Kaikki maaseututiet eivät vie kotiin – arviossa Sierra Ferrellin Long Time Coming

28.12.2021
45e34f6e9093544a9535249431bf60da NkcWBg.tmp

Kuva: Rounder Records

LEVYT | Youtube-videoilla ja ahkeralla kiertämisellä kuuluisuuteen noussut Sierra Ferrell soittaa countryä. Lemmenhuolista ammentavalla albumilla kuullaan taiturimaista soittoa ja vaikutteita myös Nashvillen ulkopuolelta.

”Ferrell laulaa kauniisti ja kuulostaa itseltään. Long Time Coming on erinomainen alku lupaavalle uralle.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Sierra Ferrell: Long Time Coming

  • Rounder Records, 2021.
  • Kuuntele: Spotify.

John Denver laulaa Country Roads -klassikossaan maaseututeistä, jotka vievät kotiin Länsi-Virginiaan. Länsi-Virginiasta on kotoisin myös Sierra Ferrell, mutta häntä maaseututiet eivät vie kotiin. Kappaleessa Made Like That Ferrell muistelee jumittunutta elämäänsä pikkukaupungissa. Tiet veivät sieltä pois, eikä takaisin ole ikävä, jos ihan rehellisiä ollaan:

”I’m so sorry Momma I gotta go
I’m leavin’ home
I’m leavin’ home

West Virginia country roads
West Virginia, all I know
West Virginia I’m leavin’ you today”

Ferrell on moderni kiertolainen, joka jätti parikymppisenä kotinsa ja on kierrellyt Yhdysvaltoja esiintyen milloin missäkin. Katusoittokokemusta löytyy niin New Orleansista kuin Seattlestakin. Koti on sittemmin löytynyt Nashvillestä.

Youtubessa Ferrell nousi suosioon vuonna 2017, kun americanaa esittelevä GemsOnVHS-kanava julkaisi Ferrellin videoita. In Dreams -kappale räjäytti pankin ja on tähän päivään mennessä kerännyt jo yli viisi miljoonaa soittokertaa.

Ferrell luonnehtii mielensä olevan jazzia, mutta sydämensä countryä. Esikoisalbumi Long Time Coming (Rounder, 2021) nojaa etenkin country-juuriin, mutta on monipuolista tavaraa, kuten artistin luonteelle sopii. Mukana on vähän calypso-tunnelmia, bluegrassia, New Orleansin jazzia ja niin edelleen. Ferrellin taustalla soittaa Nashvillen pitkän linjan mestareita, kuten dobromestari Jerry Douglas ja basisti Dennis Crouch. Tuottaja Gary Paczosa on työskennellyt Alison Kraussin ja Dolly Partonin kanssa. Levy on täynnä taiturimaista soittoa ja lopputulos kuulostaa hyvältä.

Olisin kaivannut levyltä ehkä vielä rohkeampaa monipuolisuutta. Nyt ollaan kuitenkin melko vakaasti country-musiikin puolella, vaikka Ferrell kertookin diggailevansa monenlaista musiikkia bluegrassista teknoon ja goottimetalliin.

Levyn alku on kuitenkin erinomainen, aavemaisesti ujeltava avausbiisi The Sea on oma suosikkini. Videohitit Jeremiah ja In Dreams soivat komeasti, ja levyn keskivaiheilla olevan latinokaksikon aloittava Far Away Across the Sea jää mieleen torvineen. Levyn lopettava Whispering Waltz on mainio päätös tyylikkäälle levylle.

Ferrell laulaa kauniisti ja kuulostaa itseltään. Long Time Coming on erinomainen alku lupaavalle uralle.

Mikko Saari

SF LongTimeComing 3000px 300dpi RGB 2500x2500 1

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua