Sorin Sirkuksen joulushow Kaila syntyy suurista tempuista ja pienistä yksityiskohdista

20.11.2023
Pääkuva yhteiskoreografia

Tanssi on Kailassa keskeisessä roolissa. Kuva: Kristian Wanvik

SIRKUS | Sorin Sirkuksen tämänvuotinen joulushow on esiintyjiensä näköinen. Kaila toimii hyvin ja virtaa eteenpäin kevyesti.

”Jollain tavalla Kaila luo myös toivoa, joka välittyy nuorten läsnäolosta ja yhdessä tekemisestä lavalla.”

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Kaila

 • Ohjaus ja konsepti: Taina Kopra
 • Esiintyjät: Sorin Sirkuksen nuoret taiteilijat
 • Ensi-ilta: Sorin Sirkus 17.11.2023.

Sorin Sirkuksen joulushow kruunaa perinteisesti sirkuskoulun vuoden. Tänäkin vuonna esitys hämmästyttää ja ilahduttaa. Ohjaaja Taina Kopra aloitti Kailan valmistemisen yhdessä sirkuskoulun nuorten taiteilijoiden kanssa jo alkuvuodesta. Kaila on esiintyjiensä näköinen, joten yhteistyö vaikuttaa onnistuneelta.

Kaila toimii hyvin ja virtaa eteenpäin kevyesti. Ohjaaja Kopra, nuoret sirkustaitelijat, Sorin lajiohjaajat, tuottajat ja muu työryhmä sekä lukuisat vapaaehtoiset ovat saaneet aikaan näyttävän joulushow’n.

Tämän vuoden esityksessä ei ole selkeää tarinaa, vaan esitys pohjautuu sirkustaiteilijoiden taidonnäytteisiin, tanssiin, musiikkiin ja visuaaliseen ilmeeseen. Esiintyjien asut ja niiden graafisen ilmeen on suunnitellut Kitte Klemettilä. Asut ovat jokaiselle mittatilauksena luotuja ja niistä syntyy yhtenäinen ja persoonallinen kokonaisuus.

Kailan taustalla soi elektroninen musiikki, jonka Joona Kukkola on säveltänyt esitystä varten. Musiikki tuo etäisesti mieleen esimerkiksi Kraftwerkin edustaman tyylisuunnan krautrockin. Esityksen ääniraidat sopisivat soittoon muuallekin.

Esiintyjien asut ja lavasteet syntyvät kolmesta väristä: valkoisesta, punaisesta ja mustasta. Lavasteet ovat rakennettu käännettäviksi ja välillä ne muuttuvatkin peilaaviksi seiniksi. Suuri discopallo kiinnittää katsojan huomion, kun sirkusvälineet ja -telineet vaihtuvat vauhdilla lavalla.

Esiintyjien liikekieli on paikoin rauhallista ja maalailevaa, välillä taas nopeaa ja riehakkaampaa. Taiteilijat heittäytyvät täysillä tekemiseen ja tekevät taitavia ja huimia temppuja yksin ja yhdessä. Tunnelmat vaihtuvat sirkukselle tuttuun tyyliin nopeasti.

Kuva 2 Milja Marttilan trapetsinumero (1)

Milja Marttilan trapetsitaiteilu on yksi illan soolonumeroista. Kuva: Kristian Wanvik

Ensimmäisellä puoliajalla erityisesti Onni Auvisen jongleerausnumero keiloilla ja Milja Marttilan temppuilu trapetsilla painuivat mieleen. Toisen puoliajan yksipyöräisnumero, jossa taituroivat Panu Hukkanen, Eeli Ristikartano ja Joakim Mikkonen, oli erinomaisen viihdyttävää ja vauhdikasta seurattavaa. Loppuhuipennuksen vipulauta oli vaikuttava ja jännittävä kokonaisuus, johon osallistui suuri joukko illan esiintyjistä.

Ensi-ilta on aina yksi jännittävimmistä esityskerroista. Joitain pieniä mokia lavalla nähtiinkin, mutta näistä mentiin ammattimaisesti eteenpäin. Toisella puoliajalla tunnelma oli selkeästi vähän keventynyt, ehkä yleisökin rentoutui väliajalla. Esitys pysyi kiinnostavana ja intensiivisenä loppuun asti.

kuva 3 Yksipyöräiset

Panu Hukkasen, Eeli Ristikartanon ja Joakim Mikkosen yksipyöräistemppuilua. Kuva: Kristian Wanvik

Nykysirkuksessa perinteiset sirkuslajit saavat uudenlaisia ilmaisumuotoja ja esiintyjät löytävät uusia tulokulmia eri välineisiin ja lajeihin. Kailassa erityisen viihdyttää katsottavaa on liikkeiden pienet yksityiskohdat, jotka tekivät sirkusnumeroista persoonallisia ja uusia. Esitys viihdyttää myös elektronisen musiikin ja tanssin ystäviä.

kuva 4 jalkajongleeraus

Esityksessä nähtiin monipuolisesti eri sirkuslajeja. Esimerkiksi Anna Knuutilan jalkajongleeraus-numero on vähän harvinaisempi laji sirkuksessa. Kuva: Kristian Wanvik

kuva5 yhteisnumero

Kailassa nähtiin vuoroin soolo- ja ryhmänumeroita. Kuva: Kristian Wanvik

Esityksen jälkeen olo on inspiroitunut. Jollain tavalla Kaila luo myös toivoa, joka välittyy nuorten läsnäolosta ja yhdessä tekemisestä lavalla ja se on esityksen parasta antia.

Johanna Peltola

* *

Kaila

 • Ohjaus ja konsepti: Taina Kopra
 • Esiintyjät: Sorin Sirkuksen nuoret taiteilijat
 • Sirkustekninen suunnittelu ja toteutus: Jouni Kivimäki
 • Musiikin sävellys ja taustanauhat: Joona Kukkola
 • Pukusuunnittelu: Kitte Klemettilä
 • Lavastussuunnittelu: Oskari Löytönen
 • Tanssikoreografiat: Marjo Terästö
 • Valosuunnittelu: Eero Auvinen
 • Äänisuunnittelu: Jarkko Keinänen
 • Naamiointi- ja maskeeraussuunnittelu: Jonna Kivimäki
 • Kampaussuunnittelu: Malla Tallgren

Ensi-ilta Sorin Sirkuksessa 17.11.2023. Esityksiä 7.1.2024 asti. Esityskalenteriin tästä.

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua