Vilpitöntä tunnelmointia – arvioitavana Evitan Hei vaan Teija -EP

27.03.2023
Evita c Touko Hujanen

Kuva: Touko Hujanen

LEVYT | Esikois-EP:nsä julkaissut Evita on kahden nuoren ystävyksen muodostama yhtye Helsingistä. Hei vaan Teija -EP:llä kuuluu pop, folk ja kantri.

”Evitan musiikissa on jotain viehättävästi vanhanaikaista ja perinteistä.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Evita: Hei vaan Teija EP

  • Grand Vesuvio, 2023.
  • Kuuntele: Spotify

Evita on tuore helsinkiläisyhtye, jonka muodostavat Emilia Mäenmaa (s. 1995) ja Vita Edvards (s. 1994). Ensimmäiset singlet yhtye julkaisi keväällä 2022 ja nyt maaliskuussa 2023 saatiin esikois-EP Hei vaan Teija (Grand Vesuvio, 2023). EP on nauhoitettu Suomenlinnan studioilla 2020–2021. Kappaleet on sävelletty vuoden 2020 aikana, poislukien kymmenen vuoden takainen Varjojen valssi.

Raikkaasti soiva EP on tyyliltään jossain folkin, popin ja kantrin välimaastossa. Mäenmaa kuvaa, ettei lähtökohtana ole ollut mikään tietty genre, vaan kappaleista on haluttu tehdä tunnelmaltaan tiheitä ja vilpittömiä. Toteutus on onnistunut. Mäenmaa ja Edvards laulavat kauniisti ja kuulaasti ja musiikki taustalla on sopivasti hillittyä ja tyylikästä. Musiikissa on jotain viehättävästi vanhanaikaista ja perinteistä.

Levyllä soittavat Mäenmaan ja Edvardsin lisäksi Lauri Kallio (Pambikallio), Joska Saarinen (Antti Aution yhtye), Aleksi Lintunen ja Johannes Haahti. EP:n on tuottanut Ilkka Niemeläinen.

EP:n aloittava Lähtö-kappale on vankasti lähtötunnelmissa. ”Oon valmis lähtemään”, laulavat Mäenmaa ja Edvards, taustalla teemaan sopivasti kantripoljentoa. Kappale kuvaa hienosti parisuhdetta, josta laulun kertoja on lopulta valmis lähtemään. Muuttolinnut-kappaleen kertoja haluaisi ehkä myöskin lähteä, mutta ei pysty, vaan jää vain tarkastelemaan pientä uinuvaa kaupunkia, joka on ”muuttolintujen lepopaikka / täällä on kaiken läpäisevää mustaa”.

Kassa kasvaa rauhallisesta alusta vähitellen isommaksi, suorastaan maailmanlopun tunnelmiin. ”Kuului pamaus vain ja taivas muuttui viideksi violetin sävyksi / Tunsin kannoillani jonkin jota juoksin pakoon niin kovaa kuin ikinä pääsin”.

Varjojen valssi on EP:n ainoa vanhempi kappale, jolla on ikää saman verran kuin Edvardsin ja Mäenmaan ystävyydellä. Kappale on sävelletty kymmenen vuotta sitten, mutta nyt se on saanut uudet suomenkieliset sanoitukset. Kappale kuvaa rakkauden päättymistä läheisen riippuvuuden edessä.

Teija-kappale kertoo tarinoita 1980-luvulta, äidin tyttärelleen kirjoittamien kirjeiden muodossa. Tytär on kiireisenä maailmalla, eikä ehdi kotiin. Tämäkin kappale kasvaa edetessään komeaksi teokseksi, kuten sen kuvaama maailmakin laajenee kotikulmilta maailmalle.

Hei vaan Teija on oikein mainio ensitutustuminen Evitaan. Toivon mukaan se saa täyspitkää jatkoa, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua