Kuva: Kimmo Ylönen, piirros Vicar
SARJAKUVA | Kokoelma Carl Barksin osin tai kokonaan kirjoittamia kertomuksia ei tee kunniaa tunnetuimman Disney-piirtäjän perinnölle.
”Irvistys on nopeasti loppuun kulutettu ilme. Lukukokemus on kaiken kaikkiaan työläs.”
ARVOSTELU
Carl Barks, Paul Murry, Vicar, William Van Horn & Pat Block: Loput Barks-tarinat
- Suomentaneet Antti Hulkkonen, Kati Valli ja Aku Ankka-lehden toimitus.
- Story House Egmont, 2023.
- 142 sivua.
Jättikirjat, Aku Ankan parhaat -albumisarja, Juhlasarjat ja viimeisimpänä kokoelmat nimikkeellä Carl Barksin sankarit. Omasta hyllystä löytyy noin kolmen vaaksan verran Disney-yhtiöiden maineikkaimman sarjakuvatyöläisen kirjoittamia ja piirtämiä tarinoita. Mitä vielä julkaisemattomia namupaloja mahtaa kätkeä sisäänsä uutuuskirja Loput Barks-tarinat (Story House Egmont, 2023)?
Koiranpommi posahtaa heti silmille. Ensimmäisen tarinan pääosassa ei ole ankka. Ruuduissa ravaa keltainen ja sekarotuinen Pluto-piski. Vuonna 1942 julkaistu tarina sisältää sabotaasia ja sota-ajan vakoojakammoa. Telakalta huvipuistoon ja takaisin kirmaava, kiipeävä, rullaluisteleva ja lentävä takaa-ajo on kuin animaatio, josta on paperille painettaessa poistettu ruutuja. Piirros on vähimmällä mahdollisella vaivalla tehty. Asiantuntijat arvelevat viivan olevan Bruce Bushmanin käsialaa.
Kirjan kannessa luetellaan tarinoiden tiedetyt piirtäjät. Carl Barks itse ei kuulu tähän joukkoon. Tuhansia sarjakuvasivuja piirtäneen mestarin anti typistyy tällä kertaa käsikirjoitukseen tai jonkinlaisen tarinarungon tarjoamiseen.
Aloittavan tarinan tuolloin vielä animaatiostudion puolella ahertanut Barks naputti työajan ulkopuolella työkavereiden Jack Hannah ja Nick George kanssa. Kolmikon kiikarissa olivat helpot taalat.
Eläkepäivillään, vuosina 1968 ja 1975, Barks kirjoitti tilaustyönä tarinat Pitkän iän salaisuus ja Rämäpäiset riippuliitäjät. Piirtäjä Vicar siirsi sepitelmät kustantajan kasan pohjalta julkaisukuntoon 1980-luvun alkupuoliskolla.
Hevostellen halki historian on Barksin vuonna 1993 piirtäjä Van Hornin kanssa kokoon keittämä aarrejahti. Kaukana on kaukana on 98-vuotiaan Barksin hahmottelema perimmäiseen pohjolaan sijoittuva seikkailu, jonka käsikirjoittaja John Lustig venytti valmiiksi ja Pat Block piirsi.
Kirja esineenä on Egmontin viimeaikaisista ankkajulkaisuista tuttua korkeaa laatua. Kannet ovat kovat ja paperi kunnollista. Toimitus on tehnyt tunnollista työtä.
Paraskaan painojälki tai innokkainkaan esipuhe ei kuitenkaan pelasta tuhnua sisältöä. Tarinoista puuttuu irtonainen riemuralli ja osuvat oivallukset. Ilkeys ja ahneus korostuvat. Irvistys on nopeasti loppuun kulutettu ilme. Vara on parasta, kun kierrätetään vanhoja. Lukukokemus on kaiken kaikkiaan työläs.
Kenties kiinnostavimman kulman kirjan sisältöön tarjoaa toiseksi valittu tarina Magentanpunainen mysteeri. Sen taikinajuuri on Barksin vuonna 1952 julkaistu Etelä-Amerikkaan sijoittuva seikkailu Punainen postimerkki, englanniksi The Gilded Man, jonka voi lukea ainakin jättikirjasta Minä Aku Ankka.
Paul Murray karsi jutun tiiviimpään muotoon vajaa kymmenen vuotta myöhemmin. Vaivoja säästävän väännöksen pääosaan on istutettu Mikki Hiiri. Tupun, Hupun ja Lupun tilalla setäoletettua auttavat Mortti ja Vertti. Hannu-serkku on korvattu katalalla filatelistilla.
Aarteen luo kuljetaan oikotietä. Alkuperäisen tarinan englanninkielisessä nimessä mainittu kultainen mies, El Dorado, puuttuu kokonaan. Lukemalla jutut rinnakkain tai pelkästään piirrosta vierekkäin vilkaisemalla huomaa, mistä tulee Barksin maine ja mitä taas voisi jättää omaan arvoonsa. Jyvät ja kultajyvät on sadosta jo eroteltu. Nyt lakaistaan kasaan akanoita.
Kimmo Ylönen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mika Lietzenin sarjakuva sukeltaa rapistuvan kaupungin kauneuteen – arviossa PNUK
SARJAKUVA | PNUK onnistuu olemaan samaan aikaan sekä äärimmäisen tyylikäs että tarinallaan koskettava kuvaus katoamassa olevien maailmojen ja arkkitehtuurin voimasta.
Musta ratsastaja hurmaa ja pelastaa rajaseudun neidot – arviossa José Luis Salinasin Cisco Kid
SARJAKUVA | 1950-lukuisten sanomalehtisarjakuvien viimeistelty piirrosjälki ihastuttaa. Juonikaava on turhan kliseinen.
Sateentekemisen pilvilinna romahtaa loputtomaan hiekkamyrskyyn – arviossa Eeva Meltion Hiekka
SARJAKUVA | Nuoren tytön kasvutarina keskellä 1930-luvun Yhdysvaltain Keskilännen Dust Bowl-kuivuuskautta vangitsee Eeva Meltion näyttävässä sarjakuvassa.
Judge Dreddin sanomalehtistrippien kokoelma on tutustumisen arvoinen – arviossa Kuoleman morsian
SARJAKUVA | Judge Dreddin ylikansoitetussa dystopiassa ihmisten epätoivo ja tyhmyys pitävät tuomarit kiireisinä.