Ahaa-teatterin ensi-iltamusikaali Stars ei hehku mutta tuikkii kyllin kirkkaasti ilahduttaakseen katsojaa

10.09.2020
ahaa teatteri stars pop musikaali 2020 5026 hires

Suvi Salomaa, Oskar Hartman, Teemu Mäkinen ja Reetta Hyreen Stars-popmusikaalissa. Kuva: Jari Kivelä

TEATTERI | Ahaa-teatterin syksyn ensi-ilta, Kimmo Virtasen kirjoittama Stars-popmusikaali käsittelee suuria tunteita ja teemoja nopealla tempolla. Tarinaa juoksutetaan nuorten perustaman bändin kautta. Yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille suunnattu näytelmä on jatkoa kolme vuotta sitten ensi-iltansa saaneelle Betoniviidakolle, ja samalla trilogian kolmas osa.

”Näytelmässä on monia suuria teemoja: menetykset, teini-iän kriisit, ensirakkaus, suhteet vanhempiin. Nuoret pohtivat omaa identiteettiään ja sitä, mitä heistä ehkä tulee.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Stars-popmusikaali

  • Käsikirjoitus ja ohjaus: Kimmo Virtanen
  • Sävellys, musiikin tuotanto ja bändin valmennus: Lauri Schreck
  • Näyttelijät: Oskar Hartman, Reetta Hyreen, Teemu Mäkinen ja Suvi Salomaa
  • Ensi-ilta: 8.9.2020 Ahaa-teatterissa. Esityskalenteriin tästä.

”Starsit ei kuole koskaan!”

Rumpali Elukan iskulause kaikuu näytelmän aikana moneen kertaa. Elukka eli Eino (Teemu Mäkinen) hakkaa rumpuja paljon mieluummin kuin hiihtää kilpaa.

Basisti Kuuklea eli Eelistä (Oskar Hartman) soittaminen ei hirveästi kiinnosta, mutta porukka on parasta, mitä hänelle on koskaan tapahtunut.

Kosketinsoittaja Lilja Liana Ida Lydia (Suvi Salomaa) löytää bänditreeneistä soittamisen iloa, mitä vanhempien organisoimat lukuisten eri instrumenttien soittotunnit eivät ehkä anna.

Kuten Elukka sen sanoo, bändin sydän on Sumu (Reetta Hyren). Musiikki on hänelle intohimo, pakopaikka ja koko elämä.

Neljä toisilleen ennestään tuntematonta nuorta perustavat bändin. He kohtaavat kukin omat ongelmansa ja yrittävät selvitä niistä, miten parhaiten taitavat. Muutama ymmärtävä aikuinenkin piipahtaa henkilögalleriassa.

Ahaan tapaan kullakin näyttelijällä on useita rooleja ja he selviävät vaihdoista sujuvasti.

* *

Stars-popmusikaalissa on monia suuria teemoja: menetykset, teini-iän kriisit, ensirakkaus, suhteet vanhempiin. Nuoret pohtivat omaa identiteettiään ja sitä, mitä heistä ehkä tulee. Suurin osa teemoista jää väkisinkin vähän ohuiksi, vain pintaraapaisuksi.

Ahaa suuntaa esityksenä koululaisryhmille. Niinpä kaikesta siitä, mitä näyttämöllä ei ehditä käsitellä, voi keskustella jälkeenpäin. Näytelmään liittyy myös opetusmateriaalia.

Stars-popmusikaalin on käsikirjoittanut ja ohjannut Kimmo Virtanen. Hän kertoo käsiohjelmassa, että trilogian ensimmäinen osa Betoniviidakko oli kangistunut käsikirjoituskaavoihin, mutta Stars repii itsensä kaavojen kahleista. Teatterin sivuilla kerrotaan puolestaan, että Stars on tarinallinen livekeikka.

Näyttämö on lava, ja pääpaino on bändissä. Rumpusetti hallitsee lavaa, paljon muulle ei jääkään tilaa.

Ahaa-teatteri on kiertueteatteri ja lavastus ottaa tuon faktan jälleen kerran huomioon. Sermeihin heijastetut valokuvat ja varjokuvat toimivat. Rumpusettikin liukuu tarvittaessa piiloon sermien taakse – tosin vain hetkeksi. Puku- ja videosuunnittelusta vastaa Alisha Davidow, lavastussuunnittelusta Perttu Sinervo ja valosuunnittelusta Antti Kauppi, joka on myös lavastanut rakenteet.

* *

Lauri Schreckin säveltämä musiikki on poppia, seassa vähän räp-tyyppistä irrottelua. Melodiat ovat tarttuvia, mutta eivät jää soimaan kotimatkalle. Laulajina näyttelijöistä esiin nousevat Suvi Salomaa (Lilja Liana Ida Lydia) ja Oskar Hartman (Kuukle). Heidän duettonsa kaikuu komeasti Ahaan pienellä näyttämöllä. Lauri Schreck vastaa sävellysten lisäksi musiikin tuotannosta ja bändin valmennuksesta.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Kimmo Virtanen käyttää tarinan juonen kuljettajana kommentoivia kertojia. Henkilöhahmot vaihtavat vuorotelleen roolistaan kertojaksi, joka kuljettaa näyttämön ulkopuolisia juonen käänteitä sujuvasti eteenpäin.

Kuuklen yksinpuhelu herkistää ainakin tämän äidin. Kuukle maalailee bändiläisten tulevaisuutta pikkuvanhaan tyyliinsä. Virtasen käsikirjoitus pitää huolen, että Oskar Hartmanilla on Kuuklen roolissa herkullinen tilaisuus kutkuttaa yleisön nauruhermoja. Siinä hän onnistuukin, tekstin suosiollisella avustuksella.

Stars ei hehku Venuksen lailla iltataivaalla, mutta tuikkii kyllin kirkkaasti ilahduttaakseen katsojaa.

Mutta kuoleeko Stars? Ja onko sen koskaan tarkoituskaan elää ikuisesti?

Marja Aaltio

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua