Ääneen sanomattomia unelmia ja pieniä toiveita – Vanhoja poikia Viikinsaaressa

06.06.2024
Vanhoja poikia Pressikuva 4

Esko Roine. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Tommi Auvisen ohjaama Vanhoja poikia on käsikirjoitettu Juha ”Watt” Vainion laulujen pohjalle. Loistava musiikki rytmittää pienistä draamallisista kohtauksista viihdyttävän ja mutkattoman esityksen.

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Vanhoja poikia

 • Ohjaus: Tommi Auvinen
 • Käsikirjoitus: Tommi Auvinen ja Seija Holma
 • Ensi-ilta: Viikinsaaren kesäteatteri 4.6.2024

Juha ”Watt” Vainiolla on lauluja luodessaan ollut hyppysellinen musiikillista sinistä mustetta ja tarinan kertomisen taito. Armoitetun laulaja-lauluntekijän, iskelmäsanoittajan ja kansakoulunopettajan päältä hauskuuttaviin lauluihin on aina ujutettu ankaran arjen lisäksi hyppysellinen kaihoisaa kaipuuta, ripaus filosofista pohdintaa, loppuun asti vietyjä riimittelyjä sekä tietysti elämää ja erotiikkaa.

”Saimaan saaressa pikkuinen torppa
Istuu portailla Nestori Miikkulainen
Huuliharppuaan soittaa ja norppa
Nousee pinnalle pärskähtäen
Aallon alla se suunnisti soittajan luo
Sille tuttua tutumpi on sävel tuo
Laulu kertoo näin mitä on yksin kun jää
Hyvin hylje sen ymmärtää

Tanssittu koskaan ei Nestorin häitä
Maailma houkutti pois morsion
Vanhojapoikia viiksekkäitä
Mies sekä hylje kumpikin on”

* *

Vanhoja poikia Pressikuva 5

Esko Roine (vas.), Puntti Valtonen, Taneli Mäkelä ja Tuomas Uusitalo. Kuva: Kari Sunnari

Vanhojapoikia viiksekkäitä (1982) on yksi monista Junnu Vainion aikaa kestäneistä hiteistä. Esko Roineen tulkinta tästä klassikosta on Viikinsaaren illan koskettavimpia. Lavalla Roineen lisäksi ovat taiteilijat vailla vertaa: Taneli Mäkelä, Tume Uusitalo ja Puntti Valtonen.

Kaikki ovat hyviä laulajia ja myös erinomaisen rytmitajun omaavia näyttelijöitä. Heistä jokaisella on oma unelmahetkensä ja laulunsa. Illan aikana kuullaan parikymmentä Vainion biisiä, kuten tutut Albatrossi, Matkarakastaja, Kotkan poikii ilman siipii, Kauhea kankkunen, Yleisessä saunassa, Soita mulle Zorbas, Kasatshok ja Vanha salakuljettaja Laitinen.

Tommi Auvisen ja Seija Holman käsikirjoittama ja Juha ”Watt” Vainion laulujen pohjalle rakennettu musiikkiteatteriesitys Vanhoja poikia sai kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa 6.11.2018 ja on koronatauon jälkeen kiertänyt hyvällä menestyksellä yli 100 paikkakunnalla ympäri Suomen. Se viihdyttää kesällä Viikinsaaressa ja palaa syksyllä takaisin TTT:lle.

Vanhoja poikia kertoo neljästä miehestä, jotka viettävät Saimaan saaressa poikien iltaa ja päättävät kirjoittaa toiveensa liitutaululle. Tarina kertoo miesten ääneen sanomattomista, pienistä toiveista ja vaietusta menneisyydestä. Loistava musiikki rytmittää pienistä draamallisista kohtauksista viihdyttävän ja mutkattoman esityksen.

Esityksestä löytyy myös haikeita sävyjä. Läsnä on miesten välinen ystävyys ja isän ja pojan lausumattomat tunteet. Henkilökohtaiset unelmat eivät ole miehille itsestään selviä, ja ne ovat voineet vaihtuakin ajan kuluessa. Illan aikana ollaan matkalla pohjoiseen, Reykjavikiin, yleiseen saunaan ja Kreikkaan. Kreikkalaisissa maisemissa testataan myös poikien tanssitaito, ja kyllä lähtee.

Entäpä sitten bändi. Se ja tietysti itse musiikki on eittämättä esityksen selkäranka. Haitarivirtuoosi, tohtorismies Antti Paalasen Kiharakolmio-yhtye on niin hurjassa vireessä, että suoristaa pahimmankin permiksen, sillä viulussa taituroivat Kyösti Järvelä, kontrabassossa Juhani Lautamaja ja mandoliinissa Heikki Korkeakoski.

* *

Näin kantaesityksen aikanaan TTT:n Eino Salmelaisella. Ja pidin kovasti. Viikinsaaren teatterin nousevassa katsomossa näkyvyys on hyvä, mutta tietenkin, kun puhutaan ulkoilmaesityksestä, draamallisten kohtausten intensiteetti on pienempi.

Mutta onneksi aurinko lämmittää!

”Käyn ahon laitaa
Minä ilman paitaa
Ei estä kukaan kun matkaa teen

Vain suvituulen
Minä kutsun kuulen
Se ottaa mukaan mun uudelleen”

Maarit Saarelainen

Vanhoja poikia

 • Käsikirjoitus Tommi Auvinen ja Seija Holma
 • Ohjaus Tommi Auvinen
 • Laulut Juha Vainio
 • Kapellimestari Antti Paalanen
 • Koreografia Jouni Prittinen
 • Lavastussuunnittelu Perttu Sinervo
 • Valosuunnittelu Sami Rautaneva
 • Äänisuunnittelu Niklas Vainio
 • Rooleissa Esko Roine, Taneli Mäkelä, Tuomas Uusitalo, Puntti Valtonen
 • Muusikot Antti Paalanen (haitari), Heikki Korkeakoski (mandoliini), Juhani Laitamaja (kontrabasso), Kyösti Järvelä (viulu)

Vanhoja poikia Viikinsaaren kesäteatterissa 19.6.2024 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua