Laulavat tiedekysymykset -levyllä pohditaan, voiko käärmeelle tulla hikka tai ihminen teleportata

Petra Stolt
05.09.2021
9d6f5e32 acd4 0365 57ca ba99ba539516

LEVYT | Lauluntekijä-muusikko Suvi Isotalo on säveltänyt ja sanoittanut lasten mielikuvituksellisien tiedekysymysten ympärille kunnianhimoisen kokonaisuuden.

”Laulujen myötä voi aikuinen käsitellä yhdessä lapsen kanssa tieteeseen liittyviä pohdintoja.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Laulavat tiedekysymykset

  • Esittäjät: mm. Jesse Markin, Sinikka Sokka, Mari Rantasila, Kanerva, Jouni Aslak.
  • Texicalli Records, 2021
  • Kuuntele: Spotify.

Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset -palstalla julkaistaan viikoittain suomalaislasten kysymyksiä liittyen tieteeseen. Vastauksia ei temmata tuulesta, vaan niihin vastaavat lapsentasoisesti suomalaiset professorit ja muut tieteen ammattilaiset.

Tiedepalstan kinkkisimpiä kysymyksiä on julkaistu aiemmin kolmena kirjana (Ovatko kaikki esineet olleet joskus märkiä?, Tietääkö karhu, että se on karhu? ja Miksi linnut heräävät niin aikaisin aamulla?), mutta nyt kysymykset on muutettu laulumuotoon.

Lauluntekijä-muusikko Suvi Isotalo on säveltänyt ja sanoittanut tiedekysymysten innoittamana kokonaisen levyn, joka ”ajatuksena on laajentaa joukkoa, joka pääsee oivaltavien kysymysten ja vastausten pariin sekä tehdä lapsille kunnianhimoista, kaunista ja hauskaa musiikkia.”

Suomalaiset lastenmuusikot ovat jo pitkään olleet huolissaan lastenmusiikkiperinteen jatkuvuudesta. Perinteisessä radiossa lastenmusiikkia juuri koskaan kuulee, ja yhä nuoremmat lapset siirtyvät suoraan vauvamuskareista kuluttamaan popmusiikkia.

Lastenmusiikin ja -muusikkojen iloksi on Lastenmusiikki ry ajanut lastenmusiikin asiaa mm. perustamalla Lasten oman radion ja Pikku Kakkonen julkaissut monipuolisen kokoelman 100 lastenlaulua Areenaan. Uusia, pieniä bändejä tulee kiitettävästi esiin, toki monen toiminta hiipuu keikkojen tai kuuntelijoiden puutteessa. Lastenmusiikki on vaikeasti löydettävää.

* *

Laulavat tiedekysymykset -levy (Texicalli, 2021) on todellakin kunnianhimoisesti ja ammattitaitoisesti tehty, vaikka omaan makuuni sävellykset ovat aikuismaisia. Laulut ovat osin raskaita, ja olisin kaivannut musiikkityyleihin enemmän keveyttä helpottamaan laulujen sanoman esiintuomiseksi.
Ipanapan innoittamalla popkulttuuritiellä on levylle valittu esiintyjiksi muista yhteyksistä tuttuja muusikoita, kuten Jesse Markin, Mari Rantasila ja Ville Malja (Lapko, Moonshot). Varsinkin Maljan lempeän värisevä ääni laulussa, joka pohtii avaruutta, madonreikiä ja teleporttausta, on hauska lisä lastenmusiikkikentälle. Oma suosikkini on ehdottomasti Aliina Halmeen ja Nemat Battahin kaksikielinen, mystinen “Onko olemassa taikaa”. Aikuisen on helppo jäädä kuuntelemaan levyä.

Laulavat tiedekysymykset -levy soveltuu mainiosti varhaiskasvattajien tarpeisiin, kun päiväkotiryhmissä pohditaan vaikeita kysymyksiä. Laulujen myötä voi aikuinen käsitellä yhdessä lapsen kanssa tieteeseen liittyviä pohdintoja.

Uusia suomalaisia lastenlevyjä julkaistaan harvoin, joten jokaiselle levylle on aikansa, paikkansa, ja kuuntelijansa.

Petra Stolt

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua