Musikaalinen vuodenkierto vuorilla – arvioitavana Complete Mountain Almanac

16.02.2023
CMA006 2 1024x569 1

Kuva: Bella Union

LEVYT | Ilmastonmuutoksesta ja henkilökohtaisesta sairastumisesta inspiroitunut Complete Mountain Almanac sekoittaa folkia, klassista ja kamarimusiikkia kauniiksi konseptialbumiksi.

”Kappaleet soljuvat toisiinsa upeana, lämpimänä ja tunteidentäyteisenä kokonaisuutena.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Complete Mountain Almanac: s/t

  • Bella Union, 2023.
  • Kuuntele: Spotify.

Complete Mountain Almanac -nimen takana ovat Rebekka Karijord, Jessica Dessner, Bryce Dessner ja Aaron Dessner. Pitkään toisensa tunteneet norjalaissyntyinen, Ruotsissa asuva Karijord ja Italiassa vaikuttava runoilija, tanssija ja multimediataiteilija Jessica Dessner päättivät tehdä yhteistyöprojektin ilmastonmuutoksesta. Dessner kirjoitti runokokoelman, josta tuli Rebekkan käsissä kappaleiden sanoituksia.

Nimettömälle esikoisalbumille (Bella Union, 2023) tarvittiin soittajia, mutta niitä löytyi onneksi perhepiiristä. Jessica Dessnerin pikkuveljet Bryce ja Aaron ovat osa The National -bändiä ja tulivat avuksi. Levyn perusrunko äänitettiin viikossa juuri ennen vuoden 2020 koronarajoituksia. Koronasulkujen aikana levylle rakenneltiin ylimääräisiä kerroksia: Karijord lisäsi syntikoita ja torvia, Bryce Dessner kirjoitti jousisovituksia Malmön sinfoniaorkesterin soitettavaksi.

Lopputuloksena on kaunis konseptialbumi, jossa folkmusiikki kohtaa klassista musiikkia ja kamarimusiikkia. Taustalla sykkii välillä myös elektronisempia soundeja. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa, ja tämä onkin vahvasti albumi, joka kannattaa kuunnella alusta loppuun. Kappaleet soljuvat toisiinsa upeana, lämpimänä ja tunteidentäyteisenä kokonaisuutena.

Sinkkuina julkaistut February ja May ovat levyn parhaat yksittäiset kappaleet. Helmikuu on levyn ensimmäinen huippuhetki. Lempeästi alkava kappale yltyy kertosäkeeksi (”She went to her great love / Without her body intact / Did he take her in his arms / To love all that was left?”), joka herättää paljon kysymyksiä laulun tarinasta. Tulkintakehystä antaa tieto Jessica Dessnerin levyn tekoprosessin aikana sairastamasta rintasyövästä.

Toukokuun folkisti rullaava kitarannäppäily on kaunis tausta tunnelmaltaan ihastuttavan mystiselle tekstille.

”Nothing to do about that
Everything happening to me
Is of the earth

I can give all this back to her
She’s been sitten there
Her greatest mysteries are not material”

Näiden kohokohtien ulkopuolelta mieleenpainuvaa on huhtikuun (April) haikea tunnelma, elokuun (August) letkeä kitarointi, lokakuun (October) tyhjyydessä kaikuva kerroksittainen laulu, marraskuun (November) kauniit laulukuvioinnit ja joulukuun (December) jylhyys.

”Levy on avioliitto sisäisten ja ulkoisten maailmojen välillä, sairauden ja toipumisen, surun ja ilon”, kuvailee lehdistötiedote, joka vetää yhtäläisyyksiä ilmastonmuutoksen edellyttämän planeetan tilan huomioimisen ja oman kehon parantumisen välille.

Minulle Complete Mountain Almanac on ollut ihastuttava, pehmeä musikaalinen matka.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua