Kuvat: Kuura Juntunen
TEATTERI | Taru Kumara-Moision näytelmä rakentuu yhden perhekuplan epätodelliseen elämäntilanteeseen.
”Juonta ei ole. On vain tilanne päällä, ja sen tarkoitetaan tarttuvan yleisöön.”
ARVOSTELU
Maailmanlopun hyvä ihminen
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Taru Kumara-Moisio
- Ensi-ilta: Tukkateatteri 12.5.2023
Perhe on kupla. Taru Kumara-Moision näytelmä Maailmanlopun hyvä ihminen rakentuu yhden perhekuplan epätodelliseen elämäntilanteeseen. Arki on pelkkää pelkoa, koska meteoriitin on ilmoitettu tuhoavan maapallon kolmen päivän kuluttua.
Perheenjäsenet toimivat sekasortoisesti, vaikka kaikkien mieli pyörii tuhon odotuksessa. Yksilöt ovat pieniä kuplia, joilla on hiukkanen omaa tahtoa. He eivät painaudu yhteen perheen johtohahmon, isoäidin syliin, vaan kokevat omaa pelkoaan. Näytelmä on tragikomedia, jossa kaikilla on omia mielteitä ja pelastumisajatuksia. Perheen isä Gorilla on kaiken aikaa hankkimassa jotain pommisuojaa.
Kontakteja muuhun maailmaan ei juuri ole. Ilmeisesti muissa asunnoissa koetaan samantapaisia helvettejä. Tämä näytillä oleva on kuin pelastusta etsivä harhainen, kiivaileva eläinjoukko, Nooan arkki, jossa nimetkin ovat eläinten: saukko, bambi ja puluja. Ulkopuolisen tanssijan ja lintujen ilmaisut kuiskivat vapautta, mutta miten ja minne?
Mielenkiintoinen on lopun läheneminen ja ratkaisu jättää tilanne päälle, ilmaan, katkaista ja kysyä yleisöltä, mitä tekisitte tai miten jatkaisitte.
Peräkkäin pörähtäviin sketsimäisiin kohtauksiin tulee näin brechtiläistä otetta, joka oli nähtävissä myös joissain pysäytyksissä ja hidastuksissa.
Juonta ei ole. On vain tilanne päällä, ja sen tarkoitetaan tarttuvan yleisöön. Kovin hyvin tämä puoli ei toteudu. Yleisö tietää olevansa turvassa ja katsomassa viihteellistä esitystä.
Kuitenkin on annettava täysi tunnustus rohkeudelle ja raikkaudelle, jopa avoimelle hämmennykselle, heittäytymiselle: tilanteeseen, joka ei ratkea. Näyttelijät ryhtyvät purkamaan harjoitusvaiheen lukkoja: mitä ohjaaja sanoi, pyysi tai komensi. Tämä tietenkin kuuluu ohjaukseen, kuten se, että näyttelijät näyttelevät lopettavansa näyttelemisen.
Tämän hajoavan lopun soisi näkevänsä vielä rajummin kaoottisena, kun totaalisena luovutuksena kohti kuolemaa raksuttava elämän tyhjyys on pääsemässä valloilleen.
Äärimmäisen hieno idea, joka ei ainakaan ensi-illassa vielä kantanut kliimaksiin, vaan hajosi ehkä tarkoituksenmukaisestikin.
Erkki Kiviniemi
Maailmanlopun hyvä ihminen
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Taru Kumara-Moisio
- Ohjaaja-assistentti: Toni Lähteenmäki
- Tuottaja: Jaakko Mela
- Äänisuunnittelu, ääniajo ja liveäänet: Pasi Kaartinen ja työryhmä
- Laulun sävellys ja sovitus: Jaakko Mela
- Laulun sanoitus: Taru Kumara-Moisio
- Valosuunnittelu ja -ajo: Kuura Juntunen
- Graafinen suunnittelu/kuvat ja videot: Toni Sormunen ja työryhmä, tekoälytekstit tuotettu Chat GPT -sovelluksella
- Puvustus ja maskeeraus: Daniela Ojanperä, Niina Hyytiäinen ja työryhmä
- Lavastus ja tarpeisto: Antonio Canals ja työryhmä
- Näyttämöllä: Katariina Bröms, Miranda Haapanen, Jutta Kantar, Maria Laine, Anni Louhelainen, Niko Ranta, Juliaana Räsänen, Sakke Sikiö, Saara Sillanpää ja Pinja Viitala
Ensi-ilta Tampereen Tukkateatterissa 12.5.2023. Esityksiä 1.6. asti. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Timoi Munnen Pahat ajat purkaa auki surua ja ikävää kun uusi rautaesirippu taas erottaa naapurit toisistaan
TEATTERI | Suomalais-karjalais-venäläisen kulttuuriyhteistyön konkari Timoi Munne purkaa monologissa suruaan ja pettymystään Venäjään.
Mikä se sellainen isä on, joka on hylännyt ja häippäissyt? Arviossa Varkauden teatterin Juurihoito
TEATTERI | Juurihoito kasvaa hammasta paljon isommaksi tarinaksi, jossa sukua löytyy useammastakin maailmanosasta.
Kansallisoopperan Ratsumies oli yhtä ehjä kokonaisuus kuin kantaesitys Savonlinnassa 50 vuotta sitten
OOPPERA | Aulis Sallisen Ratsumies kertoo haavikkomaisen symbolisesti vallasta, rakkaudesta, petoksesta, kohtaloista ja kansan toteutumattomasta unelmasta.
StepUpin Skene herätti Hypen 30-vuotisesta unesta Aleksanterin teatterissa
TEATTERI | Vuonna 1994 ensi-iltansa saanut Hype-musikaali esitettiin Svenska teaternissa 216 kertaa. Hype by Skene nähdään toukokuussa 11 kertaa.