Saksofonisti Esa Pietilän Liberty Ship tulkitsee merellistä musiikkia free jazzin keinoin

19.06.2019

Levyarvio: Navigare necesse est – purjehtiminen on välttämätöntä. Sitä mieltä oli antiikin kreikkalainen filosofi ja kirjailija Plutarkhos. Sitä mieltä on mitä ilmeisimmin myös saksofonisti Esa Pietilä, joka on intohimoinen purjehtija.

Esa Pietilä saa luonnosta ja ennen kaikkea merestä ja sen läheisyydestä inspiraatioita musiikkiinsa, soittipa hän soolokonsertin kirkossa tai yhtyeen kanssa festivaaleilla. Niinpä hänen luotsaamansa kokoonpano Liberty Ship on ottanut omakseen tulkita merellistä musiikkia free jazzin keinoin. Liberty Shipin alkuperäisiä muusikkoja Pietilän lisäksi ovat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Olavi Louhivuori.

Liberty Hornin kolmannella albumilla Signal Horn kokoonpano muuttuu: soittokunta muodostuu Pietilän ja Louhivuoren lisäksi norjalaispianisti Håvard Wiikistä ja hänen maanmiehestään, basisti Ole Morten Våganista. Sehän sopii, sillä myös norjalaisilla on taipumusta tuoda musiikkiin vahvasti luonnon elementtejä.

Signal Hornin sisältö on täyteläisen meriaiheinen, kuin kertomus vaiheikkaasta purjehdusmatkasta. Aihe on hyvin ajankohtainen nyt, kun purjehduskausi on alkanut ja on parhaimmillaan koko Suomen lyhyen kesän ajan.

Nyt lähdetään merimatkalle, kipparina Esa Pietilä. Albumin avauskappale Wanna Race? on hillitöntä vapaata improvisaatiota: meno yltyy hetkittäin pauhaavaksi myrskyksi, kunnes saadaan hengähtää seesteisen kappaleen 5 A.M. Horizon johdattaessa kuulijan tyveneen.

Jotta purjeet taas pullistuvat, tarvitaan tuulenhenkäystä, jota lupailee albumin kolmas kappale Zephyr Coming. Kuutamoajelu ja raikkaat tuulet siivittävät purjehtijaa eteenpäin kappaleiden Cruising Moon, Ring of Supposition, Fresh Breeze ja Nightly Gulf voimalla, kunnes albumin nimikappale Signal Horn antaa äänimerkin lähestyvästä satamasta. Albumi päättyy turvallisesti maihinnousuun kappaleen To the Harbour merkeissä.

Signal Hornille koostettu kvartetti perustaa musiikkinsa kollektiivisiin improvisaatioihin, jotka vievät kuulijan odottamattomalle ja moniulotteiselle matkalle. Kuuntelukokemus on yhtä jännittävä kuin sääolosuhteista riippuvainen purjehdus voi olla. Kuvataiteilija Terhi Hurstin toteuttama kansikuva teossarjasta Sininen rapsodia ilmentää osuvasti merellistä tunnelmaa, jollainen on vesillä liikkujalle tuttu.

Uusia matkoja odotellen: a mare usque ad mare – mereltä merelle.

Marita Nyrhinen

Liberty Ship: Signal Horn

  • Eclipse Music 2019.
  • Kuuntele albumi tästä.

Kokoonpano

  • Esa Pietilä, tenorisaksofoni
  • Olavi Louhivuori, rummut
  • Ole Morten Vågan, kontrabasso
  • Håvard Wiik, piano