Kuvat: Susanna Kekkonen / S&S
SARJAKUVA | Miila Westinin Myyttiset-sarjakuvaromaanin toinen osa vie 10-vuotiaan Eevin jälleen vastakkain Louhen kanssa.
”Jännittävämpien hetkien vastapainona on paljon ystävyyttä, nuoruuden oikeamielisyyttä, rohkeutta ja myös hassuttelua.”
ARVOSTELU
Miila Westin: Myyttiset 2 – Vaarallinen uni
- S&S, 2024.
- 112 sivua.
Oulussa vuonna 1987 syntynyt ja Helsingissä asuva Miila Westin on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija, jonka Myyttiset-sarjakuvaromaanisarja lähti komeasti liikkeelle vuoden 2023 Loputon talvi -julkaisulla. Itämerensuomalaisten myyttien maagiseen maailmaan sukeltava tarina tutustutti lukijan 10-vuotiaaseen Eeviin, joka törmää metsässä ohran haltiaan. Nuori sankari lähtee taruolentojen avustuksella vapauttamaan Louhen kaappaamaa keväisen luonnon herättäjää, jotta loputon talvi saadaan päättymään.
Myyttiset 2 – Vaarallinen uni (S&S, 2024) jatkaa tarinaa puoliksi unimaailmassa, jossa Eevi näkee painajaista auringon pimenemisestä. Ykkösosasta tuttu maahisystävä Otso saapuu hakemaan Eeviä ja hänen parannusvoimaista koruaan mukaan maahisten maailmaan, auttamaan Otson sairastunutta siskoa. Samaisen korun perässä tuntuvat olevan myös Louhi, ajattarat ja menninkäiset. Mutta mikä on Eeviä auttavan nimettömän susipojan suunnitelma?
Westinin isoilla ja kaukana toisistaan sijaitsevilla silmillä personoituvat ihmiset, maahiset ja hiidet ammentavat niin japanilaisesta mangamaailmasta kuin Tove Janssonin muumihahmoista. Kuvankaunis luonto rakentaa todella hienon vuoropuhelun selkeiden hahmojen ja helposti seurattavan tarinan etenemisen välille. Ruutukaava mukautuu toimivasti niin uhkaavaan kohtaamiseen lentävien menninkäisten kanssa kuin savumaisten henkien taistelun pehmeisiin kaariin tai kiltin hiiden kanssa hassuttelun viipalemaisiin välähdyksiin.
Upeasti piirretty sarjakuvafantasia nappaa jälleen Eevin arjen ympyröistä myyttien maailmoihin aina veden väen tummista syövereistä maalausmaisen Hiisilehdon kautta maahisten maailmaan ja harmaasävyisen uhkaaviin unimaisemiin.
Ensimmäisessä osassa taisteltiin Louhea vastaan alisessa. Nyt seikkailu kulkee ihmisten asuttaman keskisen maailman myyttisiä portteja kolkutellen ja johtaa kohti seuraavan osan ylistä, Lintukotoa, josta Eevi lähtee pyytämään apua Ukko Rautakynneltä.
Vaikka Louhi ja hänen apurinsa ovat välillä uhkaavia, ei Westinin tarinamaailma ole varsinaisesti pelottava saati väkivaltainen. Jännittävämpien hetkien vastapainona on paljon ystävyyttä, nuoruuden oikeamielisyyttä, rohkeutta ja myös hassuttelua. Taiten toteutettu kokonaisuus varhaisteini-ikäisen lapsen selviytymisestä myyttien maailmoissa toimii siksi yhtä lailla hienosti niin lapsille, nuorille kuin aikuisille.
Ilkka Valpasvuo
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Olisipa kesä ja kärpäsiä – arviossa Lyhenevä kesä 6: Tuhannen palan palapeli
SARJAKUVA | Käsikirjoittaja Pauli Kallion ja piirtäjä Reetta Niemensivun lyhenevän kesän lapsuuden seikkailut saavat lukijankin harmit haihtumaan.
Ville Rannan viininmakuinen nuoruus kulttuurilehden piirtäjänä – arviossa Viininjuojat
SARJAKUVAT | Omaelämäkerrallinen ja itseironinen albumi kuvaa kaunistelematta pienen kulttuurilehden toimituksen meininkiä ja sen jäsenten myöhempiä vuosia.
Sami Makkosen sarjakuvallinen kauhu liikkuu pimeissä varjoissa – arviossa Sielujen kutoja
SARJAKUVA | Kansainvälisiä sarjakuva-alan palkintoja voittaneen Sami Makkosen tummasyinen kuvasto luo oivallisen taustan okkulttiselle kauhulle.
Mika Lietzenin sarjakuva sukeltaa rapistuvan kaupungin kauneuteen – arviossa PNUK
SARJAKUVA | PNUK onnistuu olemaan samaan aikaan sekä äärimmäisen tyylikäs että tarinallaan koskettava kuvaus katoamassa olevien maailmojen ja arkkitehtuurin voimasta.