiseen esitykseen on helpompaa pienimmillekin.

Päivi Röppänen

 

Ella ja Paterock

Teksti Timo Parvela
Dramatisointi ja musiikki Katriina Honkanen
Ohjaus Katriina Honkanen (vier.)
Musiikin sovitus Jani Lappalainen ja Katriina Honkanen (vier.)
Lavastussuunnittelu Suvi Saari (vier.)
Videosuunnittelu Suvi Saari (vier.) ja Jani Lappalainen
Pukusuunnittelu Tellervo Syrjäkari
Valosuunnittelu Antti Silvennoinen ja Japo Granlund
Äänisuunnittelu Mika Filpus
Koreografia Anne Joutsimäki (vier.)
Kampaukset ja maskeeraus Suvi Taipale
Rooleissa Markus Virtanen, Hegy Tuusvuori, Maija Andersson, Hannu Lintukoski, Asko Vaarala, Pekka Hiltunen, Henri Halkola, Jouni Salo ja Saara Jokiaho sekä Eveliina Holm, Vilja Ikonen, Isa Seppänen ja Vilma Suonio (Gradia).
Muusikot Jani Lappalainen (koskettimet, basso ja rytmisoittimet), Ville Lähteenmäki (saksofoni, huilu ja rytmisoittimet) ja Heikki Isoniemi (kitara ja banjo).
Inserteissä Hanna Liinoja, Hannu Hiltunen, Taina Reponen ja Tytti Vänskä.

Ensi-ilta Jyväskylän kaupunginteatterissa 16.11.2019. Esityskalenteriin tästä.